Share
Foto: Amnesty International/ McCann Erickson Berlin
Foto: Amnesty International/ McCann Erickson Berlin
Iran:

Nesten 700 henrettet hittil i år

Iranske myndigheter har trolig henrettet 694 mennesker mellom 1. januar og 15. juli i år. Det er en økning uten sidestykke.
Skrevet av: Kommunikasjonsavdelingen
PUBLISERT: 23. juli 2015, KL. 12:07 -
SIST OPPDATERT: 14. desember 2015, KL. 13:05
Dette tilsvarer over tre henrettelser per dag. Med dette sjokkerende tempoet er landet nær ved å overstige hele fjorårets antall henrettelser.

- Irans svimlende statistikk for første halvdel av 2015 tegner et dystert bildet av landets maskineri, et maskineri som gjennomfører overlagte og juridisk sanksjonerte drap i en massiv skala, sier Said Boumedouha i Amnesty Internationals avdeling for Midtøsten og Nord-Afrika. 

I utakt
Denne økningen i henrettelser viser hvordan Iran er i utakt med resten av verden når det kommer til bruk av dødsstraff. 140 land over hele kloden har nå gått bort fra dødsstraff i lov eller praksis. 

- Hvis de iranske myndigheter fortsetter å henrette folk i dette skrekkelige tempoet, vil den iranske staten trolig ha sendt over tusen mennesker i døden innen året er omme. 

Urettferdige rettsaker

Amnesty International er imot dødsstraff under alle omstendigheter, men henrettelser i Iran er ekstra urovekkende fordi de avgjøres i rettssprosesser som verken er upartiske eller uavhengige. Henrettelsene beordres dessuten på grunnlag av vagt definerte forbrytelser, eller på grunnlag av gjerninger som slett ikke burde være straffbare.

Rettsakene i Iran er fulle av feil, den anklagede får ofte ikke tilgang til advokatbistand, og prosedyrene for anke, benådning og omgjøring er utilstrekkelige. 

- Bruken av dødsstraff er alltid avskyelig, men i et land som Iran, hvor rettsprosesser er gjennomgående urettferdige er våre bekymringer enda flere, sier Boumedouha.  
 
Dømmes til døden i narkosaker

Grunnen til årets sjokkerende høye antall henrettelser er uklar, men flertallet av de som har blitt henrettet hittil i år var dømt for narkotikakriminalitet.
Mange av de som dømmes for narkotikakriminalitet kommer fra vanskelige kår, og sakene deres kommer sjelden frem i offentlighetens lys.

I et brev som sirkulerte på internett i juni, lyder bønnen fra 54 dødsdømte mennesker i Ghezel Hesar- fengselet: «Vi er ofre for hungersnød, fattigdom og elendighet, kastet ned i fortapelsen med tvang og mot vår vilje. Hadde vi jobber, trengte vi ikke hjelp, kunne vi endre retningen i livene våre og stanse våre barns sult: Hvorfor skulle vi da velge veien hvor vår død var garantert?

Les mer her (side på engelsk).
 
Del saken
Andre Nyheter