Partienes politikk mot voldtekt

Amnesty har gitt terningkast til partienes politikk mot voldtekt og seksuelle overgrep. 
Publisert: 4. sep 2017, kl. 16:28 | Sist oppdatert: 28. sep 2017, kl. 16:22
Voldtekt er et omfattende samfunnsproblem i Norge. Nesten hver tiende kvinne oppgir å ha vært utsatt for voldtekt minst én gang i løpet av livet. Også menn blir utsatt for voldtekt.

Amnesty har vurdert om partiene vil gjøre nødvendige endringer i lovgivning, om de vil styrke det holdningsskapende arbeidet i skolen, og om de vil bidra til høyere kvalitet i politiets etterforskningsarbeid rundt voldtekt.
 
Rødt og SV får terningkast seks, mens MDG, Ap og Venstre får en firer. Krf, Høyre og Senterpartier får en treer. Frp havner på bunn med to i terningkast.
 
- Vi er skuffet over at voldtekt og seksuelle overgrep ikke har vært høyere på agendaen under valgkampen.  Dette er et tema som berører mange menneskers liv, både kvinner og menn , sier politisk rådgiver Patricia Kaatee. 

I strid med menneskerettighetene

En voldtekt er et alvorlig brudd på grunnleggende menneskerettigheter, inkludert retten til å bestemme over egen kropp og seksualitet. En voldtekt kan ha langvarige og alvorlige konsekvenser for liv og helse til den som er utsatt.

 - Norske myndigheter har en menneskerettslig forpliktelse til å forebygge, etterforske og straffe voldtekt, og til å sikre dem som er utsatt nødvendig hjelp og støtte. Her er det er et stort forbedringspotensiale på norsk side, sier Kaatee. 

Amnesty International har gjennom flere år oppfordret norske myndigheter til å bringe voldtektsbestemmelsen i straffeloven i overensstemmelse med internasjonal rett. Det vil gi kvinner og menn som er utsatt for voldtekt en bedre rettstrygghet, samtidig som det vil være et viktig signal i det forebyggende arbeidet.
 
- En voldtektsbestemmelse som ikke er i overenstemmelse med internasjonale menneskerettslige standarder, og som bidrar til at noen former for voldtekt forblir ustraffet, er etter vår vurdering et brudd på Norges menneskerettslige forpliktelser, påpeker Kaatee.

Slik scorer partiene 

Amnesty har gjennomgått partiprogrammene og gitt terningkast på partienes politikk mot voldtekt og seksuelle overgrep. Vi har sett på politikken i sin helhet, men med fokus på hva partiprogrammene sier om følgende tre punkter:
  1. Holdningsskapende arbeid mot voldtekt og seksuelle overgrep i og utenfor skolen.
  2. Styrke politiets etterforskning av voldtekt og seksuelle overgrep.
  3. Vedta en samtykkebasert voldtektsbestemmelse i straffeloven.

RØDT: Terningkast 6
  1. Innføre obligatorisk opplæring i grunnskolen om grensesetting og seksualundervisning. Dette for å forebygge seksuelle overgrep mot kvinner og vold i hjemmet. Innføre obligatoriske temauker i skolen med fokus på god seksualitet og grensesetting, samt informasjon om seksuelle overgrep og om hvor man kan få hjelp.
  2. Alle former for seksualisert vold må kriminaliseres. Alvorlig kriminalitet som går utover svake grupper og enkeltmennesker, som for eksempel menneskehandel, organisert kriminalitet og seksuelle overgrep må ha politiets høyeste prioritet og gjenspeiles i domstolenes straffutmålinger.
  3. Skjerpe definisjonen av voldtekt til at seksuell omgang forutsetter oppriktig samtykke, og ikke baserer definisjonen av voldtekt på at man aktivt må motsette seg handlingen.

SOSIALISTISK VENSTREPARTI: Terningkast 6
  1. Styrke undervisningen om seksualitet, kjønnsidentitet, respekt for grenser, og samtykke. Forebyggende holdningsarbeid mot voldtekt og seksuelle overgrep skal inn i seksualundervisningen i barnehage og skole.Grenserespektering, grensesetting og selvforsvarskurs inn i skolen.
  2. Arbeide for økte midler til etterforskning av voldtektssaker og vold i nære relasjoner. Gjeninnføre kompetanse på vold og overgrep på politihøgskolen. Kraftig styrke voldtektsgruppa i KRIPOS som kan hjelper alle politidistrikt med å etterforske overgrep.
  3. Endre straffeloven slik at voldtekt blir definert som seksuell omgang uten oppriktig samtykke.  


MILJØPARTIET DE GRØNNE: Terningkast 4
  1. Styrke seksualundervisningen fra barneskolen av med vekt på sunne, seksuelle relasjoner og grensesetting.
  2. Ikke noe konkret om dette temaet.
  3. Endre den juridiske definisjonen av voldtekt, slik at den omfatter seksuell omgang uten oppriktig samtykke.

ARBEIDERPARTIET: Terningkast 4
  1. Fornye og forbedre seksualundervisningen til å også omhandle kjønns- og seksualitetsmangfold, grensesetting, relasjoner og ansvar. Innføre undervisning i grensesetting i barnehage, grunn- og videregående skoler
  2. Politiet må prioritere arbeidet mot voldtekt og vold i nære relasjoner, innsats må intensiveres og kompetansen heves.
  3. Ikke noe konkret om dette temaet.

VENSTRE: Terningkast 4
  1. Helhetlig undervisning om kropp og seksualitet i grunnskole og videregående er nødvendig for å sikre at barn og unge har kunnskapen, evnene, ferdighetene og holdningene de trenger for å respektere hverandre og ta informerte valg.
  2. Innføring av formelle krav til etterforskere som gjennomfører sentrale avhør i voldtektssaker. Voldtekt skal bli en del av utdanningen på Politihøgskolen. Etablering av en spesialisert politienhet som skal jobbe med oppklaring av saker om seksualisert vold.
  3. Ikke noe konkret om dette temaet.

SENTERPARTIET: Terningkast 3
  1. Alle videregående skoler skal være tilknyttet skolepsykolog eller tilsvarende. Samarbeidet mellom politiet, barnevernet og helsearbeidere skal styrkes i kampen mot overgrep mot barn.
  2. Voldtekt, ran, drap og vold er alvorlig kriminalitet som må prioriteres høyt i hele straffesakskjeden. Det som står i loven skal håndheves raskest mulig.
  3. Ikke noe konkret om dette temaet.

KRISTELIG FOLKEPARTI: Terningkast 3
  1. Alle grunnutdanninger og videreutdanninger som vedrører arbeid med barn skal pålegges å inkludere kunnskap om seksuelle overgrep, vold og omsorgssvikt i sine fagplaner.
  2. Politiet må prioritere bekjempelse av voldtekter, vold i nære relasjoner, og da spesielt vold og overgrep mot barn. Det må være et krav at alle anmeldte voldtekter skal etterforskes. KrF vil styrke kapasiteten til politiet og ansette flere politifolk.
  3. Ikke noe konkret om dette temaet.

HØYRE: Terningkast 3
  1. Forebyggende og holdningsskapende arbeid må kombineres med bedre hjelpetiltak for ofrene og strengere straffer for overgripere.
  2. Volds- og overgrepssaker skal behandles raskere i politiet og rettssystemet. Ett av virkemidlene er å la private utføre DNA-analyser. Det må også stilles strengere krav til politiets arbeid i disse sakene.
  3. Ikke noe konkret om dette temaet.

FREMSKRITTSPARTIET: Terningkast 2
  1. Ikke noe konkret om dette temaet.
  2. Ikke noe konkret om dette temaet.
  3. Fremskrittspartiet vil ha en klarere definisjon i straffeloven av hva som er voldtekt.


 

NORSK STRAFFELOV:
  • Norsk straffelov definerer voldtekt som seksuell omgang ved bruk av vold eller trusler, eller seksuell omgang med en person som er bevisstløs eller av andre årsaker ute av stand til å motsette seg handlingen. At en person har sagt klart ifra at vedkommende ikke ønsker sex er ikke nok for å få dømt til voldtekt i Norge i dag.
  • Det betyr at straffelovens voldtektsbestemmelse ikke er i overenstemmelse med internasjonale menneskerettigheter som helt entydig fastslår at voldtekt er seksuell omgang uten oppriktig samtykke, og et alvorlig brudd på retten til seksuell selvbestemmelse og personlig integritet. 
DETTE KREVER AMNESTY:
  • Voldtektslovgivningen må endres slik at voldtekt defineres som seksuell omgang uten oppriktig samtykke.
  • Det forebyggende og holdningsskapende arbeid mot voldtekt i grunn- og videregående skolen må styrkes gjennom obligatorisk undervisning om seksualitet, grenser og seksuelle overgrep og voldtekt. Det må også gjennomføres målrettede holdningskampanjer mot voldtekt.

Faglig ansvarlig for gjennomgangen: Politisk rådgiver Patricia Kaatee, [email protected]