Landsmøtet 2016: Presentasjon av styrekandidater

Valgkomiteen har innstilt et nytt styre for Amnesty International i Norge. Her kan du bli kjent med kandidatene.
Publisert: 24. okt 2016, kl. 15:28 | Sist oppdatert: 1. nov 2016, kl. 16:54
Navn: Kjetil Haanes
Fødselsdato: 3. februar 1957
E-post: [email protected]
Hjemsted: Gjerdsvika
Utdanning: Adjunkt
Stilling: Redaktør
Innstilt som: styreleder

1. Relevant erfaring fra arbeid:
Journalist og redaktør, konserntillitsvalt i Orkla Media, nestleiar i Norsk Journalistlag, prosjektarbeid for fleire presse- og ytringsfridomsorganisasjonar.

2. Relevant erfaring fra tillitsverv og aktivisme:
Brei erfaring frå ulike styre, erfaring frå å starte opp og utvikle organisasjonar, arbeid med flyktningar og utsette barn, internasjonalt prosjektarbeid innan journalistsikkerheit og presse- og ytringsfridom, bl. a. prosjektleiar for IPIs Israeli – Palestinian Dialogue Forum, internasjonal kurshaldar om journalistikk og menneskerettar og medlem i den norske Unesco-kommisjonen.

3. Annen erfaring og kunnskap som kan være relevant for styrevervet
Har vore styreleiar i større styre som Norsk Presseforbund og styremedlem i fleire bedriftsstyre, inkludert Orkla ASA. Har leia komplekse internasjonale prosjekt, spesielt innanfor journalistsikkerheit og presse- og ytringsfridom, har vore norsk representant på fleire internasjonale konferansar, inkludert generalforsamlingar i FN-organet Unesco.
Har god kjennskap til menneskerettspolitikk, har god økonomisk kunnskap og brei erfaring i å utvikle og fastsetje strategiar. Har også eit stort internasjonalt nettverk.


4. Hva vil du bidra med som styremedlem?
Å bruke av min erfaring både som organisasjonsmann og styremedlem og bidra til at styret fungerer best muleg og har rett fokus mellom landsmøta.

5. Er det saker du syns det vil være særlig viktig å arbeide med som styremedlem?
Amnesty vert stadig viktigare. Difor vil eg arbeide for å styrke Amnesty Norge som organisasjon, få mest muleg målretta menneskerettsarbeid ut av pengane, styrke medlemsdemokratiet og bidra til at alle medlemar som ønskjer det får involvere seg i arbeidet. I tillegg er det viktig å bidra inn i den internasjonale governance reform-prosessen, og syte for at Amnesty International er best muleg organisatorisk rusta for framtida.


Navn: Thea Schjødt
Fødselsdato: 29.10.1984
Telefon: 980 37 389E-post: [email protected]
Hjemsted: Oslo
Utdanning: Master i statsvitenskap/internasjonal politikk
Stilling: Rådgiver
Innstilt som: nestleder

1. Relevant erfaring fra arbeid:
For tiden jobber jeg i Justis- og beredskapsdepartementet som koordinator og assisterende prosjektleder for nærpolitireformen. I stillingen min jobber jeg med strategi, styring og oppfølging av et omfattende reformprogram, og jobber tett med både den administrative og politiske ledelsen. Det mener jeg er relevant med tanke på styrets oppgaver i Amnesty, ikke minst i forbindelse med den reformprosessen Amnesty er på vei inn i. Tidligere har jeg jobbet i Innvandringsavdelingen i samme departement, med spørsmål knyttet til beskyttelse, asylmottak, retur og internasjonalt samarbeid. Jeg har blant annet forberedt og deltatt på internasjonale møter om migrasjon.

2. Relevant erfaring fra tillitsverv og aktivisme:
Jeg har vært aktiv i Amnesty på ulike måter i ca. 16 år. Først som ungdomsmedlem da jeg gikk på videregående skole. Siden var jeg aktiv i studentlaget på Blindern som aktivist, styremedlem og leder, og deltok blant annet i studentrådet og på studentnettverkstreff. Jeg har vært engasjert i foredragskorpset som styremedlem og leder av foredragskorpset i Region Øst.
For øvrig har jeg hatt verv i Sosialistisk Ungdom og Sosialistisk Venstreparti og jeg har sittet i styret som bestemmer fordelingen av tilskudd til studentaktiviteter på Universitetet på Blindern. Det første har gitt meg mer erfaring med grasrotaktivisme og politikkutvikling, mens det siste handlet om å vurdere planer og budsjetter og prioritere bruk av midler.

3. Annen erfaring og kunnskap som kan være relevant for styrevervet
Som foredragsholder for Amnesty har jeg også fått god innsikt i menneskerettighetsspørsmål og erfaring med å formidle disse på en forståelig måte for et publikum. Kunnskap om menneskerettigheter har jeg også fra studier i folkerett, og jeg har gjennomført et toukers kurs i europeisk asylrett og -politikk i Brussel.
Jeg er analytisk og vant til å sette meg inn i store saksmengder på kort tid, både i jobbsammenheng og i forbindelse med lokalpolitisk engasjement.
Etter tre års universitetsstudier i Frankrike og Belgia snakker og skriver jeg flytende engelsk og fransk.

4. Hva vil du bidra med som styremedlem?
Amnesty har betydd mye for meg: Jeg har møtt mange fantastiske mennesker, vært med på mye meningsfylt og gøy, og lært en del om hva som er viktig i verden. Det har gitt meg et sterkt personlig engasjement for Amnesty, både saken og organisasjonen, som jeg vil ta med meg inn i styret hvis jeg får anledning. Initiativene for å styrke medlemsdemokratiet i organisasjonen har vært positive, og jeg vil gjerne være med på det videre arbeidet med å legge til rette for medlemsaktivismen.
Jeg syns reformprosessen i Amnesty er spennende og vil gjerne bidra her. Til daglig jobber jeg med reform, og jeg har vært med i den prosessen fra starten gjennom utredning, politiske vedtak og nå i gjennomføringen. Gjennom studiene i statsvitenskap har jeg også teoretisk kunnskap om organisasjonsteori og -endring.

5. Er det saker du syns det vil være særlig viktig å arbeide med som styremedlem?
Jeg er opptatt av den utviklingen vi ser der frykten, blant annet for innvandring og terrorisme, gjør at fundamentale menneskerettigheter kommer under press. Kampen for rettssikkerhet og mot diskriminering er ikke vunnet, selv ikke i Norge.
Amnestys rolle i dag er utrolig viktig, og jeg er opptatt av at Amnesty skal være tydelig og troverdig. Det handler om både strategi, kommunikasjon og organisasjonsutvikling.


Navn: Tonje Hellevig
Fødselsdato: 09.08.89
E-post: [email protected]
Hjemsted: Oslo
Utdanning: Journalistikk, utviklingsstudiet og master i samfunnskommunikasjon
Stilling: Kommunikasjonsrådgiver i NBBL
1.Relevant erfaring fra arbeid:
Kommunikasjonsrådgiver i interesseorganisasjonen NBBL fra mai 2016.
Kommunikasjonsrådgiver i Røde Kors Ungdom, februar 2015 – april 2016.
Prosjektmedarbeider hos Stiftelsen Arkivet (deltid), februar 2014 - april 2015.
Innstilt som: styremedlem

2.Relevant erfaring fra tillitsverv og aktivisme:

Frivillig redaktør
Norges Menneskerettighetsblogg
Fra oktober 2014

Styremedlem
Amnesty International Norge
Fra oktober 2014

Frivillig i aktivitetsgruppa til Redd Barna Kristiansand
Redd Barna
September 2013 – juni 2014

Aktivist FN - studentene Kristiansand
FN-sambandet
September 2012 – oktober 2013

Leder for Amnestystudentene Kristiansand
Amnesty International
Juni 2011 – august 2013

Kommunikasjonsansvarlig i Amnestystudentene Kristiansand
Amnesty International
Januar 2010 – juni 2011

3. Annen erfaring og kunnskap som kan være relevant for styrevervet
- Lokal erfaring fra Amnesty (Kristiansand).
- Erfaring fra andre medlemsbaserte organisasjoner – lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt:
Redd Barna og FN-sambandet (lokalt, Kristiansand) og Røde Kors (jobbet fulltid på hovedkontoret).

4. Hva vil du bidra med som styremedlem?
Jeg har vært frivillig i og leder for Amnestys studentgruppe i Kristiansand i tilsammen fire år. Jeg kan bidra med mye erfaring fra organisasjonen i forhold til å være frivillig og drive en frivillig gruppe i et lokalmiljø.
Jeg har snart to års erfaring som kommunikasjonsrådgiver, fra to forskjellige organisasjoner: Røde Kors og NBBL.
5. Er det saker du syns det vil være særlig viktig å arbeide med som styremedlem?

Jeg er opptatt av å lytte til det mangfoldet organisasjonen har. Kanskje særlig at ungdom blir hørt og tatt med i viktige prosesser. Jeg har jobbet mye med ung medvirkning i Røde Kors Ungdom.


Navn: Kjell Johnsen
Fødselsdato: 290858
E-post: [email protected]
Hjemsted: Oslo
Utdanning: Siv.øk, Universitè de Fribourg, Sveits
Stilling: Man. Partner Narum Gruppen AS
Innstilt som: styremedlem

1. Relevant erfaring fra arbeid:
Arbeidet for et av Norges største Media Konsern i 14 år, de siste 9 som øverste ansvarlig for virksomheten i Norge. Bred erfaring fra mediavirksomheter i Norge, Danmark og Polen. Bred styreerfaring både fra nasjonale og internasjonale virksomheter. Har 10 års erfaring fra Finans sektoren i Norge og Tyskland.

2. Relevant erfaring fra tillitsverv og aktivisme:
Erfaring fra tillitsverv innenfor idrettslag, både bredde og toppidrettsnivå(Styreleder).

3. Annen erfaring og kunnskap som kan være relevant for styrevervet
Kunnskap, erfaring og interesse for internasjonalt arbeid, kulturforståelse. Erfaring fra internasjonal rapportering - britisk eierskap av virksomhet jeg har hatt ansvaret for.

4. Hva vil du bidra med som styremedlem?
God teoretisk og praktisk ballast innen forretningsdrift og -utvikling både fra operativ virksomhet og styrenivå. Godt trent i å se sammenhenger og helhet.


5. Er det saker du syns det vil være særlig viktig å arbeide med som styremedlem?
Har et engasjement og interesse for menneskerettigheter, men har nok de beste faglige forutsetninger for å kunne bidra i spørsmål knyttet til ytringsfrihet. Som det fremkommer av punkt 4, vil jeg være en ressurs i styret i forhold til drift og utvikling av Amnesty i Norge.


Namn: Tor-Hugne Olsen
Alder: 52 år
Heimstad: Oslo (opprinnelig fra Tromsø, bodde i Brussels fram til august 2013)
Utdanning: Økonomi / administrasjon / litt jus, inkludert menneskerettigheter
Stilling: Daglig leder, Sex og Politikk
Språkkunnskap: Godt muntlig og skriftlig engelsk og tysk, litt fransk
Innstilt som: styremedlem

Tillitsverv: Medlem av Venstres internasjonale utvalg (2014-18), Tidligere: Internasjonal leder og sentralstyremedlem i Unge Venstre (1983-84), Vice President International Federation of Liberal and Radical Youth [Unge Venstres internasjonale paraplyorganisasjon] (1985-89), Styremedlem LNU – Landsrådet for Norske Barne- og Ungomsorgansasjoner (1989-93), President Nordens Liberale og Radikale Ungdom, 1989-90, Medlem Oppvekst og kulturkommiteen / Varamedlem Bydelsutvalget Grunerløkka Sofienberg Bydel (1995-99).

Relevant erfaring frå arbeid og tillitsverv:
Leder Amnesty Norges Afrika landkoordinatorgruppe (1994-99), initiativtaker og leder Amnesty Norges LGBTI gruppe (1998-1999), medlem i den første internationale koordineeringsgruppa for LGBTI personer i Amnesty (1999-2001), Researcher Sørlige Afrika Amnesty - International Secretariat [AI-IS] (1999-2001), Kampanjeleder Øst Afrika AI-IS (2001-2002)

Anna erfaring som kan vere relevant for styrevervet:
Seksjonsleder økonomi og administrasjon, Vålerenga Sosialsenter (1994-98), Prosjektleder Boligløse Gamle Oslo Bydel (1998-99), Økonomiansvarlig Fellesrådet for Afrika (1996-99), Daglig leder, Zimbabwe Human Rights NGO Forum, International Liaison Office (2002-2009), Daglig leder, Zimbabwe Europe Network (2009-2013), Seniorrådgiver utvikling, WWF Norge (2013-2015)

Kva eg kan bidra med som styremedlem:
Jeg har lang erfaring fra organisasjonsliv og arbeidsliv både i og utenfor Amnesty International, både i Norge og internasjonalt. Jeg returnerte til Norge etter nesten 15 år i utlandet i august 2013.
I styre sammenheng for Amnesty Norge tror jeg det det er tre ting som jeg kan bidra med som kan være verdifulle:

1. Lang erfaring med menneskerettighets-arbeid og politisk påvirknings-arbeid. Jeg vil spesielt framheve arbeidet i forhold til Zimbabwe, der jeg i 14 år gjennom Amnesty, gjennom zimbabwiske menneskerettighets-organisasjoner og gjennom andre organisasjoner har jobbet direkte med ofre for menneskerettighetsbrudd, de som har utført mr overgrepene og aktører som kunne påvirkes, både nasjonalt i Zimbabwe og internasjonalt. Dette er erfaring som er direkte overførbart til andre situasjoner overalt i verden. Jeg har ledet Amnesty delegasjoner til Zimbabwe og flere andre afrikanske land mens jeg jobbet ved IS.

2. Tung internasjonal erfaring. Jeg har jobbet sentralt mot de viktigste internasjonale aktørene på menneskerettighetsfeltet bl.a. som NGO representant inn mot FNs menneskerettighetsråd og den afrikanske menneskerettighets-kommisjonen.

3. Brei erfaring fra økonomi og ledelse. Min utdanningsbakgrunn og mye av mitt yrkesliv er relatert til økonomi og ledelse.

Saker eg syns det er viktig å arbeide med som styremedlem:
Jeg er opptatt av menneskerettigheter generelt, opptatt av de store linjer og hvordan alt henger sammen. På IS jobbet jeg med alt men mest med dødsstraff, tortur, fengselsforhold og likestilling / minoriteters rettigheter med vekt på LHBT arbeid. Jeg er opptatt av at Amnesty jobber tettere med lokale menneskerettighetsgrupper, og at organisasjonen er tilstede i hele verden.


Navn: Gro Herefoss Davidsen
Fødselsdato: 11.01.80
E-post: [email protected]
Hjemsted: Tromsø
Utdanning: Master i samfunnsgeografi fra NTNU
Stilling: Regionkonsulent i Redd Barna, Region Nord
Innstilt som: styremedlem

1. Relevant erfaring fra arbeid:
2008-2009: Røde Kors – frivillighetskoordinator flyktninger/integrering
2009-2010: Regionleder Amnesty Region Midt (vikariat)
2011-2012: Fylkesaksjonsleder for NRK TV-aksjonen Norsk Folkehjelp, Troms og Finnmark
2012-2016: Prosjektleder ungdomshuset Tvibit i Tromsø, Gazaprosjektet.
2016-nåværende: Regionkonsulent Redd Barna Region Nord

2. Relevant erfaring fra tillitsverv og aktivisme:
Jeg har alltid vært engasjert i organisasjonslivet på ulike hold. Som ungdom var jeg aktivt engasjert i ungdomsråd og utvekslingsorganisasjonen AFS. I 2003 reiste jeg som solidaritetsarbeider til en palestinsk flyktningeleir i Libanon, og har etter det engasjert meg i ulike former for solidaritetsarbeid i Midtøsten. Da jeg begynte som student ved NTNU i Trondheim ble jeg aktivt med i Amnesty sitt studentnettverk her, og var aktiv i dette de fem årene jeg studerte her. Jeg var samtidig også frivillig flyktningeguide gjennom Røde Kors. I Tromsø har jeg vært noe med i Amnesty gruppe 157 siden 2010. I tillegg er jeg med i styret til vennskapsbyforeningen Vennskap Tromsø-Gaza.
Siden 2014 har jeg vært med i styret til Amnesty Norge, først som 1.vara og siden som fast styremedlem.

3. Annen erfaring og kunnskap som kan være relevant for styrevervet
Jeg kjenner godt til det å være frivillig, både i Amnesty og andre organisasjoner. I tillegg har jeg variert erfaring som ansatt i ulike organisasjoner. Jeg tror dette bidrar til å gi viktige perspektiver inn mot organisasjonsarbeid som kan være nyttig i denne sammenheng. Til slutt tenker jeg at det også er en fordel at jeg kjenner Amnesty både som frivillig og som tidligere ansatt.

4. Hva vil du bidra med som styremedlem?
Jeg mener der er positivt at styret har en bred geografisk spredning på sine medlemmer og med dette kan opprettholde et sterkt regionalt fokus i sitt arbeide. Ettersom jeg har erfaring fra både region midt og region nord kan jeg bidra med viktige perspektiver med hensyn til nettopp det regionale. Som tidligere aktiv frivillig både som student og gruppemedlem vil jeg også sørge for å opprettholde et sterkt fokus på medlemmene i organisasjonen.
5. Er det saker du syns det vil være særlig viktig å arbeide med som styremedlem?
Jeg er veldig opptatt av frivilligheten og aktivismens vilkår i Amnesty, og at organisasjonen må legge til rette for dette. I tillegg syns jeg det overordna strategiarbeidet og prosessene rundt dette både nasjonalt og globalt er svært interessant.


Navn: Veslemøy Aga
Fødselsdato: 09.02.1985
E-post: [email protected]
Hjemsted: Oslo, opprinnelig fra Stavanger
Utdanning: Jurist
Stilling: advokatfullmektig i Bing Hodneland advokatselskap
Innstilt som: styremedlem

1. Relevant erfaring fra arbeid: Jeg har arbeidserfaring fra Dagens Næringsliv som journalist, Norsk Senter for menneskerettigheter som juridisk rådgiver og som advokatfullmektig.

2. Relevant erfaring fra tillitsverv og aktivisme: Jeg ble først aktiv i Amnesty da jeg studerte juss i Oslo i 2005. Siden våren 2013 har jeg vært nestleder i styret, og stiller derfor til valg til min tredje styreperiode. Jeg har bred Amnestyerfaring - har deltatt på tre internasjonale rådsmøter (ICM) både som ungdomsdelegat og «vanlig» delegat. Jeg har også deltatt på flere andre internasjonale møter og andre lands landsmøter, i tillegg til at jeg har hatt stor glede av å delta på medlemsmøter ulike steder i Norge. Jeg har fulgt flere komplekse prosesser i løpet av min tid i styret, blant annet arbeidet med sexarbeiderpolicyen.

3. Annen erfaring og kunnskap som kan være relevant for styrevervet
Mine viktigste kompetanseområder for styret i Amnesty er min bakgrunn som jurist med spesialisering og arbeidserfaring innen menneskerettigheter. Jeg har også journalisterfaring fra Dagens Næringsliv.
Ellers har jeg styreerfaring og bidrar derfor med kontinuitet og forståelse for organisasjonen Amnesty International, både på internasjonalt og nasjonalt nivå.

4. Hva vil du bidra med som styremedlem?
Jeg vil bidra med menneskerettighetskunnskap og juridisk kompetanse, medieerfaring og styreerfaring.

5. Er det saker du syns det vil være særlig viktig å arbeide med som styremedlem?
Jeg synes det er viktig å videreføre arbeidet med medlemsdemokrati i Amnesty Norge, og å bidra til at medlemmene som ønsker det får brukt seg i arbeidet for menneskerettighetene. Det videre arbeidet med «Governance reform» i den internasjonale bevegelsen, vil være viktig for å kunne arbeide effektivt mot menneskerettighetsbrudd, samtidig som man sikrer medlemsdemokrati og god representasjon.
Ellers er jeg særlig interessert i de prinsipielle menneskerettighetsspørsmålene.


Navn: Wasim Zahid
Fødselsdato: 20. juni 1975
E-post: [email protected]
Hjemsted: Lommedalen
Utdanning: Lege, PhD.
Stilling: Lege på Oslo universitetssykehus
Innstilt som: styremedlem

1. Relevant erfaring fra arbeid:
Jeg har jobbet som lege det meste av yrkeslivet mitt, og er opptatt av individets velvære og integritet. Gjennom faget mitt har jeg kunnskap om hvordan forfølgelse, diskriminering, fengsling, rasisme, hat og tortur kan skade både den mentale og fysiske helsen.

2. Relevant erfaring fra tillitsverv og aktivisme:
Mitt politiske engasjement startet i studietiden da jeg ble medlem av Sosialdemokratisk studentforbund, og satt på studentparlamentet ved Universitetet i Oslo i tre år. Foruten å jobbe med studentvelferd, hadde SSF også et internasjonalt solidarisk engasjement. Jeg satt også i styret til Pakistansk studentsamfunn, hvor jeg jobbet med rekruttering av norskpakistanere til høyere utdanning. I 2009 var jeg med på å stifte den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, og har der jobbet med saker som berører minoritetsfeltet i Norge. Spesielt har vår oppgave vært å definere problemstillinger og utfordringer, og fremme politiske og praktiske løsninger. Minotenk har fungert som en nettverksgruppe for unge mennesker på tvers av etnisk bakgrunn, religion og kjønn. Jeg gikk ut av styret i januar 2016. Jeg var også i flere år medlem av SOHEMI, Helsedirektoratets fagråd for likeverdige helse- og omsorgstjenester til innvandrerbefolkningen. Politisk sett er jeg medlem av Arberiderpartiet. Trosmessig anser jeg meg som ateist og humanist, og er medlem av Human-etisk forbund.

3. Annen erfaring og kunnskap som kan være relevant for styrevervet

4. Hva vil du bidra med som styremedlem?
For meg er humanistiske verdier som medmenneskelighet, rettferdighet og verdighet sentrale. Jeg er svært opptatt av menneskets iboende verdi – i kraft av å være et menneske. Jeg har et brennende engasjement for menneskerettigheter, og har troen på å stå opp for de svake og undertrykte. Jeg legger stor vekt på dialog, samtale og rasjonell argumentasjon for å løse konflikter. I denne sammenhengen er det frie ord, og retten til å ytre sin mening uten fare for forfølgelse eller straff helt sentrale prinsipper. Jeg vil derfor jobbe for å fremme ytringsfrihet, og også sette fokus på mennesker omkring i verden som har blitt straffet og fengslet for sine meninger. Jeg vil også jobbe for å belyse diskriminering av, samt hat og overgrep mot, individer og menneskegrupper som tilhører en spesiell tro, politisk bevegelse, eller seksuell legning.
Jeg har skrevet bøker, tallrike avisartikler og har en stor tilstedeværelse på sosiale medier. Jeg kan nå mange med min stemme, og akter å bruke denne posisjonen til å fremme Amnestys arbeid.

5. Er det saker du syns det vil være særlig viktig å arbeide med som styremedlem?
Jeg synes det blåser en ubehagelig vind over store deler av verden, og autoritære bevegelser er i vekst. Det være seg ekstremistiske religiøse bølger i midtøsten, eller populistiske partier i Europa. De humanistiske verdiene som medmenneskelighet, rettferdighet, ytringsfrihet og trosfrihet er under angrep. Jeg føler vi går en utfordrende tid i møte, og at det er et spesielt behov for å verne om og fremme menneskerettighetene.


Navn: Nancy Herz
Fødselsdato: 14. april
E-post: [email protected]
Hjemsted: Oslo (Haugesund)
Utdanning: Jusstudent
Stilling: Hotellresepsjonist og spaltist i Aftenposten
@nancyherz på Twitter.
Innstilt som: 1. vara

1. Relevant erfaring fra arbeid:
-
2. Relevant erfaring fra tillitsverv og aktivisme:
Erfaring fra andre medlemsbaserte organisasjoner og aktivisme både lokalt, regionalt, nasjonalt og internasjonalt, både når det gjelder foredrag, kronikker og representasjon på nasjonale og internasjonale møter (Regionsmøte i Cambridge, ungdomsmøte i Paris, Women Deliver 2016). Vært aktiv i Amnesty siden 2011 som leder og nestleder lokalt, og engasjert meg sterkt for menneskerettighetene som aktivist. 2. vara til styret i perioden 2014-2016.
Noen tidligere/nåværende verv:
Oktober 2016- : Rådsmedlem i LIM
August 2016- Oktober 2016: Medlem i byaksjonskomiteen for TV-aksjonen
Mai 2016- : Holdt foredrag om skam og æreskultur, samt sosial kontroll
Medlem av TV-aksjonskomiteen i Rogaland, 2015, for Regskogsfondet
Januar 2012- august 2014 og august 2015-august 2016: Gruppeleder i Amnesty Haugesund sitt lokallag
April 2013- desember 2013 : Organisatorisk nestleder Elevorganisasjonen i Rogaland
Mai 2012- november 2012: Medlem i kommunekomiteen for TV-aksjonen 2012

3. Annen erfaring og kunnskap som kan være relevant for styrevervet:
Snakker arabisk.

4. Hva vil du bidra med som styremedlem?
Som styremedlem vil jeg bidra med å styrke ungdomsdeltagelse i organisasjonen, og arbeide for at flere unge blir aktive deltagere i arbeidet for å forme organisasjonen videre. Jeg vil arbeide for at International Youth Strategy blir en sterkere del av vårt DNA og arbeid nasjonalt. Ellers er det viktig at Amnesty er en organisasjon som speiler medlemmene våre og arbeid med å øke mangfold og meningsfull deltagelse er noe jeg vil bidra til i perioden som kommer.
Jeg vil også bidra med å finne løsninger som kan knytte styret og aktivister bedre sammen, og gjøre kommunikasjonen mellom styret og de frivillige sterkere mellom landsmøtene.

5. Er det saker du syns det vil være særlig viktig å arbeide med som styremedlem?
For meg er det særlig viktig å arbeide med meningsfull ungdomsdeltagelse og diversitet i organisasjonen. Det er medlemmene som gjør organisasjonen så kraftfull som den er, og derfor er det viktig at de opplever at de blir hørt. Effektiv og meningsfull medlemsdemokrati er viktig.

Fokuset på engasjement ogorganisasjonsutvikling et viktig tillegg til vekstmålet og oppnåelsen av de strategiske målene. Unge, nettaktivister og gruppemedlemmer, som vi har snakket om engasjementet til på diverse regionsmøter, må være i fokus i organisasjonen. Vi må bygge kompetanse blant medlemmene våre, og gi dem en eierskapsfølelse i organisasjonen. Det er særlig viktig å fokusere på unge medlemmer, og sørge for at Amnesty blir en del av deres identitet.

Det samme gjelder måten vi former organisasjonen videre, og det å finne en balanse mellom mer effektivitet og ivaretagelse av medlemmer og ansatte. I neste periode har vi ambisiøse vektsmål som gjennomsyrer organisasjonen, og for meg er det viktig at vi oppnår disse målene uten at det går på bekostning av Amnesty sin identitet eller medlemsivaretagelse. Uavhengig av hvilke strategiske mål det er vi velger å prioritere på LM2016 må arbeidet for disse målene være fokusert på Amnesty sin identitet, og medlemmers deltagelse i arbeidet for en verden hvor alle kan nyte sine menneskerettigheter.

Navn:​ Thomas Øvestad
Fødselsdato:​ 02.01.1992
E-post: ​[email protected]
Hjemsted:​ Stavanger
Utdanning:​ Sivilingeniør i fysikk og matematikk, NTNU
Stilling:​ Geofysiker i Norske Shell
Innstilt som: 2. vara

1. Relevant erfaring fra arbeid:
Gjennom jobben min ser jeg hvor seriøst oljeselskap tar innspill fra organisasjoner som Amnesty. Det er motiverende.

2. Relevant erfaring fra tillitsverv og aktivisme:
Jeg er nå på slutten av en toårsperiode som varamedlem i Amnesty Norges styre. Det har gitt både innsikt i organisasjonen og motivasjon til en ny periode som varamedlem.
Jeg har sittet i styret til European Youth Parliament Norway Alumni Association i to år hvor organisasjonsutvikling var et viktig fokusområde.
Har også vært medlem av Amnestys studentnettverk i Trondheim i to år. Fikk gleden av å lede studentnettverket og delta i Amnestys studentråd i 2011-2012. I løpet av denne tiden prøvde vi å fornye oss ved å utforske nye måter å gjennomføre kampanjer og arrangement. Dette førte blant annet til at vi arrangerte Trondheims første menneskerettighetsuke i 2012.

3. Annen erfaring og kunnskap som kan være relevant for styrevervet :
Har tre års erfaring med IT-oppstarter. Har en stor interesse for teknologiske trender og hvordan digitale nyvinninger kan forbedre og erstatte dagens løsninger.

4. Hva vil du bidra med som styremedlem?
Jeg har ikke like mye erfaring fra Amnesty, utover studentnettverkene, som noen av de andre styremedlemmene. Mitt mål er derfor å prøve å komme med noen nye impulser og nye perspektiv.

5. Er det saker du syns det vil være særlig viktig å arbeide med som styremedlem?
I dag utvikler ​teknologi seg i et svimlende tempo og jeg mener det er viktig at styret gjør sitt for at organisasjonen holder tritt med utviklingen.

Navn: Inga T. Laupstad
Fødselsdato: 20.6.1983
E-post: [email protected]
Hjemsted: Oslo
Utdanning: Master i rettsvitenskap
Stilling: Advokat
Innstilt som: 3.vara

1. Relevant erfaring fra arbeid:
Jeg har arbeidet i et advokatfirma de siste fem årene, hovedsakelig med strafferett og barnevernrett. I studietiden jobbet jeg ett år i studentrettshjelpstiltaket Juss-Buss, i tillegg til at jeg har hatt deltidsarbeid blant annet hos Advokatforeningens prosedyregruppe for utlendingsrett og hos PRESS - Redd Barna ungdom.

2. Relevant erfaring fra tillitsverv og aktivisme:
Jeg har sittet i styret til Amnesty i Norge de siste seks årene. Før dette var jeg aktiv i Amnestys studentnettverk på juridisk fakultet ved Universitet i Oslo i perioden 2005-2011. Tidligere har jeg vært aktiv i elevpolitikken og hatt ansvar for Operasjon Dagsverk både på distrikts- og nasjonalt nivå.

3. Annen erfaring og kunnskap som kan være relevant for styrevervet

4. Hva vil du bidra med som styremedlem?
Jeg kan bidra med lang erfaring fra styret i Amnesty i Norge (seks år). Jeg vil derfor være en vararepresentant som både kan bidra aktivt når det er behov og også ha god bakgrunnskunnskap dersom det blir nødvendig å delta som ordinært styremedlem. Jeg har god oversikt over alle saksfeltene som styret behandler, men har i tillegg hatt en særlig interesse for medlemmenes plass i organisasjonen og organisasjonsbygging – og et slikt fokus vil jeg naturligvis fortsatt ha.

5. Er det saker du syns det vil være særlig viktig å arbeide med som styremedlem?
I tillegg til de løpende oppgavene knyttet til bl.a. økonomi og strategi mener jeg det er viktig at styret har god kjennskap til den internasjonale delen av organisasjonen, slik at det er mulig å bidra positivt til Amnesty International. Jeg mener også at Amnesty i Norge fortsatt har en vei å gå når det gjelder tilbud til medlemmene i organisasjonen og ivaretakelse av organisasjonsdemokratiet, og dette bør være et fokus i styret.

Navn: Viktor Johannes Matre
Fødselsdato: 31.mai 1991
E-post: [email protected]
Hjemsted: Bergen / London (utveksling)
Utdanning: Jus
Stilling: Student
Innstilt som: 4. vara

1. Relevant erfaring fra arbeid:
Jeg har vært vant til å forholde meg til organisasjonsstrukturer siden jeg startet på Befalsskolen i Sjøforsvaret i 2010, hvor jeg videre arbeidet som Kvartermester. En lærdom herfra, og som jeg tror kan ha overføringsverdi til også annen organisasjonsvirksomhet, er viktigheten av god kommunikasjon internt for å nå organisasjonens felles målsetninger.
Som student har jeg hatt flere trainee/internships hos ulike advokatfirma. Her må man sette seg inn i mye informasjon på kort tid, og i tillegg ha god muntlig og skriftlig fremstillingsevne.

2. Relevant erfaring fra tillitsverv og aktivisme:
Jeg er nå i mitt femte år som frivillig Amnesty-aktivist. Jeg startet lokalt som seminaransvar i jussgruppen til Amnesty Student Bergen i 2012. Jeg ble året etterpå leder i denne gruppen. Her var jeg blant annet med på å planlegge et lobbymøte med en av Venstre sine toppkandidater. Møte endte med at kandidaten sendte inn et landsmøteforslag hvor Venstre stilte seg positiv til å ta imot 10 000 syriske flyktninger. Forslaget var modellert etter Amnesty sin policy på området. Vedtaket ble vedtatt.
På nasjonalt nivå har jeg erfaring som leder av Studentrådet til Amnesty Norge. Gjennom disse vervene har jeg fått god innsikt i organisasjonsstrukturen til Amnesty Norge, og hovedkontoret har også gitt oss opplæring i den internasjonale strukturen til Amnesty International.
Som Studentrådsleder har jeg vært så heldig å få være med å planlegge en nasjonal samling for alle studentaktivister i Norge. Jeg er overbevist om at slike arrangementer bidrar til å realisere Amnesty Norge sin målsetning om å øke ungdomsengasjementet for menneskerettigheter. Amnesty Sverige sin ungdomskoordinator var også til stede, slik at tilsvarende opplegg forhåpentligvis også kan bli gjennomført i Sverige i fremtiden.
På globalt nivå i Amnesty har jeg vært medlem i en internasjonal student komite. Denne ble administrert fra Amnesty International sitt kontor i Hong Kong, og bestod av studentaktivister fra Europa, Asia og Australia. Arbeidet bestod i å iverksette og drifte en global kampanje i sosiale medier sammen med Amnesty sine studentaktivister. Formålet var å skape press på myndighetene i Myanmar med sikte på løslatelse av studenter som satt fengslet for å ha deltatt i fredelige demonstrasjoner, herunder studentlederen Phyoe Phyoe Aung. Jeg hadde ansvar for dialog med utvalgte nord-europeiske land. Vi mottok bidrag til kampanjen fra en rekke land frem til Phyoe Pyhoe ble løslatt i april 2016.
Når det gjelder internasjonal erfaring deltok jeg ellers nylig i en Skype-konferanse med Amnesty International sitt Studentråd på Filippinene. Her utvekslet vi informasjon om hvordan studentaktivistmen i våre respektive land er bygget opp, og hvordan den kan forbedres.

3. Annen erfaring og kunnskap som kan være relevant for styrevervet¨:
Jeg har studert et fag om menneskerettigheter fra et til dels filosofisk perspektiv på London School of Economics and Political Science i 2015. Menneskerettigheter fra et mer rettslig perspektiv har jeg studert ved juridisk fakultet på Universitet i Bergen. Når studerer jeg blant annet flyktningrett på Kings College London.

4. Hva vil du bidra med som styremedlem?
Som studentaktivist opplever jeg at aksjoner får større gjennomslagskraft når man samarbeider med andre organisasjoner og politikere med sammenfallende interesser. Jeg kommer derfor til å være positiv til å få til samarbeid på tvers av organisasjoner i enkeltsaker, hvor det kan være hensiktsmessig. Forhåpentligvis vil jeg som varastyremedlem kunne dra nytte av det nettverket av ungdomspolitikere og studentledere jeg har bygget opp i min tid som aktiv student i Amnesty.
Jeg har særlig innsikt i studentmiljøet i Amnesty Norge, og vil være opptatt av å skape en dialog mellom styret og Studentrådet. Slik vil jeg jobbe for at kommunikasjonsflyten og den demokratiske strukturen i Amnesty Norge forsterkes ytterligere.

5. Er det saker du syns det vil være særlig viktig å arbeide med som styremedlem?
Personlig synes jeg det er viktig å sette fokus på retten til å søke asyl, samt globale virksomheters samfunnsansvar med hensyn til menneskerettigheter for ansatte generelt, og spesielt i utviklingsland.