Protokoll fra styremøte 14. april 2018

Protokoll fra styremøte i Amnesty i Norge 14. april 2018.
Publisert: 23. Apr 2018, kl. 13:07 | Sist oppdatert: 18. jun 2018, kl. 13:46
Tilstede: Thea Schjødt, Tonje Hellevig, Gro Herefoss Davidsen, Ole-Gunnar Solheim, Nancy Herz,  Inga Laupstad og Viktor Matre.
Forfall: Kjetil Haanes, Kjell Johnsen, Veslemøy Aga, Wasim Zahid og Tor-Hugne Olsen.
Tilstede fra sekretariatet: Ingvild Gjone Lyberg, Bjarte Økland og Maren Grytting.
 
Møteleder: Thea Schjødt
Protokollfører: Maren Grytting


SAK 13/2018                Dagsorden                                                                                        
Sakspapir fra generalsekretæren 
 
Styreleder og generalsekretær var forhindret fra å delta på styremøtet grunnet deltakelse på det europeiske regionale forumet i Lisboa. Styrets nestleder ledet styremøtet og assisterende generalsekretær var stedfortreder for generalsekretæren.
 
Vedtak
Styret vedtok dagsorden.
                                           
 
SAK 14/2018                Protokollsaker                                                                                  
Sakspapir fra generalsekretæren 
 
Vedtak
Protokoll fra styremøtet 16.02.2018 ble godkjent og signert.
 
 
SAK 15/2018                Kommende styresaker                                                                      
Sakspapir fra generalsekretæren 
 
Liste over kommende styresaker ble gjennomgått og tatt til orientering.
 
Vedtak
Styret tar saken til orientering.
 
 
SAK 16/2018                Generalsekretærens orientering                                                       
Muntlig orientering v/generalsekretæren
 
Ref. bombingen som hadde funnet sted i Syria natten før styremøtet, orienterte assisterende generalsekretær styret om at Amnesty ikke tar stilling til militære intervensjoner. Videre kommenterer Amnesty aldri på det folkerettslige grunnlaget for slike intervensjoner, hovedfokuset vårt er at tap av sivile liv skal unngås. 
 
Assisterende generalsekretær orienterte styret om status for arbeidet med den nye personvernlovgivningen (GDPR). Med bistand fra advokatfirma jobber sekretariatet aktivt med å kartlegge hva den nye loven vil bety for organisasjonen og hvilke tiltak som eventuelt må innføres for at organisasjonen skal følge de nye kravene. Den nye bransjenormen som er utviklet av Norges Innsamlingsråd vil legges til grunn for dette arbeidet.
 
Styret ble orientert om at sekretariatet har påbegynt en begrepsavklaringsprosess der begreper knyttet til våre målgrupper blir sett på. Bakgrunnen for denne prosessen er et identifisert behov for å samkjøre  begrepene som benyttes for ulike målgrupper. Styret vil bli orientert ytterligere om denne prosessen under styremøtet i juni.
 
Vedtak
Styret tar saken til orientering.
 
 
SAK 17/2018                Internasjonale policy prosesser: klima, narkotika og abort              
Sakspapir fra generalsekretæren
 
Det pågår en rekke ulike policy-prosesser internasjonalt i bevegelsen. I forbindelse med disse prosessene har seksjoner blitt bedt om å komme med innspill til policy-prosesser på følgende tre områder: narkotika, abort, og klima. Internasjonalt utvalg (IU) har blitt bedt om å utarbeide forslag til kommentarer som skal spilles inn til de to førstnevnte prosessene. Videre har sekretariatet utarbeidet et forslag til innspill i forbindelse med policy-prosessen på klima.
 
I forbindelse med policy-prosessen på narkotika og menneskerettigheter har seksjoner blitt bedt å ta stilling til et forslag om grunnprinsippene som den nye policyen skal bygges på. Det internasjonale styret vil vedta endelig policy. Sekretær for IU presenterte utvalgets forslag til kommentarer til grunnprinsippene som styret diskuterte og kom med innspill til.
 
IU vektla at det viktigste vil være at grunnprinsippene har en klar forankring i menneskerettighetene. Videre stiller IU seg positive til avkriminalisering av bruk og besittelse av narkotika som grunnprinsippene legger opp til, men er usikre på om det er riktig å gå for avkriminalisering av salg og transport av små mengder som grunnprinsippene legger opp til å vurdere. Her foreslår IU at styret formidler et ønske om å vise til mer forskning for å kunne komme med påstander som at straffetiltak ikke fungerer.
 
I tillegg til avkriminaliseringen nevnt over foreslår utkastet til grunnprinsippene at Amnesty skal oppfordre stater til å ta skritt mot legalisering og regulering av narkotikamarkedet. IU ser på det som en bekymringsverdig posisjon for Amnesty å innta, men anbefaler at man skal lytte til seksjonene som er mest berørt av denne problematikken før endelig posisjon til forslaget besluttes.
 
Styret stilte seg bak kommentarene fra internasjonalt utvalg, og mener det er viktig at Amnesty i Norge tydelig kommuniserer sin skepsis til avkriminalisering av salg, og legalisering. Under regionmøtene som ble avholdt våren 2018 fikk medlemmer mulighet til å komme med innspill til policy-prosessen, men siden punktet angående legalisering ble inkludert etter den tid uttrykte styret en bekymring over at medlemmer ikke har fått mulighet til å komme med innspill på dette punktet. Før det internasjonale møtet i juli der grunnprinsippene vil bli vedtatt, vil styret åpne opp for ytterligere innspill fra medlemmer.
 
Under det internasjonale rådsmøtet i 2017 ble det vedtatt at Amnesty Internationals nåværende policy om abort fra 2007 skal revideres. Denne policien fastslår at Amnesty skal jobbe for retten til terapautisk abort og for en generell avkriminalisering av abort. Utkast til ny policy fokuserer på å ha en menneskerettighetstilnærming til temaet, og at kvinner og deres menneskerettigheter skal settes i sentrum. Det overordnede målet er å forhindre eller bekjempe krenkelser av menneskerettighetene som kvinner rammes av ved at de nektes adgang til trygg abort, eller fordi de søker eller foretar abort.
 
IU mener at de foreslåtte grunnprinsippene er et godt utgangspunkt og at de er tydeligere forankret i menneskerettigheter enn nåværende policy. Det bemerkes at språket er komplisert og at dette gjør at innholdet mister litt fokus, noe som foreslås å videreformidle i tilbakemeldingene på utkastet. Utover dette støtter styret forslaget til IU om å uttrykke støtte til denne policyen, og å vektlegge viktigheten av retten til selvbestemmelse kommer klart frem i policyen.
 
I fjor høst ble medlemmer invitert til å delta på en workshop om klima og menneskerettigheter som resulterte i et innspill til policy-utkastet om klima og menneskerettigheter. Seksjoner har nå blitt bedt om å komme med innspill på spørsmål som omhandler hvordan Amnesty burde jobbe med denne tematikken. Styret bemerket at dette er et viktig tema, men anerkjente at det ikke nødvendigvis vil være naturlig for Amnesty å være en ledende aktør på dette området da andre organisasjoner har mer kunnskap om dette. Merverdien Amnesty potensielt kan ha innenfor klimafeltet er å belyse sammenhengen mellom klima og menneskerettigheter. Videre kan det bl.a. være aktuelt å rette fokus på miljø- og menneskerettighetsforkjempere. Styret støttet forslag til svar utarbeidet av sekretariatet, da disse reflekterte innspillene som kom frem på medlemsmøtet. 
 
Vedtak
Styret ber generalsekretæren spille inn til de internasjonale policy-prosessene basert på innspillene fra internasjonalt utvalg og styrets kommentarer.
 

SAK 18/2018                Kvartalsrapport handlingsplan – første kvartal                                 
Sakspapir fra generalsekretæren
 
Assisterende generalsekretær orienterte styret om noe av arbeidet som har blitt gjennomført i første kvartal. På kampanjesiden har det blitt jobbet hovedsakelig med to kampanjer, en som omhandler samtykkebasert voldtektslovgivning og en som omhandler Oljefondets investeringer i Saudi-Arabia. I forbindelse med disse kampanjene har det blitt gjennomført lobbymøter på Stortinget med alle de politiske partiene, samt en rekke kommunikasjonstiltak som har nådd bredt. Det ble laget en animasjonsfilm som illustrerer behovet for en samtykkebasert voldtektslovgivning, denne har blitt sett av 1,4 millioner personer. Filmen har også blitt vist i Danmark med dansk undertekst, samt oversatt til engelsk og vist av det internasjonale sekretariatet.
 
Videre informerte assisterende generalsekretær om at Amnesty sammen med 36 andre organisasjoner og Norges Innsamlingsråd har gått sammen om en bransjekampanje som omhandler arv og testamentariske gaver.
 
Opplæringssatsningen til Amnesty i Norge, AmnestyAkademiet, har nå blitt lansert og det har blitt gjennomført syv piloter av introduksjonskurset som har blitt utarbeidet. Tilbakemeldingene fra disse pilotene har vært meget positive. Basert på innspillene og erfaringene fra pilot-kursene vil det bli gjort noen justeringer i kurset. Videre har utarbeidelsen av et aktivistkurs blitt påbegynt, og i løpet av årene fremover vil det utarbeides en rekke andre kurs.
 
Vedtak
Styret tar saken til orientering.
         
                                                                                     
SAK 19/2018                Status økonomi per første kvartal                                                    
Sakspapir fra generalsekretæren
 
Økonomi- og administrasjonssjef presenterte status for økonomi pr første kvartal. Hovedtallene viser at vi ligger noe under budsjett på inntektssiden, hovedsakelig knyttet til næringsliv, store givere og arv. På kostnadssiden ligger vi over budsjett. Dette skyldes periodiseringsavvik i assessment som utbetales til London, samt høyere kostnader knyttet til F2F-rekruttering enn antatt. Sistnevnte er en følge av at det nye F2F-byrået verver medlemmer til høyere beløper enn antatt, noe som fører til økte vervekostnader i inneværende år men vil øke inntektene til organisasjonen i årene fremover. Dersom verving fortsetter på samme nivå som hittil i år vil årets budsjett overskrides, men dette vil lønne seg på sikt. Styret signaliserte at de ønsker at F2F skal fortsette rekruttering til samme nivå til tross for kostnadseffektene det vil ha for inneværende år. Dette samsvarer med organisasjonens strategi som er å verve høyverdi-medlemmer.
 
Videre orienterte økonomi- og administrasjonssjef om at det inngås kontrakter som tilsvarer nesten hele budsjettet for prosjektet som oppretter nye nettsider. Dersom prosjektet møter på tekniske utfordringer eller andre uforutsette utgifter står prosjektet i fare for å overskride dette budsjettet. Prosjektet styres stramt fremover med en klar målsetning om å holde seg innenfor tildelt budsjett på 2,5 mill kr.
 
Vedtak
Styret tar saken til orientering.
 
 
SAK 20/2018                Ny personvernlovgivning – etablering av frivillig ombud for personvern
Sakspapir fra generalsekretæren
 
I forbindelse med ny personvernlovgivning anbefaler Datatilsynet at organisasjoner som behandler store mengder data oppretter et personvernombud. Dette vil da være et frivillig personvernombud, da Amnesty i Norge ikke faller inn under kravene til obligatorisk personvernombud. På nåværende tidspunkt er det usikkert hvordan ulike organisasjoner vil forhold seg til dette med personvernombud, og hvilke praksiser som vil utpeke seg.
 
Amnesty i Norge ønsker i forbindelse med ny personvernlovgivning å lære av andre organisasjoner, noe som medfører blant annet et behov for en viss fleksibilitet knyttet til denne rollen. I stedet for å opprette et offisielt personvernombud bestemte styret at det skal utnevnes et frivillig ombud for personvern som i første omgang følger sekretariatets arbeid med å tilrettelegge rutiner for å oppfylle de nye kravene. Styremedlem Veslemøy Aga ble foreslått til denne rollen grunnet hennes juridiske bakgrunn og kunnskap knyttet til denne prosessen.
 
Vedtak
Styret utpeker Veslemøy Aga til frivillig ombud for personvern.


SAK 21/2018                Nye kontorlokaler i Oslo
Sakspapir fra generalsekretæren
 
Det vises til orientering i styremøtet 16. februar vedrørende prosessen med kontorlokaler for sekretariatet i Oslo fra utløpet av nåværende leiekontrakt. Arbeidet er nå inne i en fase der konkrete tilbud hentes inn, noe som betyr at konkrete forhandlinger kan bli aktuelle i nærmeste fremtid. For å ivareta nødvendig fleksibilitet i denne fasen, ble styreleder tildelt fullmakt til å ta løpende beslutninger på vegne av styret i disse forhandlingene. Endelig beslutning om inngåelse av kontrakt vil tas av styret i fellesskap. 
 
Vedtak
Styret gir styreleder fullmakt til å godkjenne sluttforhandlinger med utleier(e) av nye kontorarealer for sekretariatet i Oslo.
 
 
SAK 22/2018                Søknad til prosjektfondet om LHBT-kampanje og netthets/ytringsfrihetskampanje
Sakspapir fra generalsekretæren
 
Styret mottok en søknad til prosjektfondet om midler til to kampanjer. LHBT-kampanjen vil hovedsakelig ha et markedsrettet fokus, der målet er å verve medlemmer. Netthets/ ytringsfrihetskampanjen er primært en kampanje rettet mot norske myndigheter og deres innsats mot netthets. Hovedmålet vil være politisk gjennomslag. I tillegg til denne søknaden ble styret varslet om at det vil komme en ny søknad til ytterligere to kampanjer under styremøtet i juni.
 
Styret stilte seg positive til mottatt søknad og tematikken som vil bli belyst i de to kampanjene. Videre var styret positive til at prosjektfondet vil motta en ny søknad i juni.  
 
Vedtak
Styret bevilger 1,5 millioner kroner fra prosjektfondet, fordelt på 600 000 kr til LHBT-kampanje og 900 000 kr til netthets/ytringsfrihetskampanje.


SAK 23/2018                Forslag fra det internasjonale styret om å utvide strategiperioden med et år
Sakspapir fra generalsekretæren

Grunnet diverse interne prosesser har Amnesty Internationals internasjonale styre fremmet et forslag om å forlenge nåværende strategiperiode med ett år til ut 2020. Amnesty i Norge sitt styre stilte seg positive til en forlengelse av den internasjonale strategien.
Amnesty i Norge sin strategi er basert på den internasjonale strategien, det vil derfor være naturlig med en tilsvarende forlengelse av den nasjonale strategien. Assisterende generalsekretær orienterte styret om at Amnesty i Norge har gjennom sin nåværende nasjonale strategi vedtatt å jobbe tett med de globale kampanjene. Til nå har det vært en ufordring å jobbe med disse kampanjene pga. utfordringer med det kampanjegrunnlaget seksjonen har mottatt fradet internasjonale sekretariatet. Assisterende generalsekretær luftet derfor for styret muligheten for å frigjøre seg fra denne selvpålagte prioriteringen i siste del av strategiperioden og ved en eventuell forlengelse. Styret stilte seg positive til dette.

Vedtak
Styret ber generalsekretæren signalisere til det internasjonale styret at Amnesty i Norge aksepterer en forlengelse av den strategiske perioden. Styret signaliserer at det kan være en mulighet å frigjøre seg fra den selvpålagte norske prioriteringen av de internasjonale kampanjene i siste del av strategiperioden og ved en eventuell forlengelse.



SAK 24/2018                Amnestyprisen
Sakspapir fra generalsekretæren

Hvert annet år utdeles Amnestyprisen i forbindelse med landsmøtet. I henhold til statuttene for Amnestyprisen skal nominasjonskomiteen bestå av «to Amnesty-medlemmer oppnevnt av styret, og minst to eksterne personer».
Styret valgte å oppnevne styremedlem Ole-Gunnar Solheim til nominasjonskomiteen og bestemte at det andre Amnesty-medlemmet i komiteen skal være et ungdom/studentmedlem. Styret ga sekretariatet fullmakt til å utpeke sistnevnte i samråd med Studentrådet.

​Vedtak
Styret oppnevner Ole-Gunnar Solheim til nominasjonskomiteen for Amnestyprisen og gir sekretariatet fullmakt til å gå i dialog med Studentrådet for å utpeke en kandidat til nominasjonskomiteen.



SAK 25/2018                Oppdatering om planleggingen av landsmøtet
Muntlig orientering v/prosjektleder

Prosjektleder for landsmøtet orienterte styret om status for planleggingen av landsmøtet. Siden forrige styremøte har prosjektgruppen i samråd med styrets representanter til planleggingen hovedsakelig jobbet videre med programmet, invitasjon av gjester og medlemskommunikasjon. I tillegg har en lokalkomité blitt nedsatt og påbegynt arbeidet sitt.

​Vedtak
Styret tar saken til orientering.



SAK 26/2018                Styrets orientering
I ukene fremover skal flere styremedlemmer delta på landsmøtene til andre Amnesty seksjoner. Styrets nestleder skal delta på landsmøtet til Amnesty i Sveits, Tonje Hellevig reiser til Amnesty i Danmark sitt landsmøte, Ole-Gunnar Solheim deltar på landsmøtet til Amnesty i Sverige, og Nancy Herz skal delta på AI Færøyene sitt landsmøte.


SAK 27/2018                Eventuelt
Det fremkom ingen saker under eventuelt.
 

Styrets alenetid

Godkjent og signert på styremøte 15. juni 2018.