Share
«Skriv for liv» 2016:

Rekordmange deltok i «Skriv for liv»

I 2016 ble det gjennomført over 4,6 millioner handlinger på verdensbasis i forbindelse med kampanjen «Skriv for liv».
Skrevet av: Frank Conde Tangberg
PUBLISERT: 14. mars 2017, KL. 11:34 -
SIST OPPDATERT: 26. april 2017, KL. 12:29
Det er nesten en million mer enn i 2015.

Hvert år gjennomfører Amnesty International den globale kampanjen «Skriv for liv». Amnesty-aktivister over hele verden skriver solidaritetsbrev til mennesker som trenger støtte, og protestbrev til myndigheter verden rundt. Det ble lagt ned en enorm innsats i alle verdensdeler, inkludert i Norge. Engasjerte folk over hele landet sendte brev, e-poster og Twitter-meldinger til myndigheter som bryter menneskerettigetene. Samtidig har ungdom landet rundt lært mer om menneskerettighetene, og om hvordan de kan beskytte dem.

Sang joik for Máxima

Amnesty lanserte «Skriv for liv» på ungdomssamlingen under landsmøtehelgen i Trondheim i november, hvor omtrent 100 ungdommer var samlet for å lære om menneskerettigheter. De lærte om saken til den peruanske menneskerettighetsforkjemperen Máxima Acuña, som blir trakassert av politi og sikkerhetsvakter fra gruveselskapet Yanacocha. Acuña har engasjert seg for menneskerettighetene og miljøet, og hun er kjent for måte hun mottok en miljøvernspris på under «the Goldman Environmental Award», hvor hun sang takketalen sin. For å vise solidaritet med hennes kamp, så ble Amnesty-ungdommen raskt forvandlet til kor som på vakkert vis sang «nattjoik».

En Amnesty-delegasjon fra kontoret i Peru besøkte Máxima i februar. Da overleverte de tusenvis av solidaritetsbrev og videoer. Se video fra besøket her.

- Jeg ønsker å takke dere fra hele mitt hjerte for alle brevene dere har sendt meg, og som har gitt meg mot til å fortsette å kjempe (...). Jeg ber dere om å fortsette å hjelpe meg med å oppnå rettferdighet, slik at jeg kan leve i fred og ro, sa Máxima Acuña.

Snakket med Snowden

Under Amnestys landmøte i november var det flere “Skriv for liv”-arrangementer. Generalsekretær John Peder Egenæs snakket med den tidligere amerikanske etteretningsagenten Edward Snowden via videolink. Samtalen, som fant sted på Kunsthallen i Trondheim, trakk full hus, og kan sees her.

- Støtten deres holder meg med selskap gjennom kampen Your support keeps me company during the fight, sa Edward Snowden.

Hundrevis av Amnesty-medlemmer som var kommet på Amnestys landsmøte i november fikk se at innsatsen deres gir resultater. Der var nemlig både Phyoe Phyoe Aung og Moses Akatugba tilstede, som begge var blitt løslatt etter ha blitt aksjonert for i tidligere «Skriv for liv»-kampanjer. Moses fikk et kjærkomment møte med tre jenter fra Sandefjord som hadde kjempet iherdig for at han skulle løslates. Se kortdokumentaren «Kjære Moses».

Aktivister tok til pennen over hele Norge

I Norge ble det samlet inn nesten 200.000 underskrifter, appellbrev og e-poster som ble sendt til myndighetene. Over 4500 solidaritetsbrev og støtteserklæringer ble også sendt. Til sammen deltok 46 Amnesty-grupper fra hele Norge i kampanjen.

Menneskerettighetsundervisning er en viktig del av kampenjen. Amnesty International er svært opptatt av at barn og ungdom skal vite hvilke rettigheter en har og hva man kan gjøre for å kreve at de respekteres. Det var igjen utviklet et eget undervisningsopplegg for kampanjen, og totalt ble det gjennomført 45 skolebesøk. Et godt eksempel var Sandefjord-gruppen som går på videregående skole hvor de gjennomførte et skriveverksted hvor hele 120 brev ble skrevet.Studentgruppen i Stavanger arrangerte et flott skriveverksted i Grottene på Folken. Aktivistene hadde invitert syriske Mohammad Habeeb til å holde foredrag. Habeeb ble i sin tid fengslet bare fordi han hadde kjempet for ytringsfrihet og demokrati. Han inspirerte de fremmøtte da han fortalte at han var blitt løslatt fordi noen hadde brydd seg. Regionskontoret i Stavanger videreførte også det gode samarbeidet med Sølvberget Bibliotek og kulturhus med arrangement hvor mange unge deltok.

Ordfører i Stavanger Christine Sagen Helgø

Amnesty-grupper i Stavanger, Arendal, Kristiansand og Haugesund markerte «Cities for Life» 30. november. Dagen markeres verden over ved at man lyser opp kjente bygg i protest mot bruken av dødsstraff. I Norge benyttet aktivistene muligheten til å rette fokus mot saken til den fengslede fotojournalisten Mahmoud Abu Zeid (Shawkan), som risikerer å bli dømt til døden.


I Tromsø preget også «Skriv for liv» bybildet. Regionskontoret samarbeidet med Tromsø Bibliotek og Byarkiv, hvor Amnesty-aktivister bemannet en stand for å engasjere de besøkende. Studentgruppen arrangerte også Skriveverksted på Bazinga på Universitetet.


På Bekkestua var også den blide gjengen fra gruppe 48 tilstede på biblioteket for å markere menneskerettighetsdagen 10. desember. De trofaste aktivistene samlet inn hundrevis av signaturer.


Den viktige dagen ble også markert på regionskontoret i Trondheim hvor de ble invitert til skriveverksted med god julegrøt. Der ble det fullt hus, med god stemning og mange flotte solidaritetsbrev.


I Oslo var det også masse aktivitet. Blant de aktive gruppene var gruppe 367 som arrangerte en filmvisning på Dattera til Hagen hvor de viste den vakre dokumentaren «Daughter of the Lake» hvor Máxima Acuña figurerer. Jussgruppen på Universitetet i Oslo gjennomførte også et fint skriveverksted på frokostkjelleren studentpub.
Del saken
Andre Nyheter