Saudi-Arabia må ut av MR-rådet

Amnesty International og Human Rights Watch er klare i talen: Nå må Saudi-Arabua suspenderes fra FNs menneskerettighetsråd. 
Publisert: 27. jun 2016, kl. 14:07 | Sist oppdatert: 30. jun 2016, kl. 09:32
Saudi-Arabia har begått "grove og systematiske brudd på menneskerettighetene" både i og utenfor egne grenser, og brukt sin posisjon i FNs menneskerettighetsråd til å effektivt blokkere rettslig oppfølging av mulige krigsforbrytelser. Derfor kommer Amnesty og Human Rights Watch med et felles kravc om at FNs generalforsamling suspenderer landets medlemsskap i verdens øverste menneskerettighetsorgan.

Organisasjonene krever at Saudi-Arabia mister retten til medlemsskap i Menneskerettighetsrådet, inntil det stanser sine ulovlige angrep i militørkoalisjonen den leder i Jemen, og til disse er troverdig og uavhengig etterforsket.

- Troverdigheten til FNs menneskerettighetsråd er satt på spill. Siden Saudi-Arabia ble med i rådet, så har menneskerettighetssituasjonen hjemme fortsatt å forverre seg og koalisjonen den leder har ulovlig drept og skadet tusenvis av sivile i konflikten i Jemen. Å fortsette å la landet være et aktivt medlem i rådet, hvor det er brukt posisjonen sin til å beskytte seg fra ansvar for mulige krigsforbrytelser, det lukter det hykleri av. Det vil bringe verdens øverste menneskerettighetsorgan i vanære, sier Richard Bennett, som leder Amnesty Internationals FN-kontor.

- De sterke bevisene om krigsforbrytelser begått av den Saudi-Arabia-ledede koalisjonen i Jemen burde ha blitt etterforsket av Menneskerettighetsrådet. I stedet har Saudi-Arabia på kynisk vis brukt medlemsskapet sitt i rådet til å spore av en resolusjon for å etablere en internasjonal etterforskning ved trekke til seg støtte for en alternativ, tannløs resolusjon som støtter en nasjonal jemensk granskning. Ni måneder etter har denne granskningen sviktet i å troverdig etterforske påstander om krigsforbrytelser og andre alvorlige overgrep.

- Som et medlem av Menneskerettighetsrådet er Saudi-Arabia forpliktet til å overholde den høyeste standarden for menneskerettigheter. I realiteten har landet leded en militær koalisjon som har utført ulovlige og dødelige luftangrep mot markeder, sykehus og skoler i Jemen. Koalisjonen har også gjentatte ganer brukt våpen som er internasjonalt forbudt, i sivile områder. Hjemme har det utført hundrevis av henrettelser, plassert barn på dødsscelle etter svært urettferdige rettssaker og ubønnhørlig undertrykt opposjonen og menneskerettgiehtsaktivister.

Henrettelser og urettferdige rettssaker

Saudi-Arabias harde undertrykkelse av alle former for dissens har fortsatt med uforminsket styrke under sitt nåværende medlemsskap i rådet. Dette inkludere svært urettferdige rettssaker i en spesialdomsstol for terror og lange fengselsstraffer for fredelige dissidente rog menneskerettighetsakvitster. Mer enn 350 mennesker har blitt henrettet siden Saudi-Arabia ble valgt inn i rådet, og i 2015 var det flere registrerte henrettelser enn i noe annet år siden 1995.

- Saudi-Arabia må løslate alle samvittighetsfanger umiddelbart og betingelsesløst, og få en slutt på sin skamfulle bruk av dødsstraff, sier Richard Bennett.

De siste ukene har Saudi-Arabia unngått ansvarlighet ved å presse FN til følgende: Å fjerne den militære koalisjonen landet leder i Jemen fra listen av stater og væpnede grupper som bryter barns rettigheter i væpnet konflikt. Saudi-Arabia truet med å løsrive seg fra FN, trekke sin økonomiske støtte, inkludert til humanitære prosjekter, og ta sine nærmeste allierte med seg.

Saudi-Arabias hovedallierte, inkludert USA og Storbritannia, har sviktet i å stanse våpentilførsel for bruk i Jemen, til tross for økende bevis for krigsforbrytelser.

- Det som er særlig sjokkerende er den øredøvende stillheten fra det internasjonale samfunnet, som atter en gang har unngått å legge press på Saudi-Arabia, og satt forretningsliv, våpen- og handelsavtaler foran menneskerettigheter. Dette til tross for landets historie i å begå systemeatiske og grove overgrep med total straffefrihet, sier Richard Bennett.

Amnesty International og Human Rights Watch ber FNs medlemsland om å stemme for å suspendere Saudi-Arabia fra rådet. Organisasjonene ber også om en uavhengig og upartisk internasjonal granskning av bruddene på internasjonal humanitær rett i Jemen.




Generalforsamlingsresolusjonen 60/251, som etablerte Menneskerettighetsrådet, fastslår at "Generalforsamlingen, med en totredjedels majoritet av medlemmer som er tilstede og stemmer, kan suspendere rettighetene til medlemsskap i rådet for et medlem av rådet som begår grove og systematiske brudd på menneskerettighetene". I 2011 var Libya det første og eneste landet som har blitt suspendert fra rådet.

Menneskerettighetsrådet møter fra 13. juni til 1. juli. Den neste sesjonen vil være fra 13. september til 30. september.


Se også