MALAYSIA: Shahrul Izani har fått livet tilbake!

Som 18-åring ble Shahrul Izani stoppet av politiet med 622 gram cannabis på seg. Det var nok til å dømme ham til døden. Fjorten år senere er dødsdommen omgjort til fengselsstraff. 
Publisert: 3. Mar 2017, kl. 14:03 | Sist oppdatert: 13. Apr 2017, kl. 10:41
Mandag 27. februar fikk vi den fantastiske nyheten om at Shahrul Izani (32) er blitt benådet, og at dødsdommen han har hatt hengende over seg i snart syv år er omgjort av sultanen av provinsen Selangor. Etter 11 år i isolat kan han nå sone under ordinære soningsforhold og ha kontakt med sine medfanger. 

Shahrul Izani skal være ferdig sonet i 2030, men sultanen har antydet at det er gode muligheter for en tidligere løslatelse på bakgrunn av god oppførsel i fengsel. Han har anbefalt Izani å levere ny benådningssøknad om fire år. 

Takknemlig mor
Izanis familie ønsker å formidle til alle som har engasjert seg i saken hvor dypt takknemlige de er. Moren til Shahrul Izani er helt overbevist om at det er den internasjonale oppmerksomheten som har hjulpet sønnen, noe Amnesty også har mottatt sterke indikasjoner på.

Over hele verden har mennesker engasjert seg, og bare i Norge har 23 700 personer signert aksjonen for å få Shahrul Izani benådet. Izanis sak er et godt eksempel på at det nytter å engasjere seg.

Kostbar vennetjeneste
I september 2003 var Shahrul Izani, den gang 18 år gammel, ute på et ærend for en venn da han ble stoppet av politiet. Politiet ransaket motorsykkelen han kjørte, og fant to poser med til sammen 622 gram cannabis. Shahrul hevder at han lånte motorsykkelen og at ikke var klar over hva som var i posene. Han hadde kun fått i oppgave å levere en pakke for en venn. Disse påstandene ble ikke etterforsket og politiet og dommeren antok at han var skyldig. 

Shahrul ble formelt siktet i 2004, ett år etter at han ble arrestert, og satt hele seks år i varetekt før rettsaken hans kom opp. Den 28. desember 2009 ble han dømt til døden for besittelse og smugling av narkotika. I Malaysia blir personer som besitter en viss mengde ulovlige stoffer automatisk dømt til døden.

Amnesty er i mot dødsstraff
Amnestys krav til malaysiske myndigheter var at Shahrul Izani måtte benådes og at dødstraffen mot ham måtte oppheves. Amnesty er i mot dødsstraff i et hvert tilfelle, under en hver omstendighet, uavhengig av skyldspørsmål. En henrettelse er et overlagt drap utført av en stat og er etter Amnestys mening en umenneskelig, grusom og fornedrende straff.