Gambia: Sterk forverring av menneskerettighetssituasjonen

President Yahya har styrt Gambia i 21 år, etter at han kom til makten gjennom et kupp i 1994. I løpet av den tiden har det blitt vesentlig verre å bo i Gambia.
Publisert: 21. jul 2015, kl. 11:48 | Sist oppdatert: 22. jul 2015, kl. 13:25
- Klimaet av frykt som har preget livene til gambiere i mer enn to tiår, har blitt verre i løpet av de siste 12 månedene. Journalister, mennesker som antas å være homofile eller lesbiske og de som er sett på som en trussel til regimet og deres familier, blir i økende grad forfulgt, sier Vest-Afrika-etterforsker Sabrina Mahtani fra Amnesty International.

- Det har vært et alvorlig tilbakeslag etter det mislykkede kuppet i desember. Det har vært en økning i tilfeldige arrestasjoner og forsvinninger. Ekstra urovekkende er president Jammehs uttalelse sist fredag om at de som sitter med en dødsdom kan forvente at straffen vil bli utført.

Menneskerettighetsforkjempere og journalister blir arrestert

Siden januar i år har dusinvis av venner og slektninger av personer som er beskyldt for å ha vært involvert i det mislykkede kuppet desember i fjor, blitt arrestert og isolert, samtidig som regjeringen har nektet å oppgi informasjon om fengslingen, eller hvor de befinner seg. De arresterte inkluderer kvinner, eldre og et barn, og flere skal være i dårlig form.

Tilfeldige arrestasjoner og anholdelse av journalister og menneskerettighetsforkjempere fortsetter å være vanlig praksis i Gambia. 2. juli i år ble sjefen for Teranga radiostasjon fengslet og holdt isolert i 12 dager. Meldingene om hans helsetilstand da han ble sluppet ut er bekymringsverdige.

- Brutal tortur

I mars dette året gav FN ut en rapport om bruken av tortur i landet. Rapporten uttrykte bekymring for forholdene i fengslene og beskrev torturen som «brutal, og inkluderer vold med bruk av harde gjenstander og elektriske ledninger, elektriske støt, kvelning med en plastpose over hodet som man fyller med vann og brenner med varm væske.»

I november i fjor ble FNs spesialrapportør for tortur nektet adgang til en fengselsavdeling hvor fangene som er idømt dødsstraff og lengre fengselsstraffer sitter.

Endring av lovverket gir flere arrestasjoner

Den 17. juli i år antydet president Jammeh at henrettelser vil gjenopptas. Han har også annonsert planer om å utvide dødsstraffen, noe som vil si at man kan bli idømt dødsstraff for andre type forbrytelser enn dagens praksis. Dagens lovverk praktiserer dødsstraff ved forbrytelser hvor vold eller bruk av en giftig substans har ført til drap. Dermed kan en endring av loven føre til at flere blir dømt til døden.

I oktober 2014 ble en ny lov vedtatt, som kan gi livsvarig fengsel for «grov homofili». Måneden etter dokumenterte Amnesty International at minst 8 mennesker var arrestert og torturert etter «mistanker om homoseksualitet».

Endring er nødvendig

Gambia har ignorert internasjonalt press om å gjennomføre en uavhengig gransking av hendelsene etter kuppet. I april avviste Gambia 78 av de 171 anbefalingene fra FN. Blant disse anbefalinger om å endre praksisen i henhold til tortur, ytringsfrihet og bruk av dødsstraff.

Amnesty International vil at regjeringen i Gambia løslater de som er fengslet ulovlig, med mindre de blir siktet for en forbrytelse og får en rettferdig rettssak. Amnesty ber også om at bruken av tortur og undertrykkelsen av menneskerettighetsforkjempere og journalister stanses.

- Etter 21 år med et undertrykkende styre, er brudd på menneskerettighetene i Gambia økende. Det internasjonale samfunnet og Economic Community of West African States (ECOWAS) har et ansvar for å adressere dette, for å gi det gambiske folk beskyttelse og unngå ustabilitet i regionen, sier Sabrina Mahtani.

Fakta om Gambia:
  • Gambia er et lite land på Afrikas vestkyst med ca. 1,7 millioner innbyggere.
  • Siden 1994 har president Yahya Jammeh styrt landet.
  • I motsetning til de fleste land i Vest-Afrika praktiserer Gambia dødsstraff.
  • FN har uttrykt bekymring over menneskerettighetene i landet, spesielt ulovlig fengsling og undertrykking av homofile.
  • Situasjonen i landet har blitt forverret etter det mislykkede kuppet i desember 2014.