Italia: Tøffere tilnærming til flyktninger

EU har lagt press på Italia for å være tøffere mot flyktninger og migranter. Dette har ført til ulovlige returer og mishandling, skriver Amnesty i en ny rapport. 
Publisert: 1. nov 2016, kl. 11:47 | Sist oppdatert: 21. Mar 2017, kl. 14:51
Vold, elektrisk sjokk og seksuell ydmykelse er blant de mange påstandene om overgrep som blir dokumentert i rapporten Hotspot Italy: How EU’s flagship approach leads to violations of refugee and migrant rights. Rapporten viser hvordan hotspot-tilnærmingen ikke bare undergraver deres rett til å søke asyl, men ogsåhar ført til utbredt mishandling.  Hotspot-tilnærmingen går ut på å gjøre en slags "førstesiling" av flyktninger og migranter på det tidspunktet de ankommer. 
 
- I deres besluttsomhet om å hindre at flyktninger og innvandrere fra å reise videre til andre medlemsland har EU-leder drevet italienske myndigheter til det ytterste - og utenfor - av hva som er lovlig, sier Matteo de Bellis, Amnesty Internationals Italia-etterforsker. 

Resultatet er at traumatiserte mennesker, som ankommer Italia etter farlige reiser, blir utsatt for feilaktige vurderinger og i noen tilfeller forferdelige overgrep av politiet, samt ulovlige returer.
 
Denne tilnærmingen, som blir kalt for "hotspot approach", er designet for å identifisere og ta fingeravtrykkene til menneskene som ankommer første mottaksland i Europa, som Italia. Hensikten med denne tilnærmingen er å kunne raskt vurdere beskyttelsesbehovet deres for så å kunne fortsette med asylbehandlingen eller returnere dem til hjemlandene deres. Amnestys rapport, som er basert på intervjuer med mer enn 170 flyktninger og migranter, avdekker alvorlige feil i hver av disse fasene.
 
Fingeravtrykk med makt
Den nye tilnærmingen innebærer at Italia må ta fingeravtrykk av alle nyankomne. De som ønsker å søke asyl i andre europeiske land, kanskje fordi de har familie der, har en sterk interesse i ikke å bli tatt fingeravtrykk av for å unngå risikoen for å bli sendt tilbake til Italia under den såkalte Dublin-avtalen.
 
Under press fra EU har Italia innført tvangspraksis for å få ta fingeravtrykk. Amnesty har mottatt informasjon om vilkårlig fengsling, trusler og overdreven fysisk makt som har blitt brukt for å tvinge nyankomne menn, kvinner og også barn til å avgi fingeravtrykk.
 
En 25 år gammel kvinne fra Eritrea beskrev hvordan hun ble fiket gjentatte ganger i ansiktet av en politimann før hun gikk med på å bli fingeravtrykket.
 
Screening
I henhold til Italias nye tilnærming skal alle nyankomne sjekkes for å skille mellom asylsøkere og såkalte irregulære migranter. Dette betyr at folk, ofte utmattet og traumatiserte fra lange reiser og uten tilgang til tilstrekkelig informasjon eller råd om asylprosedyrer, må svare på spørsmål som kan ha alvorlige konsekvenser for framtiden deres.
 
Politiet er pålagt å spørre nyankomne om hvorfor de har kommet til Italia, i stedet for bare å spørre dem om de har tenkt å søke asyl. Siden flyktningstatus ikke er bestemt av årsakene til at en person har reist til et land, men av situasjonen de vil møte hvis de reiser tilbake til hjemlandet, er denne tilnærmingen fundamentalt feil.
 
På grunnlag av dette ekstremt korte intervjuet avgjør politifolk, som mangler riktig trening, den enkeltes beskyttelsesbehov. De som ikke har krav på asyl blir utstedt med utvisningsordrer, blant annet gjennom tvungen retur til hjemlandet, som kan utsette dem for alvorlige menneskerettighetsbrudd.

Økt press på frontlinjestater 
- Hotspot-tilnærmingen, utformet i Brussel og utført i Italia, har økt trykket på europeiske frontlinjestater, og ikke redusert det, som tilsynelatende var hensikten. Det resulterer i forferdelige brudd på rettighetene til desperat sårbare mennesker som italienske myndigheter har et direkte ansvar for, og europeiske ledere har et politisk ansvar for, sier Matteo de Bellis. 

Europeiske land kan kanskje være i stand til fjerne folk fra deres territorium, men de kommer ikke unna forpliktelsene sine i henhold til internasjonal lov. Italienske myndigheter må stanse misbruket og sørge for at folk ikke blir sendt tilbake til land der de står i fare for forfølgelse eller tortur. 

For å få til en mer rettferdig fordeling av asylsøkere mellom de europeiske landene etablerte EU-statene også en toårig plan for at asylsøkere som kommer til såkalte frontlinjestater, som for eksempel Hellas og Italia, skal relokaliseres og kunne søke asyl i andre europeiske land. Så langt har kun i underkant av 1.200 mennesker, av de 40.000 som ble lovet, blitt flyttet fra Italia til andre europeiske land. Samtidig har mer enn 150.000 mennesker ankommet Italia via sjøveien så langt i år. Les mer om relokalisering til andre europeiske land i Amnestys aksjon her.