Libya: Uutholdelig situasjon i Benghazi

Terrorangrep, massakrer, tortur, mangel på vann, strøm, gass og medisiner. Nå må det komme FN-sanksjoner og gransking av krigsforbrytelser i Libya, mener Amnesty International.
Publisert: 27. Jan 2015, kl. 15:31 | Sist oppdatert: 29. Jan 2015, kl. 15:05
Målrettede FN-sanksjoner og full åpenhet, gjennom blant annet den internasjonale straffedomstolen (ICC), er de strakstiltakene som må til for å få slutt på den voldsomme bølgen av bortføringer, tortur, henrettelser uten lov og dom, og andre overgrep begått i Libya.

Noen av disse overgrepene er å anse som krigsforbrytelser og må etterforskes, sier Amnesty International i den nye rapporten Banghazi descent into chaos: abductions, summary killings and other abuses.

Rapporten belyser en rekke grusomme overgrep begått av Shura Council of Benghazi Revolutionaries (SCBR), en koalisjon av islamistiske militser og væpnede grupper, og av militære styrker som er lojale mot general Khalifa Haftars Operation Dignity kampanje. Rapporten dekker perioden fra mai 2014.

- I løpet av de siste månedene har hevnaksjoner mellom rivaliserende styrker tiltatt i styrke. Voldshandlingene mellom gruppene og deres supportere som søker hevn øker stadig, og splitter Benghazi, sier Hassiba Hadj Sahraoul i Amnestys program for Midtøsten og Nord-Afrika.

FN-samtaler i Genève

Med mindre det internasjonale samfunnet viser vilje til å granske krigsforbrytelsene og stille de ansvarlige for retten, vil volden og lidelsene bare fortsette i styrke.

Amnesty International ber den internasjonale straffedomstolen om å utvide sine granskinger og innlemme krigsforbrytelser og forbrytelser begått av væpnede grupper og militser siden februar 2011. Inntil nå har ICC bare gransket forbrytelser begått under opprøret og de væpnede konfliktene i 2011.

Det har i den siste tiden pågått samtaler i FN i Genève. Disse samtalene har gitt et ørlite håp om at libyerne vil kunne få landet bort fra totalt sammenbrudd. Eventuelle tiltak for å oppnå politisk enighet vil imidlertid være meningsløse dersom de ikke sikrer at menneskerettighetene blir ivaretatt. Deltagernes forpliktelser når det gjelder rettssikkerhet og respekt for menneskerettigheter vil være et første viktig skritt, ord alene vil ikke endre det som foregår på bakken. Effektive kontroll- og innsynsmekanismer må på plass for å stoppe overgrepene.

En kamp for overleve

Tre måneder med intense kamper, tilfeldige bombeangrep i boligområder og luftangrep fra Operation Dignity-styrker har gitt store skader, spesielt i områdene rundt flyplassen og i bysentrum som al-Sabri. Flere tiltalls familiehjem er plyndret og vandalisert, påtent eller jevnet med jorden av bulldosere, grunnet mistanke om kontakt med islamistgrupper.

De humanitære konsekvensene er alvorlige. Minst 90.000 mennesker er blitt drevet fra sine hjem på grunn av kampene. De sivile kjemper for å overleve uten vann, med stigende matpriser og manko på strøm, gass og brensel. Kampene har også medført mangel på medisinsk utstyr og sykehuspersonell ved de offentlige sykehusene. Noen sykehus er evakuert etter at de er blitt truffet av granater. Så godt som alle skoler har vært stengt.

Det har kommet frem grusomme detaljer som tyder på at styrker på begge sider har bortført og henrettet flere titalls mennesker uten lov og dom. I den siste tiden har det dukket opp bilder og videoer av lik som er blitt dumpet, og disse bærer ofte merker av tortur.

Politiske aktivister, religiøse ledere og journalister er også blant dem som er blitt ofre for politisk motiverte angrep. Gjerningspersonene forblir ukjente, men mange i Benghazi legger skylden på grupper tilknyttet SCBR, spesielt Ansar al-Shari’a.