Bydel Shibuya ble nettopp enda litt kulere

Publisert: 24. Feb 2016, kl. 13:44 | Sist oppdatert: 21. Mar 2016, kl. 21:13

Shibuya i Tokyo bugner av spennende butikker, unike kafeer og heftige nattklubber. Denne måneden ble bydel Shibuya enda litt kulere. Det skjedde på bydelskontoret.

Det er mange grunner å like Shibuya. Jeg bodde der for noen år siden, og har mange gode minner: Lange måltider på izakaya med gode venner, løsslupne sangstafetter i glorete karaokerom, eller den forventningsfulle stemningen når et helt hav av ferdigjåla, danseklare og gutter og jenter strømmer ut fra stasjonen og inn på klubbene en fredagskveld.

På toppen av Koendori-bakken, forbi Comme de Garcons og Mos Burger, ligger bydelskontoret. Der inne skjedde det noe fint forleden. Bydel Shibuya
bestemte seg for å gå mot strømmen, og vil som de første i Japan tilby et partnersertifikat til homofile par som ønsker å formalisere forholdet.

I Japan får ikke homofile gifte seg, og dette må bydelen riktignok forholde seg til. Men de kan tøye grensene. Sertifikatet vil ikke være juridisk bindende som en ekteskapskontrakt, men med et slikt dokument i hånden, kan homofile par kreve å ikke bli diskriminert, og å få adgang til en rekke rettigheter som hittil har vært forbeholdt gifte kvinner og menn.

På bydelskontoret i Shibuya har de nå sett seg leie på diskrimineringen som stadig rapporteres inn: Noen har problemer på boligmarkedet, andre får ikke besøke sin elskede på sykehuset, fordi de ikke er ansett som i familie.

Japan er et moderne land på mange måter, men på enkelte områder har de et mildt sagt et stykke igjen. Forsatt er det i stor grad forventet at kvinner skal være yndige, lavmælte og hjemmekjære, og at mannfolk skal gå i dress, spise kjøtt og styre landet. Og helst skal de altså finne kjærligheten på motsatt side av denne skalaen. Friheten til å være den man vil, og friheten til å elske den man vil kunne stått sterkere. Shibuya er der trendene starter, la oss håpe det også vil gjelde homofiles rettigheter.

Pymalion spiller på Club Kinoto i Shibuya cc Tim Buckingham/flickr