"Hva er det med den bitchen der?"

Publisert: 23. nov 2016, kl. 12:49 | Sist oppdatert: 6. Mar 2017, kl. 09:22
En nesten naken kvinne kikker sjenert ned til siden, på forsiden av en avis på en aviskiosk i Mexico by. Det loves mer nakenhet om man åpner avisen. Tabloiden ved siden av fronter mer kløft, denne gangen sammen med et sultent blikk.
Slike tabloidaviser selges gatehjørner over hele Mexico, og forsidene deres er plastret med følgende ingredienser: Halvnakne kvinner og blodige lik. Sex og drap.
Har disse bildene noen som helst sammenheng med hvor voldsutsatte kvinner i Mexico er?
Tallene er forstyrrende lesning: Hvert fjerde minutt blir en kvinne i Mexico utsatt for voldtekt eller andre seksuelle overgrep, ifølge menneskerettighetsnettverket Jass. Tall fra Instituto Nacional de Estadística y Geografía viser at halvparten av alle jenter og kvinner over 15 år har blitt utsatt for vold i større deler av sitt siste forhold.
Hvilke verdier i et samfunn er det som gjør at voldsstatistikken ender opp slik? Det spørsmålet ble nylig stilt under et Amnesty-forum om forebygging av vold mot kvinner i Mexico. Studenter ved universitetet i byen Guadalajara i delstaten Jalisco ble utfordret til å reflekterer rundt hvilke holdninger som styrkes når kvinner stadig blir referert til som «perras» (tisper), «bitcher» og andre ydmykende betegnelser.
For man ville jo sannsynligvis ikke gjort noe for å skade ens kjære, elskede, sterke mor. Men hva med «den helvetes bitchen»?
Nylig ble en ung meksikansk jente (18) drept av kollegaen sin. Grunnen: Ifølge lokale medier hadde hun sagt nei til å bli kjæresten hans. Da skjøt han henne. Terskelen for å la sinne føre til voldelige handlinger blir farlig lav når kvinner sees på som verdiløse gjenstander som kan brukes og kastes.

Globalt problem
Vold mot kvinner er selvsagt ikke bare noe som skjer innenfor Mexicos grenser. Det er et globalt problem av epidemiske proporsjoner, og særlig i Latin-Amerika. Da undertegnede ønsket å lese mer om drapet på den meksikanske 18-åringen, så søkte jeg etter følgende på Google: Navnet hennes, alderen og «muerta» (død). Mitt første treff var en annen 18 år gammel jente med samme navn, som ble drept i Argentina i august i fjor.
I høst gikk hundretusener av kvinner i protesttog flere steder i Argentina og i resten av Latin-Amerika, etter den grufulle voldtekten og drapet på argentinske Lucia Perez (16) i starten av oktober. Med sinte tårer i øyekroken holdt de plakater med følgende tekst: #NiUnaMenos. Ikke en (kvinne) mindre. Det er navnet på en nasjonal kampanje mot kvinnedrap, en kampanke som dessverre er skremmende aktuell. I fjor lanserte Amnesty International i Mexico kampanjen «Queremos que #vivanlasmujeres». Vi vil at kvinnene skal leve.
Å holde kvinner i live burde vært høyt prioritert blant myndighetene. Et minimumskrav er at de sørger for at eksisterende lovgivning som sikrer kvinners rettigheter blir overholdt i praksis. Det motsatte er dessverre ofte tilfelle.

Når politiet står bak
Ifølge Amnestys etterforskning blir arresterte kvinner i Mexico systematisk utsatt for seksuell tortur av politiet og de militære.

Signer aksjonen for Verónica, som ble bortført og torturert av politiet

Ved å la denne uhyrlige praksisen fort
sette, i tillegg til at det nærmest er straffefrihet for slike forbrytelser, så sender staten følgende beskjed til sine innbyggere: Kvinner er verdiløse, og derfor bruker vi ikke tid på å beskytte dem.
Med andre ord: Kvinner er «up for grabs». Omtrent som den amerikanske presidenten Donald Trump så uelegant sa det i den berømte videoen fra 2005.
Slike holdninger og utsagn, på alle samfunnsnivåer, er med på å opprettholde vold mot kvinner som et enormt samfunnsproblem.

Tror vold er naturlig
Ikke bare bør vi vurdere hvordan den nedverdigende måten kvinner ofte blir fremstilt påvirker det faktiske omfanget av overgrep og vold. Vi bør også være bevisste på hvordan vi omtaler enkelte forbrytelser mot kvinner. Ekspertene på Amnestys seminar på universitetet i Guadalajara understreket at vi må endre uttrykk som «crimes of passion». Det er ingen «crimes of passion» sa en av dem, før hun raskt fortsatte: For lidenskap dreper ikke. Men hva med machismo?
For mange av studentene i salen ble seminaret en vekker. De jeg snakket med var ikke klar over at statistikken var SÅ ille, heller ikke at det i Mexico er lovgivning som klart og tydelig sier at vold mot kvinner er en alvorlig forbrytelse. Det var ikke overraskende, men likefullt veldig trist, å høre unge kvinnelige studenter fortelle at mange kvinner i Mexico tror at volden er en naturlig del av livet deres.
De må få vite at det slik skal det ikke være.
For Amnesty International er menneskerettighetsundervisning, slik som forumet i Guadalajara, utrolig viktig for å skape endring. For å styrke kvinner og få menn til å støtte dem i kampen for like rettigheter.
Slik at alle jenter og kvinner kan være trygge. Slik at de kan leve.

(Foto: © Departamento de Comunicación Social del Municipio de Veracruz, Mexico)