Egenæs: Husk lyspunktene i 2016!

Publisert: 22. des 2016, kl. 10:23 | Sist oppdatert: 19. Apr 2017, kl. 15:05
Blir 2016 året det begynner å gå bedre, spurte jeg på samme tid i fjor. Jeg skulle ønske jeg i dag kunne svart et rungende «JA!» på mitt eget spørsmål.
 
Men i skrivende stund har evakueringen av mennesker fra bomberegnet i Aleppo stanset. Titusenvis er sperret inne i ruinene, i skytsilden. For mange har 2016 blitt et rent helvete. Kynisk storpolitikk har ført til at blodbadet i Syria har fått fortsette, siden Russland og Kina gjentatte ganger har brukt vetoretten sin i sikkerhetsrådet for å nekte FN å gripe inn.
 
Det er knapt til å tro. 2016 har vært året hvor jeg flere ganger har kløpet meg i armen når jeg har sett nyhetene, bare for å dobbeltsjekke at jeg ikke er midt inne i en absurd og ganske skremmende drøm.
 
På Filippinene har man nå en president som ikke skyr noen midler i den såkalte krigen mot narkotika, og som lar politiet gå rundt i gatene som rene eksekusjonspeletonger.
 
I USA ble det valgt en president som har kommet med den ene menneskerettsfiendtlige uttalelsen etter den andre. Støtte til bruken av tortur, og utsagn som fyrer oppunder fremmedfrykt og rasisme. Våre kolleger i Amnesty i USA skriver nå bekymrede pressemeldinger omtrent hver gang Trump kommer med nye navn på hvem som skal styre landet sammen med ham.
 
I Europa kappes man om å holde folk på flukt unna egne grenser, både med fiendtlig retorikk og ved å bygge fysiske murer. Her i Norge skryter man av å sende fortvilte unggutter tilbake til krigsherjede Afghanistan.
 
Det er lett å føle avmakt, og lure på om det er mulig å få denne skuta på rett kjøl igjen.
 
Men dette til tross: Det er ingen grunn til å la all elendigheten være det eneste vi sitter igjen med ved årets slutt.
 
Det har skjedd så mye bra også, selv om vi ikke alltid kan lese om det i nyhetene. For mange vil nemlig 2016 stå igjen som året hvor alt snudde til det bedre.
 
For dette har også vært et år med mange viktige menneskerettslige seire. Mer enn 650 mennesker som satt urettmessig fengslet har sluppet fri fra fangenskap. Det er nesten to i snitt hver eneste dag. Viktige lovendringer har funnet sted i over 40 land, inkludert i Norge, hvor transpersoner endelig enkelt kan skifte juridisk kjønn.
 
Alt dette fordi folk som oss har sagt ifra.

For mange vil nemlig 2016 stå igjen som året hvor alt snudde til det bedre.

For uansett hvordan politikerne våre ter seg, så kan du utgjøre en viktig forskjell.
 
Det skal faktisk ikke så mye til for å dytte verden i en litt bedre retning. Du kan signere en aksjon, slik at vi tilsammen får en sterk stemme når vi ber makta skjerpe seg. Du kan skrive et personlig brev for å holde motet oppe hos et menneske et helt annet sted i verden som virkelig trenger håp.

Jeg vet at det nytter. Det hender nemlig jeg er så heldig å møte noen av  dem vi har kjempet for rettferdighet for, og som endelig har fått friheten tilbake.


 
Som tidligere dødsdømte Moses Akatugba (bildet over), en ung mann fra Nigeria som besøkte Norge og Amnestys landsmøte i november. Han fortalte meg at brevene han mottok i fengselet virkelig ga ham styrke i en ellers uutholdelig hverdag. Det samme sa Phyoe Phyoe Aung, en tidligere samvittighetsfange fra Myanmar som slapp fri i april, og som også fortalte sin historie under landsmøtet i Trondheim.
 
De er levende bevis
for at vi aldri må slutte å rope ut om urettferdighet. Jeg tør ikke tenke på hva som hadde skjedd med Moses om ikke Amnesty hadde engasjert seg i saken hans. Massiv internasjonal oppmerksomhet var utvilsomt en viktig grunn til at guvernøren i delstaten hans valgte å benåde ham.
 
Nå er Moses selv blitt menneskerettighetsaktivist, og kjemper for at tortur skal bli forbudt i Nigeria.
 
I 2017 skal vi i Amnesty stille oss tungt bak modige menneskerettighetsforkjemperne som risikerer livet for at verden skal bli et bedre sted å bo. Vi skal fortsette å stå opp for rettighetene til mennesker på flukt.
 
Det kommer til å bli tøffe tak. Men sammen kan vi fortsette med å endre og å redde liv. 
 
Jeg håper du blir med på laget.
 
På bildet over ser vi Phyoe Phyoe Aung snakke med aktivister under Amnestys landsmøte i Trondheim i november i år. Foto: Lene Christensen/AI