Syria står i brann

Ikke tving oss til å svare: Vi stengte dem ute! Les generalsekretær John Peder Egenæs sin appell under fakkeltoget for flyktninger i Oslo sentrum onsdag kveld.
 
Publisert: 15. des 2016, kl. 08:54 | Sist oppdatert: 7. Feb 2017, kl. 09:57
På forsiden av dagens Aftenposten kunne vi lese: «Den verste tragedien i det 21. Århundre».

På forsiden av dagens Klassekampen kunne vi lese: «Massakre i Øst-Aleppo».

Syria står i brann – ingen av de stridende partene skåner de sivile. Det er ingen nåde for barna, kvinnene eller mennene i Syria. Mange flykter for sine liv.

Europas og Norges svar har vært å stenge grensene, bygge murer og sette opp piggtrådgjerder. Norge og europeiske land bruker store ressurser på å hindre mennesker på flukt i å komme hit – vi vil ikke ha dem.

I årevis har vi overlatt til landene i Asia, Afrika og Midtøsten å ta vare på det overveldende flertallet av flyktninger i verden. Dette er basert på forestillingen at alle kan hjelpes i nærområdene.

Nå er titusener i Hellas og Italia - eller våre nærområder. Nå er det de landene som ber oss om å vise solidaritet og å hjelpe ved å ta imot flere av menneskene som har søkt tilflukt hos dem.

Erna, Sylvi, Jonas, Trine, Knut Arild, Trygve, Audun, og Rasmus, ikke vend ryggen til! Sørg for at Norge tar et større medansvar og tar imot langt flere av de menneskene som er på flukt og som i dag er strandet i Hellas og Italia!

Om ett, ti, femten og femti år må vi kunne stå for de valgene som tas i vårt navn i dag. Da trenger vi dere - våre folkevalgtes hjelp.

Hjelp oss som er bekymret for hva vi skal svare våre barn og barnebarn når de spør oss hva vi gjorde da Syria stod i brann og mennesker rømte for sine liv?

Ikke tving oss til å svare: Vi stengte dem ute!

Hjelp oss så vi kan svare: Vi åpnet dørene, tente lysene og slapp dem inn.