Share
Foto: Annika Bohnenblust
Foto: Annika Bohnenblust

Stopp drapene på sivile i Jemen!

PUBLISERT: 6. mars 2017, KL. 14:16 -
SIST OPPDATERT: 10. april 2017, KL. 20:29
Dette er appellen seniorrådgiver Ina Tin fra Amnesty i Norge holdt foran Litteraturhuset 6. mars 2017. Der arrangerte den saudiarabiske ambassaden i Oslo et seminar hvor general Ahmed Asiri, talsperson for den militære koalisjonen som fører krig i Jemen talte.

Saudi-Arabia leder en militær koalisjon som i knapt to år har ført en totalt ødeleggende krig i Midtøstens fattigste land, Jemen. Her inne på Litteraturhuset, står øverste talsperson for den militære koalisjonen, den saudiske general Ahmad Asiri, og forklarer at Saudi-Arabias krigføring gir stabilitet til regionen.

Krigen skjer nå. Den har ikke gitt stabilitet, men død, sult og ødeleggelse for den jemenittiske sivilbefolkningen. Saudi-Arabia leder en krigføring som ikke viser respekt for sivile liv, en krigføring som bryter krigens folkerett.

Dagens krigsregnskap er slik:
  • Alle aktører i krigen i Jemen har ansvar for sivilbefolkningens lidelser.
  • Nær 22 millioner, av en befolkning på 25 millioner, trenger humanitær hjelp.
  • Omlag 15 millioner får ikke nok mat og drikke.
  • 1,3 millioner barn, hvert tredje barn under fem år, er nå akutt underernærte som følge av krigen i Jemen. Flere barn dør av sult enn på grunn av gjentatte bombeangrep, ifølge Redd Barnas ferske rapport «Yemen’s children suffering in Silence».
Den saudiske koalisjonen står bak de fleste angrepene mot sivile mål. Et av tre luftangrep har hittil truffet sivile mål: Hus, markeder, sykehus, skoler, næringsbygg og moskeer er bombet. Dette er krigsforbrytelser som er dokumentert av Human Rights Watch, Amnesty International, Redd Barna og FN. Angrep mot sivile mål er ulovlig ifølge krigens folkerett. Det er også bruken av våpen som ikke kan skille mellom sivile og militære mål.

General Ahmed Asiri har innrømmet at koalisjonen har brukt klasevåpen - etter at han først har benektet det hardnakket. Dokumentasjon på bakken, blant annet av Amnesty International i 2016, tvang ham til innrømmelsen. Klasevåpen er ulovlige våpen. Udetonerte klasevåpen som er spredd på bakken nord i Jemen tar nå sivile liv, og tar også livet av dårlig utstyrte team som forsøker å fjerne dem.

Til nå har Saudi-Arabia blokkert forslag I FN om å sette i gang uavhengig granskning av krigen i Jemen. De har fått igjennom at den ene parten i krigen, Jemens regjering som den saudiske koalisjonen støtter, skal gjennomføre granskningen.

De har ikke vist frem noen resultater av en slik granskning.

I dag er budskapet til general Asiri og hans saudiske regjering og deres allierte i krigen i Jemen:

Stopp drapene på sivile i Jemen!
Stopp krigsforbrytelsene i Jemen!
Del saken