- Vi vil bruke vår ytringsfrihet

Dette er Knut Nærums appell som han holdt under markeringen av femårsdagen for fengslingen av Raif Badawi.
Publisert: 16. jun 2017, kl. 13:48 | Sist oppdatert: 16. jun 2017, kl. 13:54
Så var det oss igjen da, Saudi-Arabia. Jeg skulle ønske vi ikke trengte å snakke sammen på denne måten, men så lenge Raif Badawi sitter i fengsel og er dømt til ti års soning og 1000 piskeslag for å ha oppfordret til debatt, så må det nesten bli sånn. 

Samtidig vil jeg gratulere. Dette kommer litt sent, men likevel: Gratulerer med vervene i FN – både gjenvalget til rådet for menneskerettigheter og den nye plassen i kvinnekommisjonen. Jeg velger å se på det som en mulighet. For det er gjennom møter med andre at vi utvikler oss. Mange håpet at deres første periode i rådet for menneskerettigheter ville inspirere dere til å omgjøre dommen mot Raif Badawi. Fem år har han sittet i fengsel, nesten like lenge har han hatt 950 piskeslag på vent. Foreløpig står dommen, men jeg velger å tro at noe har sivet inn og at dere er på vei mot å utvide rommet for ytringer og godta debatt som ikke er styrt av det offentlige. Dette er en ting andre land har hatt i årevis og som de – med unntak av nettaviser og enkelte Facebook-sider – har god erfaring med. 

Dere skal være med å utforme globale standarder for likestilling og styrke kvinners rettigheter. Det er ingen spøk. Det høres bare ut som en. 

Verden ønsker å ha dere med i dette arbeidet. 47 av 54 stemmer i FNs økonomiske og sosiale råd stemte dere inn. Jeg skulle ønske jeg kunne si at Norge var med på dette, men valget var dessverre hemmelig, av grunner som sikkert ikke har noe med geopolitikk eller olje å gjøre. Jeg håper imidlertid at dere er klar over hvilken vei dette bærer. Det er mulig dere har tenkt at det er deres kvinnepolitiske linje som skal vinne fram, og at resten av verden også vil dyrke kvinners egenart ved å nekte dem å kjøre bil. Det kommer ikke til å skje. Riktignok er noen av oss skeptiske til privatbilisme basert på ikke-fornybar energi, men skal det først forurenses, må alle kunne gjøre det. 

Dere har innført kvinnelig stemmerett. Dere har til og med latt kvinner stille til valg og holde innlegg så lenge de står bak en skillevegg. Det er noe på gang, dere vet at damene kommer, og samtidig vet dere at olje og gass er på vei ut. Derfor foreslår jeg dette: La damene kjøre el-bil. Om dere vil unngå at de menger seg med fremmede menn, kan dere se til at veinettet får en egen kvinnefil. Her i Oslo har vi hatt en lignende ordning for å unngå å komme for tett på Tesla-eiere fra Bærum. 

Jeg regner med at interessen for menneskerettigheter vil få dere til å skjerpe tiltakene for å begrense den økonomiske støtten til jihadistiske terrorgrupper i utlandet, siden disse gruppenes virksomhet på mange områder er vanskelig å forene med arbeidet for menneskerettigher. 

Sånt som dette, Saudi-Arabia, kunne dere ha snakket om, dere imellom, hvis dere hadde vært mer åpne for ytringer. Dere ville fått fram flere forslag til hvordan samfunnet deres skal se ut. Dere kunne hatt en eller annen slags ordning som innebar at det beste forslaget, det flest mennesker likte, var det som ble gjennomført. 

Samtidig vil jeg minne om aktivisten og bloggeren Loujain Hathloul, som ble arrestert på flyplassen i Dammam 4. juni i år og sluppet fri to dager senere. Hun har sittet i fengsel før, dømt for bilkjøring, og ble den gang løslatt først da hun lovet å stoppe sin aktivisme. Det fins regler for sånt, det fins en internasjonal erklæring om menneskerettigheter og dere ville blitt enda mer populære hvis dere skrev under på den. Det trenger ikke ta helt av, vi trenger ikke feire jul sammen, men vi kunne sett på hverandre med noe mindre mistro. For det er vanskelig å være venn med en som bruker fengsel og pisk mot bevegelsesfrihet og ytringsfrihet. 

Amnesty vil holde presset oppe og bidra til at verden ikke glemmer. For så lenge bloggere blir arrestert for å ha blogget, så lenge dommen mot Raif Badawi ikke blir opphevet, like lenge vil det komme mennesker hit til deres ambassade og til ambassader over hele verden, og vi vil bruke mediene, og vi vil bruke vår ytringsfrihet – som er en selvfølge her i dette landet – til å si at dette ikke er akseptabelt, ikke i vår tid, ikke i noen tid, ikke noe sted, ikke i vår verden.