Cities for life - mot dødsstraff

30. november markerer byer over hele verden sin motstand mot dødsstraff. Flere norske byer vil være en del av markeringen.
Publisert: 27. nov 2017, kl. 10:40 | Sist oppdatert: 27. jun 2019, kl. 13:10

Cities for Life er et verdensomspennende nettverk av byer som tar del i denne årlige aksjonsdagen. Nettverket består av over 1850 byer i over 90 forskjellige land. Det alle byene har til felles er at de er motstandere av dødsstraff og heller ønsker en mer sivil form for rettferdighet og et rettssystem uten dødsstraff. Markeringen foregår ved å flombelyse et av byens signalbygg eller monument.

Retten til liv

Dødsstraff er fortsatt en utbredt praksis i store deler av verden. Amnesty International er i mot dødsstraff i alle tilfeller, uansett omstendigheter og skyldspørsmål. En henrettelse er et overlagt drap utført av en stat og brudd på retten til liv. I tillegg anser Amnesty dødsstraff som en umenneskelig, grusom og fornedrende straff. Dette er en straff som aldri kan rettes opp om feil person har blitt dømt.

​Arrestert som mindreårig – dømt til døden

I år har Amnesty spesielt fokus på fire dødsdømte i Saudi-Arabia. Ali al-Nimr, Dawood al-Marhoon, Abdullah al-Zaher og Abdulkareem al-Hawaj ble alle arrester som mindreårige for å ha deltatt i demonstrasjoner under den arabiske våren. Tilståelser ble tvunget frem av dem under tortur og mishandling, og dødsdommen ble basert på disse tilståelsene om påstått vold under demonstrasjonene. De ble dømt til døden på tross av at Saudi-Arabia har sluttet seg til FNs barnekonvensjon som omfatter totalforbud mot dødsstraff mot lovbrytere under 18 år. Nå sitter disse fire unge mennene i fengsel og vet at hver dag kan bli deres siste.

Du kan være med å hjelpe disse fire unge mennene ved å signere aksjonen for dem her.

Cities for Life i norske byer

Det arrangeres flere markeringer rundt i landet vårt.

Stavanger

I Stavanger er det flere arrangement. Vi starter kl. 17.00 i Kjelleren på Kulturhuset der det vil være foredrag av forfatteren Manal Al- Shaikh. Deretter går vi til Stavanger Domkirke som lyssettes eksternt kl. 18.00 som en del av markeringen. Videre blir det åpning med Amnesty og varaordfører Bjørg Tysdal Moe, før Nancy Herz holder appell om dødsstraff. Deretter går alle samlet i tog til Kuturhuset der det blir en mini-filmfestival om menneskerettigheter med førpremiere på filmen "City of Ghost: Raqqa".

Se mer om arrangementet på facebook

Historien bak Cities for life:

Det er det katolske fellesskapet Sant’Egidio som har tatt initiativet til Cities for Life, og Amnesty samarbeider med Sant'Egidio på verdensbasis om å rekruttere byer til prosjektet.

I 1786 opphevet storhertugen av Toscana, Peter Leopold Joseph, bruken av dødsstraff i regionen. Dette var første gang i moderne tid en stat avskaffet drap på individet som juridisk avstraffelse. 30. november ble avskaffelsen innført og Peter Leopold Joseph beordret alle instrumenter innen regionen brukt i utførelse av dødsstraff destruert. I år 2000 instituerte Toscanas regionale myndighet en årlig feiring av dagen. Dette er bakteppet for initiativet fra Sant’Egidio.

Kristiansand:

Markeringen i Kristiansand vil foregå i foredragssalen på Arkivet klokken 18.00. Her åpnes markeringen av Kristian Røssak fra FN-Sambandet og deretter vil Anne Espeland Berg fra Amnesty International snakke om «Døsstraffåret 2017». Videre blir det samtaler rundt ulike sider ved dødsstraff ved dosent Levi Geir Eidhamar og direktør i Stiftelsen Arkivet, Audun Myhre. De oppmøtte får utdelt gule roser til minne om de drepte og til håp for dem som sitter på dødscelle. På utsiden blir bygget belyst med blått lys. Det blir musikalsk innslag fra Cuba v/ Volodia Viamonte og Jørn Rud.

Se mer om arrangementet på Facebook.

Trondheim:

Kristiansten festning vil bli lyst opp i blått mellom klokken 16.00 og 23.00. Lyssettingen gjøres av lyskunstner Erik Selmer. Festningen ble brukt som rettersted av tyskerne under krigen, og etter krigen ble den brukt til å henrette krigsforbrytere. Kommunens valg om å lyse opp festningen har fokus på forsoning.

I Trondheim vil det være en samling på Antikvariatet klokken 19.00 onsdag 29. november. Her inviterer Amnesty til temamøte "I skyggen av sharia". Det vil bli en samtale mellom Mohammad Mostafaei og Amnesty Norges generalsekretær, John Peder Egenæs. Mohammad Mostafaei er en av Irans mest kjente forsvarsadvokater. I mange år har han kjempet for å omgjøre dødsdommer for kvinner og mindreårige i hjemlandet. Arbeidet førte ham stadig i konflikt med regimet, og i 2010 flyktet han til Norge. I år ga han ut boken "I skyggen av sharia", skrevet sammen med Odd Myklebust.

Se mer om arrangementet på Facebook.



Historien Bak Cities for life:

Det er det katolske fellesskapet Sant’Egidio som har tatt initiativet til Cities for Life, og Amnesty samarbeider med Sant'Egidio på verdensbasis om å rekruttere byer til prosjektet.

I 1786 opphevet storhertugen av Toscana, Peter Leopold Joseph, bruken av dødsstraff i regionen. Dette var første gang i moderne tid en stat avskaffet drap på individet som juridisk avstraffelse. 30. november, ble avskaffelsen innført og Peter Leopold Joseph beordret alle instrumenter innen regionen brukt i utførelse av dødsstraff destruert. I år 2000 instituerte Toscanas regionale myndighet en årlig feiring av dagen. Dette er bakteppet for initiativet fra Sant’Egidio.