Mens vi forbereder Beograd Pride

Publisert: 28. sep 2014, kl. 00:41 | Sist oppdatert: 28. sep 2014, kl. 00:41

Det er tidlig lørdag morgen 27. september 2014. Gatene er våte etter en natt med torden og regn. Nå får de første solstrålene asfalten til å glitre og glinse. På hotell Majestic i hjertet av Beograd starter Amnesty Internationals team dagens første møte.

Vi er her for å overvåke forberedelsene og gjennomføringen av den planlagte Priden i Beograd søndag. Teamet vårt består av etterforskere og kampanjeansvarlige fra Balkan-teamet ved vårt internasjonale sekretariat i London, Ferran fra Amnesty Internationals seksjon i Storbritannia og meg selv. Nikolas fra Amnestys Brussel-kontor leder delegasjonen.

Vi vet fremdeles ikke om Priden får gå i morgen. Det vil Serbias statsminister Vucic avgjøre senere i kveld. Vi må likevel avklare de sikkerhetsrutinene vi skal jobbe etter, som om Priden skal gjennomføres. Hvilke strategiske punkter er det viktig å overvåke? Hvem går sammen med hvem? Hvordan kommuniserer vi underveis? Hvem skal være innenfor politiets sikkerhetssone og hvem skal være utenfor? Hva er evakueringsplanen for Priden, som fastlegger hva deltagerne skal gjøre i tilfelle politiet skulle miste kontrollen over eventuelle motdemonstranter, slik som det skjedde i 2010?

Tre år med avslag

Erfaringen fra 2010 er referanserammen gjennom hele dagen. Det året ble Beograd Pride gjennomført etter planen, men på et tidspunkt mistet politiet kontroll over de aggressive motdemonstrantene. Mange titalls mennesker, i all hovedsak politifolk, ble såret i sammenstøtene som fulgte. Beograd sentrum ble ramponert for flere titalls millioner euro.

Både i 2011, 2012 og 2013 fikk pridearrangørene avslag på søknaden om å arrangere en Pride, med den begrunnelse at politiet ikke ville være i stand til å ivareta sikkerheten. I 2013 samlet rundt 200 aktivister seg likevel spontant kvelden før Priden skulle ha funnet sted, og gikk Midnatt Marsjen for like rettigheter.

International Pride Forum

Denne lørdagen, dagen før marsjen er planlagt gjennomført, diskuterer deltagerne på International Pride Forum hvorfor det er viktig å arrangere en Pride-markering i Beograd i 2014.

- Alle mennesker har rett til ytrings- og forsamlingsfrihet.  Å kunne avholde en Pride viser at denne retten gjelder for alle, ikke bare den utvalgte majoritetsbefolkningen.  I tillegg er det viktig å stanse dem som bruker vold og intimidering for å fremme sine synspunkter. Seksuelle og kjønnsminoriteter er sårbare for hatkriminalitet, ikke bare i Serbia, men i mange europeiske land. Ingen kan være uenig i at det er viktig å stå opp for dette, understreker ambassadør Michael Davenport som leder EU-delegasjonen i Serbia.

- En Pride-markering er en lakmustest for demokratiet som viser hvorvidt samfunnet er i stand til å ivareta grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet og beskyttelse mot diskriminering.

På konferansen deltar også mange aktivister som jobber med rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner  (LHBT) fra naboland i regionen. Alec fra Makedonia tar ordet under debatten.

- For alle oss som jobber i Serbias naboland blir det svært viktig at Priden finner sted. Serbia setter en standard, og for oss som jobber med LHBT-rettigheter i Makedonia, i Kosovo og Albania er det viktig at denne standarden holder mål.

Michael Uyehara, nestleder for OSSEs avdeling i Serbia, påpeker: – Jeg har bare bodd her i en måned, men oppdaget raskt at Serbia virkelig er et multikulturelt samfunn. Om Priden gjennomføres er det en utvikling mot en større toleranse, som viser om Serbia er på rett vei til å bli et levedyktig demokrati der grunnleggende rettigheter som ytringsfrihet og beskyttelse av minoriteters rettigheter blir respektert og ivaretatt.

Goran Miletic, leder for Civil Rights Defenders i Serbia er positivt innstilt til mulighetene for å få gjennomført Priden søndag. - Det er et generelt inntrykk at serbiske myndigheter i år har vært mer samarbeidsvillige, og har uttrykt en større vilje til å få på plass nødvendige sikkerhetsforanstaltninger som kan sikre en trygg gjennomføring av Priden.

Forberedelser i full gang, men bekreftelsen uteblir

Det inntrykket forsterker seg gjennom resten av dagen. Fra tidlig lørdag ettermiddag, når Amnestys team går gjennom byen for å gjøre oss kjente med omgivelsene, ser vi flere og flere politistyrker som utplasseres. Vi får vite at omlag 7000 politi fra mange ulike enheter skal være med og sikre Priden nødvendig beskyttelse. Det får vi bekreftet når vi ser både vanlig politi utplassert utenfor møtelokalene til International Pride Forum fra tidlig lørdags morgen, opprørspoliti til hest med skuddsikre vester, hjelmer og visir utenfor rådhuset fra lørdag ettermiddag og enheter i kamuflasjeuniform og automatvåpen i byens sentrum fra lørdag kveld.

Men selv om forberedelsene til Priden er i full gang lar statsministerens avgjørelse vente på seg.

Unge serbiske LHBT-aktivister setter i gang en internasjonal tvitteraksjon for å legge press på myndighetene, der de oppfordrer alle sine støttespillere om å ta bilde av seg selv med teksten «Setacu»  - «Vi marsjerer»- til statsminister Vucic.

Nå er det nærmere midnatt, og jeg må legge meg. Selv om den offentlige beskjeden ikke er kommet ennå regner jeg med å få en travel dag i morgen.