Regjeringen har foreslått å bevilge 30 millioner kroner til ombygging av asylmottak for å sikre enslige kvinner en tryggere hverdag. - Amnestys arbeid, og rapporten om asylmottak i fjor høst, har vært viktig som informasjonsgrunnlag om kvinners opplevelse av å bo i norske asylmottak, sier statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Libe Rieber-Mohn.
Publisert: 25. Feb 2009, kl. 09:54 | Sist oppdatert: 12. Jan 2024, kl. 13:14
Foto: Marcel Leliënhof/Tinagent.no Ide: Kikkut

Av Camilla G. Sogn

Dermed kan Amnestys medlemmer og aktivister som jobbet for saken, anse forslaget om ombygging av asylmottak som en aldri så liten seier. Aksjoner og press på myndighetene nytter! Amnesty håper at ombyggingen av norske asylmottak om kort tid vil føre til en bedre hverdag for kvinner som bor på mottakene.

I en pressemelding fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet 26. januar i år ble det kjent at 30 millioner kroner av den forestående tiltakspakken for å begrense finanskrisen, er foreslått å gå til ombygging av asylmottak slik at kvinnene der kan få en sikrere hverdag.

- Alle kvinner har rett til et liv uten vold. Ombygging av asylmottak er et viktig tiltak for å sikre asylsøkere en trygg hverdag og beskyttelse mot vold.
John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge.

- I høst la vi fram en rapport som viser at kvinner i norske asylmottak opplever en grunnleggende utrygghet, og er redde for å gjøre dagligdagse og livsnødvendige ting som å lage mat. Vi er svært glade for at regjeringen tar disse funnene på alvor, sier Egenæs.

I Amnestys rapport, Vold mot kvinner i asylmottak, kom det frem at det «handler i verste fall om overgrep eller forsøk på overgrep, om følelsen av fysisk utrygghet og usikkerhet [...] noen har opplevd seksuelle overgrep, psykisk og verbal trakassering, nattlige besøk og forsøk på å komme inne på rommene deres.»

- Norske myndigheter har hatt en offensiv satsning mot kjønnsbasert vold mot kvinner. Det er viktig at denne satsingen nå også omfatter kvinner i norske asylmottak, sier John Peder Egenæs.

-Det viktigste med Amnestys rapport var at vi tydeligere så behovet for ombygging av mottak for å sikre at kvinner fikk en tryggere hverdag. Kvinner skal føle seg trygge i mottak. Særlig siden mange flykter fra nettopp overgrep, sier Rieber-Mohn.

-Det viktigste med Amnestys rapport var at vi tydeligere så behovet for ombygging av mottak for å sikre at kvinner fikk en tryggere hverdag.
Kvinner skal føle seg trygge i mottak. Særlig siden mange flykter fra nettopp overgrep.
Libe Rieber-Mohn

Pengene er bevilget som en del av krisepakken for å bedre norsk økonomi og stimulere sysselsettingen. UDI vil i samarbeid med byggefirmaene som får oppdraget, stå for utarbeidelsen av ombyggingene som skal sikre at kvinner i asylmottak kan føle seg trygge.

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen kan ikke si nøyaktig når utbedringene vil komme i gang, men bekrefter at intensjonen er sysselsettingseffekt allerede i år.

- Det skal være klart for utbedringer ganske fort. Men det er også avhengig av hvert enkelt asylmottak og når de er klare til å starte bygging, sier Dag Terje Andersen til AmnestyMagasinet.

Den foreslåtte bevilgningen skal i følge regjeringen gå til å sikre kvinner en reelt beskyttet privatsfære, der kvinner har egne oppholdsrom og tilgang til toalett og dusj uten å måtte gå gjennom fellesarealer.

- Bevilgningen er et første viktig skritt. Det må imidlertid følges opp med andre tiltak som kompetanseheving blant mottaksansatte og økt bemanning ved mottakene, avslutter John Peder Egenæs.

- Det var fysisk sikring vi valgte å bruke disse pengene på, svarer Rieber-Mohn. Men statssekretæren kan informere om at også øvrige anbefalte tiltak, blant annet fra Amnesty, nå er oppe til vurdering hos politisk ledelse.

Amnesty i Norge fortsetter arbeidet for å sikre kvinners rettigheter!

Publisert i AmnestyMagasinet 2009/1