Share
Foto: International Committee of the Red Cross
Foto: International Committee of the Red Cross
Mohamedou Ould Slahi

Endelig hjemme igjen!

Etter 14 år på Guantánamo er Mohamedou Slahi endelig fri og hjemme hos familien i Mauritania.
Skrevet av: kampanjeavdelingen
PUBLISERT: 18. oktober 2016, KL. 14:08 -
SIST OPPDATERT: 18. oktober 2016, KL. 16:09
Sent mandag kveld kom beskjeden om at Mohamedou Ould Slahi har blitt overført til hjemlandet Mauritania.

Avgjørelsen om at han skulle løslates ble tatt på en høring i juni i år, og siden da har familien ventet i spenning på når Mohamedou skulle slippe fri. Han har sittet uten lov og dom på Guantánamo i 14 år.

Godhet er grenseoverskridende
American Civil Liberty Union (ACLU) som har forsvart Mohamedou Slahi i alle årene på Guantánamo forteller at det første Mohamedou gjorde etter at han var løslatt var å takke alle som har kjempet hans sak:

 Jeg er takknemlig og står i gjeld til alle som har stått ved min side. Jeg har lært at godhet krysser grenser, kulturer og etnisiteter. Jeg er overlykkelig for å bli gjenforent med familien min.  


Bildene fra Mauritania i går kveld, av familie, venner og naboer som mottar Mohamedou vitner om en varm hjemkomst.

Utsatt for grov tortur
I 2015 ble Mohamedou Slahis Dagbok fra Guantánamo gitt ut, den eneste dagboken skrevet av en fange i leiren. Dagboken kildrer Mohamedous opplevelser fra han ble arrestert i Mauritania i 2000, og forteller om grov tortur. Mohamedou ble angivelig nektet søvn i nesten 70 dager i strekk, utsatt for strobelys og kontinuerlig høy heavy metal-musikk. Han ble utsatt for trusler selv og trusler ble rettet mot familien hans, han ble truet med hunder, kalde temperaturer, kaldt vann, fysiske overgrep og matmangel.

I alle årene på Guantánamo ble Mohamedou aldri siktet for en forbrytelse.
- 14 år med ulovlig fengsling og tortur av Mohamedou Slahi er skandaløst, han burde ha blitt overført for lenge siden, sier Elisabeth Beavers i Amnesty USA, som har fulgt saken tett.

Hans beretninger om hvordan han ble behandlet gir en grøssende innsikt inn i virkeligheten til alle som led gjennom ulovlige fengslinger i mer enn et tiår uten tiltale. 

60 mann igjen
Det er nå 60 menn igjen på Guantánamo. Amnesty krever at hver og en må tiltales og saken prøves i en føderal domstol, eller bli løslatt til et land som vil beskytte menneskerettighetene deres.
- President Obama må stenge fengselet på Guantánamo Bay i løpet av sin periode i embetet, og forsikre at de som har brukt tortur blir stilt til ansvar, krever Elisabeth Beavers. 
 
Del saken
Andre Nyheter