Internasjonal våpenhandel bidrar til borgerkrig

FN må vedta en avtale som kan kontrollere den internasjonale våpenhandelen til urolige områder som Kordofan i Sør-Sudan
Publisert: 11. jul 2011, kl. 16:48 | Sist oppdatert: 20. jul 2011, kl. 09:52

Denne uken starter forhandlingene i FN for å komme fram til en våpenhandelsavtale, en såkalt Arms Trade Treaty (ATT), som kan regulere den internasjonale våpenhandelen.

- FNs medlemsland må bidra til at avtalen effektivt kan kontrollere våpenhandelen til urolige områder som Kordofan i Sør-Sudan, der ulike væpnede grupper begår grove overgrep mot sivilbefolkningen, sier Patricia Kaatee, politisk rådgiver i Amnesty International Norge.

Sett betingelser for våpensalg
- Sivile i Sør-Kordofan blir såret og drept av våpen produsert av utenlandske regjeringer. Når disse regjeringene fremforhandler betingelsene for våpensalget med de væpnede styrkene blir det åpenbart ikke vurdert om våpnene vil brukes til å begå overgrep mot sivilbefolkningen, påpeker Kaatee.

Kina, Russland og USA er blant de landene som har gitt våpen eller militær trening til både Sudans regjeringshær Sudanese Armed Forces (SAF), så vel som til Sudanese People’s Liberation Army (SPLA), den offisielle hæren til Sør-Sudan som feiret sin uavhengighet 9. juli.

– Når forhandlingene i FN starter denne uken bør stormakter som Kina, Russland og USA støtte forslaget om ikke å selge våpen til militære styrker i land og regioner der det er stor risiko for at våpnene vil brukes til å begå omfattende og alvorlige brudd på menneskerettighetene, understreker Kaatee.

Sivile angripes med utenlandske våpen
Amnestys kartlegging viser at Sudans regjeringshær (SAF) har brukt russiskproduserte fly i flyangrepene i Sør-Kordofan i forrige måned. Dessuten har sudanesiske Mi-24 piloter fått militær trening i Russland, mens et russisk selskap har ansvar for vedlikehold av hærens kamphelikoptre. Tidligere er russiske Antonov- fly blitt brukt av til å bombe sivile mål i Vest-Darfur.

Kina har utstyrt SAF med konvensjonelle våpen verdt titalls millioner av dollar, selv om Kina formelt sett bare har registrert eksport av jakt- og sportsvåpen til Sudan.

Opptrapping av konflikten
Siden januar i år har kamper mellom Sudanese People’s Liberation Army (SPLA) og andre militante grupper drept hundrevis av mennesker, og drevet mer enn 10 000 på flukt i regionene Upper Nile, Unity og Jonglei. SPLA er ansvarlig for alvorlige brudd menneskerettigheter som drap på sivile og ødeleggelse av eiendom.

I 2007 og 2008 transporterte Ukraina en enorm forsendelse av militært utstyr til SPLA via Kenya og Uganda. USA har gitt SPLA årlig militær assistanse til en verdi av verdt 100 millioner dollar, inkludert militær opplæring av regjeringsstyrkene i Sør. Det er avgjørende av slike former for militær opplæring bygger på de grunnleggende prinsippene i menneskerettighetene og den humanitære folkeretten.

Internasjonal avtale nødvendig
- Stormaktenes rolle med å forsyne de ulike partene i konflikten i Sudan med våpen og militær trening har bidratt til en opptrapping av konflikten. Dette bekrefter nødvendigheten av en internasjonal avtale som regulerer den internasjonale våpenhandelen, sier Patricia Kaatee.

- Sikkerhetsrådets faste medlemmer må bruke sin politiske makt for å sikre at våpenhandelsavtalen effektivt forhindrer våpensalg til konfliktområder, slik at nye overgrep mot sivilbefolkningen kan forebygges, avslutter Kaatee.




Hva er ATT?
  • Arms Trade Treaty (ATT) er en multilateral avtale som skal kontrollere internasjonal våpenhandel. Den blir utarbeidet i FN, men er foreløpig ikke blitt offisielt ferdigforhandlet.

  • Forslaget om å utarbeide en internasjonal våpenhandelsavtale ble opprinnelig lagt fram av en gruppe nobelprisvinnere i 2003.

  • ATT blir verdens første globale avtale om våpenhandel, og vil etter all sannsynlighet realiseres i løpet av få år.

  • Amnesty har engasjert seg sterkt i arbeidet for å få vedtatt en internasjonal våpenhandelsavtale, og vektlegger særlig betydningen av å regulerer salg av våpen til regioner der risikoen for overgrep mot sivilbefolkningen er stor.

  • Amnestyrapport om hvordan en ATT kan bidra til å forebygge væpnet konflikt (mars 2011)

  • Amnesty Internationals kartlegging av internasjonale våpenforsyninger til Sudan (juli 2011)