Ytringsfrihet er ikke mobbefrihet

Ta ansvar og si ifra, var beskjeden fra innlederne på Amnestys seminar Anonyme Feiginger på lørdag.
Publisert: 22. Apr 2013, kl. 10:14 | Sist oppdatert: 4. jun 2013, kl. 17:18
Terskelen for å sjikanere på nett blir stadig lavere. Det er altfor lett å trakassere noen man ikke kan se i øynene, eller velge å overse andres hets. Det er altfor lett å være en anonym feiging.

Derfor arrangerte Amnesty ungdomsseminaret Anonyme Feiginger om netthets og ytringsfrihet. En rekke innledere tok turen til Rockefeller for å dele sine erfaringer og tanker om digital mobbing.

- Ta seg sammen

Vi stilte spørsmålet “Hva kan enkeltpersoner gjøre for å skape et bedre nettmiljø?” til flere av innlederne. For konferansier og P3-programleder Niklas Baarli er det særlig to ting som er viktige. Det ene er å ta seg sammen, det andre er å være vaktbikkje.

- Ta ansvar, og si ifra når noen går over grensa. Hvis alle passer på hverandre, så blir det så mye bedre.

Bør veie opp det negative

Den første innlederen var Yousef Assidiq. Han fortalte at etter at han konverterte til islam har han opplevd hets både mot seg selv og mot sin familie. Han har også opplevd å bli truet på livet. For ham er det viktigste for å skape et bedre nettmiljø å delta.

- Jeg hører hele tiden folk som er enige med meg, men som ikke har lagt inn en kommentar. Og når man da får 250 negative kommentarer, og så får man ingen positive, så gjør det noe med en.

Ble mobbet på nett

Leder i Senterungdommen, Sandra Borch, fortalte om mobbingen hun selv har blitt utsatt for, og håper med det at hun kan inspirere andre til å fortelle om mobbingen de opplever. I fjor høst tok hun også et oppgjør med de anonyme netthetserne i et innlegg på sin blogg med tittelen “Til alle anonyme feiginger”.

LES SANDRA BORCHS BLOGGINNLEGG TIL ALLE ANONYME FEIGINGER

- For det første, gå i seg selv og tenke over det man selv skriver på nettet. Det man skriver på nettet bør man også kunne si til personen ansikt til ansikt, sier Borch.

- Ta til motmæle

Hun skulle også ønske at flere tok til motmæle mot de man ser mobber på nett ved å skrive en støttende kommentar.

Juliane Asdal, jenta bak facebook-kampanjen “Stop it”, er i likhet med de andre opptatt av at man må stoppe dem som skriver stygge kommentarer på nettet.

- Hvis du har én som mobber på nett, så er det ikke sikkert at den bare en slem mot én, det kan være den er slem mot mange. Og hvis flere går inn mot det og bare stopper det, å sier at det er galt, så kan det være at den slutter, og da får flere personer det bra.

Handler om holdninger

- Gå på holdninger, og ikke hets tilbake, men vis at du tar avstand fra hetsing. Det er mitt råd, sier advokat Geir Lippestad.

Han deltok i en sofasamtale med Pia Lang fra Medietilsynet og Øyvind Solstad, ansvarlig for sosiale medier og leserinnvolvering i VG. For Solstad er det to tester man må gjennom før man poster noe på nett:

- Hvis du ikke kan si det rett i fjeset på den du sier det til, og hvis det ikke kan stå på forsida av VG, så skal du ikke si det.

Mål om å heve debatten

Heidi Norby Lunde har blogget i mange år, først anonymt, men nå under fulllt navn. Så lenge hun kan huske har det vært en regel på nett som sier at for å bidra til å gjøre debatten på nett bedre, må man selv delta på et høyere nivå.

- Det betyr rett og slett at når du deltar, så deltar du og skriver på et bedre nivå enn de andre. Man skal gå inn i debatten med mål om å prøve å heve debatten på et høyere nivå.

Den siste innlederen under seminaret var justisminister Grete Faremo. Hun mener det er viktig at man tenker over hva man sier og gjør overfor andre, og at man skal være med og støtte personer som føler at det er utrygt å bevege seg på nettet.

- Vi skal rett og slett ikke tåle netthets, sjikane og forsøk på å trakassere på nettet, avlsutter Faremo.

For å fortsette å holde fokus på problemet med netthets er det opprettet en Facebook-gruppe som heter Anonyme feiginger, som tar opp tråden etter seminaret.


ANONYME FEIGINGER
  • Ungdomsseminaret “Anonyme feiginger” ble arrangert av Amnesty International på Rockefeller i Oslo lørdag 20. april.
  • Seminaret fokuserte på det økende problemet med netthets.
  • Pengene til arrangementet kom fra salget av CDen “Mitt lille land”. Amnesty International i Norge og Norsk Folkehjelp fikk penger fra overskuddet av salget til å drive mangfolds- og antirasismeprosjekter, og AUF fikk penger til å bygge nytt musikkamfi på Utøya.


BLOGG
Dette mener deltakerne på seminaret:
Ta ansvar på nett


FACEBOOK
Hold fokuset oppe og bli med i Facebook-gruppen Anonyme Feiginger



Les mer på amnesty.no