Møt 5 sterke mødre

De er fra ulike deler av verden, men kjemper for det samme. Møt fem mødre som står opp for seg selv og sin familie hver eneste dag.
Publisert: 5. Feb 2018, kl. 15:47 | Sist oppdatert: 9. Feb 2018, kl. 10:12
De fratas sine rettigheter, ofte bare fordi de er kvinner. At de er mødre, blir brukt mot dem. Men de gir ikke opp. Her kan du lese om fem av kvinnene vi jobber for.
 




Veronica møtte aldri opp for å hente barna sine på skolen. Hun var bortført av politiet. 

Mexikanske Veronica Razo skulle hente barna sine fra skolen en sommerdag i 2011. Plutselig bråstoppet en bil foran henne, og sivilkledde bevæpnede menn tvang henne inn i bilen. Hun ble tatt med til et lagerhus, hvor hun ble voldtatt og torturert i over i 24 timer. Hun ble siktet for å ha deltatt i en kidnappingsring.

Syv år senere sitter Veronica fortsatt i varetekt, og det er ingen bevis for at hun er skyldig. Barna hennes, som var 7 og 12 år når hun ble arrestert, har måttet vokse opp uten moren sin. Sønnen hennes Byron, nå 18 år gammel, jobber på spreng for å få moren sin løslatt. Veronica forteller at å være borte fra barna «tar livet av henne», men hun holder ut i håp om at hun en dag vil få være sammen med dem igjen.

Se aksjonen her.

 



Narges fikk så vidt snakke med barna sine etter at hun ble fengslet. Da startet hun en sultestreik. 


Iranske Narges er mor til tvillinger og advokat. Hun ønsket å skape en bedre fremtid for barna sine, og arbeidet som talsperson og nestleder i Senter for menneskerettighetsforkjempere i Teheran. Hun arbeidet blant annet med å stanse syreangrep på kvinner, og mot dødsstraff. For dette ble hun arrestert flere ganger. Hun har sittet i fengsel siden 2012, dømt til 22 år bak murene. Etter at hun ble fengslet, fikk Narges så vidt ha kontakt med familien sin. Hun sultestreiket frem til hun fikk på plass en avtale om å få snakke med barna sine over telefon én gang i uken.
 

Myndighetene anser meg for å være kriminell fordi jeg er en menneskerettighetsforkjemper, men enda mer smertefullt er det at de nekter meg å være kvinne og nekter meg å være mor.
 

- Narges Mohammadi 

Se aksjonen her.

 



​Teodora gledet seg til at sønnen skulle bli storebror. Men etter å ha født et dødfødt barn, ble hun dømt til 30 år i fengsel.  


Teodora fra El Salvador var ni måneder på vei da hun opplevde en dødfødsel. Til tross for at hun allerede hadde en sønn på 4 år, trodde ikke myndighetene på at det var et svangersskapsproblem. Hun ble dømt til å sone i 30 år, anklaget for å ha drept sitt eget barn.

Hun har allerede sonet 10 år, og får kun treffe sønnen sin Ángel én gang i året. Under den nye rettssaken hennes brukte Teodora anledningen til å snakke med pressen om alle de fattige kvinnene i El Salvador som får livene sine ødelagt av det strenge lovverket.

Se aksjonen her.
 



Ni Yulan ville bistå familier som ble kastet på gaten. For det ble hun torturert og fratatt muligheten til å bo med sin egen datter. 


​Advokaten Ni Yulan bestemte seg for å hjelpe fattige familier som ble tvangsutkastet fra hjemmene sine i Beijing. For dette måtte hun betale en høy pris. Hun ble først fratatt advokatlisensen, deretter ble hun og familien hennes kastet på gaten av myndighetene.
 
Hun ble arrestert og torturert, og sitter nå i rullestol som følge av skadene fra torturen. Trakasseringen av familien ble etter hvert så ille at Ni Yulan og hennes ektemann var nødt til å få datteren til å flytte bort fra dem for å være i trygghet.

Se aksjonen her.

 



Claire opplevde en mors største mareritt når en gruppe menn voldtok datteren hennes. Nå risikerer hun livet for å gå til rettssak. 

Enken Claire Yinguinza hadde plass til hele familien i det lille huset sitt i Den sentralafrikanske republikk. Men en dag brøt en gruppe bevæpnede menn brøt seg inn i hjemmet hennes, og skadet familien for livet. 

Mennene plyndret huset. Claire ble voldtatt. De voldtok også hennes 19 år gamle datter, som ble gravid av voldtekten og smittet med HIV. Da datteren fødte barnet, som var HIV-positivt, ble familien utestengt fra lokalsamfunnet. Mennene har ikke fått noen form for straff. Claire har nå tatt opp kampen for datteren sin, og er fast bestemt på å gå til rettssak – til tross for at det er en vanskelig og livsfarlig prosess.

Se aksjonen her.
 

Hvordan jobber Amnesty for kvinners rettigheter? 


ETTERFORSKNING SOM AVSLØRER
Vi driver uavhengig etterforskning, og leverer rapporter som avslører hvordan kvinner blir trakassert, fengslet og drept – hovedsakelig fordi de er fattige og fordi de er kvinner.   

KREVER ENDRING
Vi legger press på myndigheter som systematisk diskriminerer og kontrollerer kvinner og unge jenter, og krever lovendring for å sikre kvinnenes rettigheter.

TETT OPPFØLGING
Vi følger opp kvinner som har blitt fengslet eller trakassert, og arbeider for at de og deres pårørende får rettferdig behandling.

SPRER KUNNSKAP
I mange samfunn får ikke kvinner tilgang på informasjon om egne rettigheter. Vi tilbyr undervisning og informasjon over hele verden for å lære mennesker om deres rett til liv, helse og egen kropp.