Share

Menneskerettighetsuka i Trondheim

Menneskerettighetsuka i Trondheim arrangeres for fjerde gang 5. – 11. mars 2018. I løpet av uken kan du få med deg spennende temamøter med menneskerettighetsaktivister, filmvisninger og musikalske innslag i Trondheim sentrum.
Publisert: 
27. februar 2018, kl. 17:18
Sist oppdatert: 
1. mars 2018, kl. 14:33
Her finner du programmet for menneskrettighetsuka 2018:


Temamøte
Aktivisme i Egypt – med livet som innsats

Mandag 5. mars kl: 19.00-21.00
Sted: Stammen Café & Bar
Gratis inngang.

Mostafa Al-Sayed Hussin er en ung, egyptisk aktivist. I forbindelse med menneskerettighetsuka kommer han til Trondheim for å snakke om situasjonen i hjemlandet.

Hussin vil snakke om situasjonen rundt det egyptiske valget, og om hvordan det er å være aktivist og menneskerettighetsforkjemper i et land der kritikk av myndighetene kan koste deg livet.


Gratiskonsert
Jam for Rights! – Amnestykonsert

Tirsdag 6. mars kl: 19:00-20:30
Sted: Hospitalskirken i Trondheim
Gratis inngang.

Velkommen til en fantastisk musikkopplevelse med tre engasjerte artister på én kveld:

Rasmus Rohde har skrevet musikk til flere skuespill, men er kanskje mest kjent fra musikkensemblet ”Rasmus og Verdens Beste Band”. Med dette bandet har han vunnet to spellemannspriser.

Line Tandberg forteller engasjerende historier gjennom sin pianomusikk og sang. Med et utgangspunkt i både klassisk og jazz komponerer hun varierende og spennende musikk med trekk fra flere sjangre.

Samer Zarka byr på tradisjonell arabisk musikk på det gamle strengeinstrumentet oud. Zarka kommer fra Syria, og arbeidet profesjonelt med teater før han måtte flykte.


Debatt
Onsdagsdebatten: Dødsstraff

Onsdag 7. mars kl: 18:00-20:00
Sted: Klubben, Studentersamfundet

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse er 23 prosent av nordmenn for dødsstraff. Et øye for et øye? I liberale, vennligsinnede Norge vil altså nesten hver fjerde av oss henrette den kriminelle hvis handlingene er alvorlige nok. Allikevel er veldig få for det i offentligheten. Hvorfor er slike holdninger dødsstøtet i den offentlige diskursen?

Nevnte undersøkelse viste også at kun 15 prosent av kvinnene er for, mens for mennene hele 31 prosent. Er dødsstraff uttrykk for maskuline holdninger? Den generelle problematikken er nærmest endeløs. Er kun drap kvalifiserende for henrettelse? Hvordan forholde seg til potensialet for det ultimate justismord?

Vi skal selvfølgelig ta debatten!

Med oss har vi John Peder Egenæs, som er generalsekretær i Amnesty Norge. I tillegg stiller Kent Andersen. Han er samfunnsdebattant, forfatter og lokalpolitiker (Frp).


8. mars-toget
Voldtekt er sex uten samtykke. Ny lov nå!

Torsdag 8. mars kl 17:00-17:45
Sted: Torget i Trondheim

I forbindelse med kvinnedagen oppfordrer vi flest mulig til å gå sammen med Amnesty under parolen «Voldtekt er sex uten samtykke. Ny lov nå!» i 8.mars-toget.


Temamøte
Kvinnekamp i Saudi-Arabia – opprøret mot formynderiet

Torsdag 8. mars kl: 18:00-19:30
Sted: Rådhussalen, Litteraturhuset i Trondheim
Gratis inngang.

Oljesalg, våpenkjøp og terrorkrig knytter Saudi-Arabia til Vesten. Det eneveldige kongedømmet spiller en nøkkelrolle i Midtøsten. Men hva er motsetningene innenfor landets grenser?

Torsdag 8. mars kommer forfatter, menneskerettighetsaktivist og seniorrådgiver i Amnesty International, Ina Tin til Rådhussalen for å fortelle om sin nye bok "Saudi-Arabia. Sverdet og stemmene".

I boka møter vi Saudi-Arabias kritiske stemmer. De bruker mobil, blogg og bilnøkler. Regimet tyr til Gud, olje og maktbruk. Mye står på spill. Friheten til de som ytrer seg, men også landets og regionens fremtid. Norge deltar med ord og handling: Støtte til de som forsvarer menneskrettighetene, men også investeringer som bidrar til at de blir dømt som terrorister.

I kvinnedagens ånd vil Ina Tin også belyse kvinnelige aktivisters heltemodige innsats for mer respekt for kvinners rettigheter i det saudiske eneveldet.

Ina Tin har bakgrunn fra studier i arabisk og arbeid som journalist, redaktør og kommunikasjonssjef.


Temamøte
Kjønn og feminisme i persisk litteratur

Fredag 9. mars kl: 18:00-20:00
Sted: Kulturtorget, Folkebiblioteket
Gratis inngang.

Fatemeh Ekhtesari og Mehdi Mousavi er to internasjonalt anerkjente diktere fra Iran. De er en del av den litterære bevegelsen "Postmoderne Ghazal", som regnes som den mest radikale poetiske bevegelsen i det moderne Iran.

På kulturtorget vil Fatemeh Ekhtesari og Mehdi Mousavi lese egne dikt og snakke om feminisme og kjønn i persisk litteratur. De vil også fortelle om hvordan de har brukt poesien i kampen for likhet og rettferdighet.

Asieh Amini, iransk poet, journalist og internasjonalt anerkjent menneskerettighetsaktivist, vil lede samtalen.

Arrangementet er en del av prosjektet Litteratur for Inkludering, og i samarbeid med Friby Trondheim.


Temamøte
Møt «Skamløs»-forfatter Nancy Herz

Lørdag 10. mars kl: 16:00-17:30
Sted: Kulturtorget, Folkebiblioteket
Gratis inngang.

Nancy Herz er en samfunnsdebattant, menneskerettighetsforkjemper, student, spaltist og medforfatter av boka "Skamløs". Hun mottok i 2017 Fritt Ords Honnørpris sammen med sine medforfattere, og reiser for tiden landet rundt for å snakke om skam og æreskultur, og negativ sosial kontroll.

Om "Skamløs":
Hvordan finner du egentlig deg selv når andre hele tiden forteller deg hvem du skal være? Nancy Herz, Sofia Nesrine Srour og Amina Bile har det siste året samlet inn historier fra jenter som har opplevd negativ sosial kontroll på kroppen. I Skamløs diskuterer de hvordan det er å bli konstant begrenset, korrigert og skambelagt, og deler sine egne erfaringer på veien mot skamløshet. Og sine beste hijab hacks. Herz, Srour og Bile startet bevegelsen som i media blir kalt "De skamløse jentene", og som for alvor satte negativ sosial kontroll på agendaen.


Skype-møte
Møt Edward Snowden

Søndag 11. mars kl 19:00
Sted: Storsalen på Studentsamfundet
Gratis inngang.

Amnesty inviterer, i samarbeid med Studentersamfundet, til skypemøte mellom Storsalen og Edward Snowden!

Edward Snowden! For some it’s the name of a traitor and a danger to national security. For others it’s the name of a human rights activist willing to put his life and career on the line to ensure that the rest of us knows to which extent we are being watched, tracked and surveilled.

To exactly what extent are we being watched? Is the surveillance necessary to protect us from terrorist attacks? Or are we seeing the beginning of a society where the state has total power? How can you resist a state which knows who you meet, when you meet them, what you write, what you read and when you do it?

From his asylum in Russia, Mr. Snowden will through the magic of Skype talk with Studentersamfundet in Trondheim in front of a live audience. This is your chance to be enlightened on how he came to take the most difficult choice possible, what the state surveillance actually are capable of and what the future might bring. And perhaps most importantly, what can we do to affect this situation?


Filmvisninger hele uka
KOSMORAMA: fem filmer med mening

Mandag 5. mars til søndag 11. mars
Sted: Nova Kinosenter

Fem filmer fra Kosmoramas program som presenterer tema Amnesty ønsker å rette søkelyset mot i menneskrettighetsuka. For mer informasjon og billettkjøp: kosmorama.no

A Ciambra
Regi: Jonas Carpignano
A Ciambra skildrer livet blant romfolk og afrikanske innvandrere i Gioia Tauro på tuppen av den italienske støvelen, hvor de gjør det de kan for å overleve i et samfunn som ser på dem med mistenksomhet og avsky. Italienerne behandler romfolket elendig, og romfolket behandler i tur innvandrerne fra Nord-Afrika på samme måte.

Vises: 05.03 kl. 18:00, 06.03 kl. 16:00, 06.03 kl. 19:40, 07.03 kl. 15:30, 10.03 kl. 15:00, 11.03 kl. 21:30
Billetter finner du her.

Excavator
Regi: Lee Ju-Hyoung
Den tidligere fallskjermjegeren Kim Gang-il jobber til daglig som gravemaskinfører, og prøver å unngå å tenke på de traumatiske minnene fra militæret. En dag på jobb graver han ved en tilfeldighet opp et skjelett, og blir tvunget til å konfrontere fortiden. Gang-il hjemsøkes av minnene, men han utførte jo bare ordre? Han setter seg i gravemaskinen og kjører for å oppsøke sine tidligere overordnede.

Vises: 06.03 kl. 16:00, 09.03 kl. 21:30, 11.03 kl. 12:00
Billetter finner du her.

Invisible
Regi: Pablo Giorgelli
17 år gamle Ely har blitt gravid og som mange på sin alder, er hun ikke klar for å bli mor. Det passer dårlig inn i hennes travle liv som elev på videregående med deltidsjobb. Å ta abort er aldri en enkel avgjørelse, men det blir desto vanskeligere når hun bor i Argentina der abort er ulovlig. Invisible er et stille innblikk i Elys liv i det hun må ta en avgjørelse som vil forandre fremtiden hennes for alltid.

Vises: 07.03 kl. 21:00, 08.03 kl. 20:00, 10.03 kl. 12:00
Billetter finner du her.

Juze
Regi: Miransha Naik
Ungdomsskoleeleven Santosh bor sammen med sin uføre mor i et liten landsby i Goa, India. De bor hos hushaien Juze, som heller vil at Santosh jobber for ham enn å gå på skolen. Juze betaler ikke lønn for strevet, men sparker til gjengjeld ikke Santosh og moren hans ut på gaten. Juze er en fortelling om moderne slaveri som gir et helt annet bilde av ferieparadiset Goa enn vi kjenner fra før.

Vises: 05.03 kl. 20:00, 10.03 kl. 15:00, 11.03 kl. 10:00
Billetter finner du her.

Mannen mot strømmen
Regi: Mohammad Rasoulof
Reza bor i en liten by i Iran. Han prøver å forsørge sin familie ved å drive et fiskebruk. Drømmen om et fredelig liv på gården med familien forhindres da han oppdager at noen aktivt motarbeider ham og forsøker å drive ham fra eiendommen. Et mystisk firma tar over samfunnet han bor i, men Reza er ikke den som føyer seg for overmannen. Han får raskt merke konsekvensene av å stå opp mot systemet. Filmen skildrer kampen til den lille mannen på et fengslende vis.

Vises: 07.03 kl. 21:00, 08.03 kl. 21:30, 11.03 kl. 10:00
Billetter finner du her.


BLI AMNESTY-MEDLEM NÅ

Alle Amnesty-medlemmer får nyhetsbrev og stemmerett ved landsmøtet.
Som medlem mottar du Amnestys norske årsberetning og nyhetsbrev. Du vil også ha stemmerett på landsmøtet.
Andre Nyheter