Share
Foto: Getty images
Foto: Getty images

- Absurd å straffeforfølge Snowden

Amnesty International mener Edward Snowden ikke må bli straffeforfulgt, og frykter han vil bli utsatt for mishandling hvis han utleveres til USA.
Skrevet av: Rikke Agerup
PUBLISERT: 25. juni 2013, KL. 11:01 -
SIST OPPDATERT: 4. juli 2013, KL. 14:02
- Det er helt absurd at amerikanske myndigheter velger å straffeforfølge Edward Snowden for å ha avslørt grove menneskeretighetsbrudd. President Obama burde bruke sin energi på å rydde opp i den ulovlige overvåkningen hans etterretningstjenester tilsynelatende holder på med, ikke prøve å ta hevn på mannen som har varslet om det, sier politisk rådgiver i Amnesty Gerald Kador Folkvord.

Nå frykter Amnesty at han vil bli utsatt for mishandling hvis han blir utlevert til USA.

- Skulle Edward Snowden bli utlevert til USA, vil han ikke bare risikere politisk forfølgelse, men også være i alvorlig fare for mishandling, sier Folkvord.

Han minner om den grusomme, umenneskelige og nedverdigende behandlingen Bradley Manning var utsatt for i det første året av sin arrest.

- Behandlingen han fikk var tydelig preget av et ønske om å knekke ham og ta hevn på ham. Det skulle vel også være en advarsel for alle andre som kunne finne på å avsløre hemmelig informasjon. Det er all grunn til å frykte at Snowden kan bli utsatt for det samme skulle amerikanerne få tak i ham, sier Folkvord.

Siktet for spionasje
Den tidligere IT-teknikeren, som blant annet har jobbet for de to amerikanske etterretningsorganisasjonene CIA og NSA, er nå på rømmen etter å ha avslørt overvåking av stor skala i USA, der amerikanske myndigheter skal ha overvåket telefon- og datatrafikken til millioner av amerikanske borgere.

Lørdag ble han siktet for spionasje og tyveri av statlige hemmeligheter.

Han skal sist ha blitt sett i Moskva på mandag og er nå angivelig på vei til Ecuador, hvor han skal søke asyl. Det er imidlertid usikkerhet om hvor Snowden nå befinner seg. Amnesty International framholder at ingen kan utleveres så lenge asylsøknaden behandles av et annet land.

- Uansett hvor Snowden ender opp, har han rett til å søke asyl. For at asylsøknaden skal gå gjennom, må han kunne vise til en velbegrunnet frykt for forfølgelse. Og selv om det skulle mislyktes, kan ingen land returnere en person til et annet land hvor det er en betydelig risiko for mishandling, sier Folkvord.

- En hederlig mann
Amerikanske statsmenn, inkludert statssekretær John Kerry, har sagt at varsleren har «sviktet sitt land». Amnestys rådgiver er imidlertid sterkt uenig.

- Edward Snowden er en hederlig mann som har ofret mye for å gjøre sin plikt som tjenestemann overfor det amerikanske folket. Mye av det offentligheten etter hvert har fått vite om menneskerettighetsbrudd i den såkalte krigen mot terror har kommet fra personer på innsiden av systemet, som følte at de ikke lengre kunne være med på å bryte noen av de mest grunnleggende rettighetene og verdiene det amerikanske samfunnet er bygget på, sier han.

- Snowden er den siste i denne rekken mennesker som sikkert i en nær fremtid vil bli sett på som helter, selv om myndighetene nå prøver å stemple dem som forrædere. 
Del saken
Andre Nyheter