Share
Laila Berge / Nicaragua aksjon region vest
Laila Berge / Nicaragua aksjon region vest
8.mars aksjon

Bli med i tog: Nicaragua må oppheve totalforbudet mot abort!

Nicaraguas jenter lider i stillhet. Amnesty International markerer FNs internasjonale kvinnedag med en aksjon som retter søkelyset på omfang og konsekvenser av voldtekt og incest i Nicaragua.
 

Skrevet av: Tanja Clifford
PUBLISERT: 25. februar 2011, KL. 12:05 -
SIST OPPDATERT: 19. mars 2013, KL. 12:58
Omfattende overgrep
I nicaragua opplever jenter helt ned i 10-årsalderen fordommer og mangel på omsorg og profesjonalitet i møte med politi og rettssystem, og tvinges til å gjennomføre svangerskap som er resultat av overgrep.

I juni 2008 innførte Nicaragua et totalforbud mot abort. Det medfører at det ikke lenger er lov å ta abort etter incest og voldtekt, eller når graviditeten truer kvinners liv eller helse. I en rapport fra november 2010 dokumenterer Amnesty et omfattende antall overgrep med rystende konsekvenser for ofrene.

Helsepersonell kan ikke en gang behandle gravide med livstruende sykdommer som kreft, malaria og HIV/AIDS dersom behandlingen kan skade fosteret. Den strenge lovgivningen bidrar til at jenter og kvinner som har spontanabortert kan risikere å bli mistenkt og straffet for å ha tatt abort. Samtidig knebles ytringsfriheten. De som er i mot loven tør ikke å si fra i redsel for å bli straffet.
Amnestys krav

Amnesty International krever at loven avskaffes umiddelbart. Totalforbudet mot abort i Nicaragua krenker jenter og kvinners rett til liv og helse.

Dette kan du gjøre i Region Vest:

Markeringer: Det vil bli markeringer av aksjonen på den internasjonale kvinnedagen i mange byer i regionen. I Bergen vil vi ha en egen parole i 8. mars toget og samle underskrifter. Se etter banner til Amnesty med parolen: ''Opphev totalforbud mot abort i Nicaragua!'' Vi møtes kl 17:00 på Torgalmenningen.

Samle underskrifter: Du kan selvfølgelig også som enkeltaktivist eller som del av en gruppe bidra til å samle underskrifter og utøve press mot myndighetene i Nicaragua. Ta kontakt med oss på kontoret dersom du trenger tips eller materiell. Vi har både underskriftslister og postkort.

Partiaksjon: Amnestys partnere i Nicaragua har fortalt at den nicaraguanske regjeringen vil kunne være svært mottagelig for press fra fagbevegelsen og fra medlemmer av den fjerde sosialistiske internasjonalen som organiserer sosialdemokratiske partier verden over. Det kan derfor være en virkningsfull aksjon for lokale lag å ta kontakt med lokale partier og LO. Send oss en mail; vest@amnesty.no, så får du all informasjon du trenger for å gjøre dette lokalt!

Kvinnenettverk: Det vil likeledes være veldig nyttig å ta kontakt med lokale og regionale kvinnenettverk i Arbeiderpartiet og be dem gjøre tilsvarende. Amnesty tror at brev fra disse lag og organisasjoner vil kunne ha en stor innflytelse på regjeringen i Nicaragua.

Holde foredrag: Du kan holde foredrag om aksjonen på skolen din, ta kontakt med kontoret for foredragsmaler og tips. Du kan også ta kontakt med oss dersom du ønsker at noen her skal holde et foredrag for en forening, gruppe eller klasse.

Spre aksjonen: Fortell dine venner og kjente! Ved å spre bevissthet om denne saken oppnår vi mer! Bruk gjerne medier, om det er sosiale medier (Facebook, Twitter) eller leserinnlegg i lokalavisa. Fortell oss gjerne hva du har gjort.

Husk å ta bilder! Amnestys partnerorganisasjoner i Nicaragua setter stor pris på å få vite om aktivitetene som foregår i forbindelse med denne aksjonen. Sørg for å ta bilder når du organiserer en aktivitet, om det nå er brevskrivning eller flashmob. Vi sørger for å videreformidle bildene slik at lokale organisasjoner i Nicaragua kan se hvilke aksjonene som gjennomføres andre steder i verden. Bildene sendes til vest@amnesty.no.
Del saken
Andre Nyheter