Share
Foto: AI
Foto: AI

Sommerfugl mot diskriminering

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik tok utfordringen og deltok denne uken på Amnesty Internationals sommerfuglaksjon, en solidaritetsaksjon med jenter og kvinner i Nicaragua. 

Skrevet av: Helle Biørnstad
PUBLISERT: 1. juli 2011, KL. 12:46 -
SIST OPPDATERT: 25. august 2011, KL. 17:03
I 2008 ble loven om totalforbud mot abort innført, noe Ørstavik ser på som skremmende og noe paradoksalt. Hun forteller om gleden LDO opplevde da Nicaraguanske myndigheter tidligere samme år opphørte loven mot homofili, kun for å følge opp denne utviklingen med totalforbudet mot abort og de diskriminerende konsekvenser dette medfører.  

- Nicaraguanske myndigheter tok i 2008 et stort steg frem med homofili-loven, bare for å kort tid etterpå ta to tilbake i forhold til kvinners rettigheter, mener Ørstavik

Hvorfor er det slik? Ørstavik mener det er motkrefter innad i Nicaragua som er vanskelig for oss å forstå, spesielt når religion blandes inn i bildet. Ørstavik fortsetter  - Det er snakk om verdier som møter verdier i en voldsom kraft. Sex regnes ofte som en umoralsk handling hvis ikke formålet er å bli gravid. Det er snakk om holdninger som setter kvinnekampen hundre år tilbake i tid.

Likestillings- og diskrimineringsombudet fikk sjansen av Amnesty til å utfordre en norsk offentlig person hun helst vil se tegne sin egen sommerfugl og dermed signere aksjonen mot totalforbudet.

Forslagene var mange på LDO kontoret, men valget falt tilslutt på utenriksminister Jonas Gahr Støre. Ørstavik mener totalforbudet ikke bare er en sak for Nicaragua, men også en utenrikssak som det er viktig at Norge engasjerer seg i på høyt politisk nivå.

Amnesty forsøker nå å komme i kontakt med utenriksminister Gahr Støre slik at han kan ta sommeraksjonen videre.
Del saken
Andre Nyheter