Regjeringen svikter i kampen mot voldtekt

Regjeringen har ikke fulgt opp arbeidet mot voldtekt i Norge.
 
Publisert: 6. nov 2017, kl. 10:31 | Sist oppdatert: 9. nov 2017, kl. 14:58
Tirsdag 7. november skal Norges barne-, likestillings- og inkluderingsminister møte FNs kvinnekomité for å forklare hvordan norske myndigheter følger opp likestillingsarbeid og bestemmelsene i FNs Kvinnekonvensjon. Eksamineringen skjer på bakgrunn av myndighetenes rapportering til Kvinnekomiteen, samt ulike alternative rapporter fra sivilt samfunn og andre.

En ny gjennomgang av Amnesty International, som ble sendt til FN i forkant av høringen, viser at regjeringen ikke har fulgt opp noen initiativ mot voldtekt i Norge.


- Denne regjeringen viser ingen tegn til å ta arbeidet mot seksuell vold på alvor, sier generalsekretær i Amnesty i Norge, John Peder Egenæs.

Han fortsetter:

- Etter en høst med omfattende fokus på seksuell vold og trakassering, er det påfallende hvor lite ansvarlige politikere deltar i debatten. Vi ser ingen politiske initiativ for å følge opp, eller vilje til å iverksette offensive tiltak mot seksuell trakassering og vold, sier Egenæs. 

- Vi forventer at det nå snarest kommer på plass en ny handlingsplan mot voldtekt og seksuelle overgrep, og  at regjeringen nå sørger for å få på plass en voldtektsbestemmelse i straffeloven som har mangel på samtykke som sitt definerende element, sier Egenæs. 

Mangelfull innsats

 Her er punktene som trekkes fram i Amnestys gjennomgang:
  • Regjeringen har ikke fulgt opp handlingsplanen mot voldtekt som gjaldt fram til 2014 med ny handlingsplan. Dette til tross for at det er kommet kritikk fra blant annet KRIPOS og Riksadvokaten i forbindelse med politiets etterforskning i voldtektssaker. 
  • Det er kommet kritikk av regjeringens manglende tiltak mot voldtekt i Stortinget våren 2017. Det er uvisst hvordan dette nå følges opp.   
  • Den rød-grønne regjeringens forslag om innføring av en samtykkebasert voldtektsbestemmelse er lagt på is. 
  • Regjeringen har gjort lite for å følge opp kritikken som både FNs Kvinnekomité og FNs Komité mot tortur kom med i 2012 om myndighetenes mangelfulle innsats mot voldtekt.