Share

Russ 2016

Russ 2016

Er du russ i år? Eller kjenner du noen som er det?
 

Bli med på vår kampanje mot voldtekt!

Sex er deilig, når man har lyst.

Sex er voldtekt, når det foregår uten samtykke

 

Det er en grunnleggende menneskerett å bestemme over sin egen kropp og seksualitet. En voldtekt er å frata et menneske denne retten.

 

En undersøkelse fra Nasjonalt kunnskapssenter for vold og traumatisk stress viser at nesten hver tiende kvinne i Norge har vært utsatt for voldtekt. Nær halvparten forteller de ble voldtatt før de fylte 18 år.

 

Det er viktig å være klar over at også menn og transpersoner blir utsatt for voldtekt og seksuelle overgrep.

 

Festrelaterte voldtekter utgjør ifølge Kripos den største andelen av anmeldte voldtekter i Norge.

 

Amnesty mener kunnskap og økt bevisstgjøring er den beste forebyggingen mot voldtekt. Derfor er det viktig å snakke om sex og samtykke,og om betydningen av respekt for egne og andres grenser.

 

Vi mener et nei er et nei, og skal respekteres - uansett!

 

Amnesty International vil bidra til at russen 2016 kan ta opp voldtektstematikken på skolen og i andre sammenhenger.

 

Vi kommer gjerne og presenterer NeiErNei-kampanjen mot voldtekt for dere. Ta kontakt med Amnestys regionleder der du bor, og avtal tid for et infomøte.

 

Vi har også laget et undervisningsopplegg knyttet til kompetansemålene i læreplanen. Dette finner du på vår undersvisningsside, www.amnesty.no/skole. Spør gjerne din lærer om han/hun kan sette av tid til dette i løpet av skoleåret!

 

Våre samarbeidspartnere distribuerer i år strykemerker for «nei er nei»-kampanjen, sammen med russeklær og informasjonsmateriell. Strykemerket er inkludert i alle strykesett. Vi håper du vil sette merket på din russedress!

 

Samarbeidspartnere for årets russekampanje er: Tryvann, Lillehammer, Landstreff Stavanger, Landstreff Telemark, Landstreff Fredriksten, Romerikstreffet, Vrengefesten, RusseserviceRussedress, Maibilletten og Invoeruss.

 

Har du ikke mottatt strykemerket? Eller trenger du flere? Send en e-post til info@amnesty.no med antallet du ønsker og adressen din, slik at vi kan sende det til deg!

Snakk sammen!
Amnesty mener at  den beste måten å forebygge voldtekt er å bryte tabu og taushet rundt voldtekt og seksuelle overgrep, og sørge for mer kunnskap og økt oppmerksomhet.

Vi ønsker derfor å få med oss russen 2016 til å snakke om holdninger, erfaringer og opplevelser, og om hvordan grensen mellom god sex og overgrep defineres av en mangel på samtykke.

Sett voldtekt på læreplanen!
Amnesty International vil også gjerne bidra til at russen 2016 kan ta opp voldtektstematikken på skolen.

Derfor har vi laget et undervisningsopplegg knyttet til kompetansemålene i læreplanen. Dette finner du på vår undersvisningsside, www.amnesty.no/skole.

Spør gjerne din lærer om han/hun kan sette av tid til dette i løpet av skoleåret!

Spørsmål og svar om voldtekt
Lurer du på hva som ligger i ordet voldtekt, hva samtykke betyr, eller andre ting rundt temaet voldtekt?

Her har vi samlet relevante spørsmål og svar.

Bli med!
Vi håper du vil sette NeiErNei-merket på din russedress.

Har du ikke mottatt strykemerket? Eller trenger du flere? Send en e-post til info@amnesty.no!