Share

Sex er digg – men spør om lov først!

Amnesty International takker Russ 2018 for et godt samarbeid, og ønsker en flott russefeiring!
Publisert: 
13. april 2018, kl. 14:25
Sist oppdatert: 
17. april 2018, kl. 16:06
I midten av april braker russefeiringen løs. Den markerer slutten på 13 års skolegang, og vil for mange både være et siste farvel med ungdomstiden og starten på livet som selvstendig ung voksen.

Alle har ansvar
Russetiden skal være en fryd og en glede. Ingen skal få russetiden ødelagt av seksuelle krenkelser og overgrep. Alle har et ansvar for å få til dette.

Ta voldtekt på alvor
Russ 2018 har gjennom et aktivt engasjement i Amnesty Internationals kampanje mot voldtekt allerede vist at de tar dette ansvaret på alvor. Gjennom de siste månedene har Amnesty fått tusenvis av henvendelser fra aktive og engasjerte russ. Unge mennesker som tar et tydelig standpunkt mot voldtekt, og som vil markere dette med strykemerke på russedressen og klistremerker på russebussen. Russestyrer og skoleklasser som henvender seg til Amnesty med forespørsel om foredrag. Knutereglene som fremdeles gir morsomme utfordringer, men som blir stadig tydeligere i sitt budskap mot seksuelle overgrep. Alle har rett til å bestemme selv over egen kropp og seksualitet. Sex uten samtykke er voldtekt. Nei er nei!

Også prinsen trenger venner
Prinsen i Amnesty-eventyret viser hvor lett det er å bli revet med etter en festlig kveld med musikk og dans. Hvor lett det er å tro at det bare er å fortsette der du slapp – for noen timer og en del alkoholenheter siden. Og hvor viktig det er å ha venner som «uglen» og «frosken», som griper inn og passer på at du ikke trår over grensene til et annet menneskets integritet.

Hva er samtykke?
Noen synes kanskje det er vanskelig å forstå hva samtykke betyr. Derfor har Amnesty har laget enkle regler som skal gjøre det enkelt å huske på hva samtykke er: sexvettreglene. Du kan få det som et enkelt klistremerke som kan sette på mobiltelefonen. Ha dem alltid med deg under russetiden. Sjekk jevnlig om du er på rett kurs – og korriger kursen om nødvendig.

Sexvettreglene
1. Alle parter må være enige om at de skal ha sex. Er du i tvil, så spør!
2. Du avgjør selv når, hvor, og hvem du vil ha sex med.
3. Du skal respektere at andre har den samme retten.
4. Du kan alltid ombestemme deg. Det kan også den andre parten.
5. Overstadig berusede og sovende personer kan ikke samtykke til sex.
6. Ta vare på hverandre, og bry deg om hva vennene dine gjør!

​Slik kan russen støtte Amnestys kampanje mot voldtekt:
  • Dele sexvett-filmene i sosiale medier.
  • Sett et NeiErNei-strykemerke på russedressen din.
  • Ta et stort NeiErNei-klistremerke på russebussen eller -bilen deres.
  • Sett klistremerket med sexvettreglene på mobiltelefonen, slik at du alltid har dem for hånden.
Har du ikke mottatt Nei Er Nei- strykemerket, trenger du flere, eller vil du bestille klistremerker til russebussen? Send e-post til info@amnesty.no.

BLI AMNESTY-MEDLEM NÅ

Alle Amnesty-medlemmer får nyhetsbrev og stemmerett ved landsmøtet.
Som medlem mottar du Amnestys norske årsberetning og nyhetsbrev. Du vil også ha stemmerett på landsmøtet.
Andre Nyheter