Solskinnsøya hvor politiet dreper

Den norske reggaeartisten Nico D har toppet hitlistene på Jamaica. For et par uker siden møtte han Shackelia som kjemper mot politivold på den karibiske øya. 
Publisert: 15. nov 2017, kl. 14:03 | Sist oppdatert: 19. des 2017, kl. 13:29
Det er første gang jeg setter foten på jamaicansk jord, og jeg sitter i bilen med kompisene mine og fikserne Javed og Mangaroo. Barrington Levys «Murderer» spiller på anlegget, og kanskje er det nettopp derfor rastamannen Mangaroo ser sitt snitt til å gi meg en vennlig advarsel: «Jamaica nice, but watch out for rudebwoy and police».

Denne teksten er skrevet av artisten Nico D.

Året før, i 2008, hadde jeg lest at Kingston var helt i verdenstoppen når det gjaldt mordstatistikk, foran notoriske storbyer som Cape Town og Rio de Janeiro. Daglig ble flere mennesker myrdet på den lille reggae-øya, og jeg turte rett og slett ikke reise dit før det forelå en ordentlig plan og ikke minst en invitasjon. Da dette kom på plass kunne jeg endelig bestemme meg for å reise til øy-paradiset, og lære mer om kulturen og musikken som jeg hadde forelska meg i noen år i forveien.

Jeg forsto hvorfor jeg ble advart om «rudebwoys». Men jeg kunne ikke helt fatte hvorfor Mangaroo ba meg så eksplisitt passe meg for politiet.


Men tilbake til bilen på vei fra flyplassen og inn til Kingston. Jeg forsto hvorfor jeg ble advart om «rudebwoys». Men jeg kunne ikke helt fatte hvorfor Mangaroo ba meg så eksplisitt passe meg for politiet. Ja, i et land som er så gjennomsyret av gangster-kultur og kriminalitet som Jamaica er, er det klart at det kan dukke opp en og annen korrupt purk som ikke har de beste intensjoner.
 
Men i mine naive forestillinger om landet jeg så drømte om å besøke, i skrekkscenarioene jeg så for meg da jeg lot fantasien løpe løpsk da reisefeberen satt inn i forkant av en av de viktigste og mest utslagsgivende reisene i livet mitt, var det aldri noen politifolk i hovedrollen, men heller noen blodtørste gangstere som lurte en blåøyd nordmann i en felle han ikke kunne komme seg ut av.

Heldigvis ble det med fantasien. Tvert imot ble dette, og de fire andre gangene jeg besøkte landet i året som fulgte, de mest lærerike og øyeåpnende eventyrene jeg har vært med på, og vi endte faktisk med å lage norsk musikkhistorie, da singelen min toppet listene i Jamaica i februar 2010. Solskinnshistorie for meg, så absolutt, men ikke for alle.

 
Shackelias bror Nikiea ble drept av politiet i 2011. Siden har hun kjempet mot politivold på Jamaica.
 
For noen uker siden fikk jeg gleden av å møte Shackelia Jackson, en hyggelig og oppegående dame fra et fattig nabolag i Downtown Kingston. Vi fant tonen med en gang, og snakket nærmest i munnen på hverandre da jeg fortalte henne om mine opplevelser i Jamaica, landet hun vokste opp i og elsker. Men Shackelia bærer på en ekstremt smertefull historie.
 
Broren hennes Nikea ble brutalt myrdet av jamaicansk politi i 2014. Siden har livet til Shackelia handlet om en eneste ting: å oppnå rettferdighet for broren. Broren hennes var en livsglad, ung mann på 29 år, som jobbet standhaftig med å drive sin egen lille restaurant i nabolaget. Det var hardt arbeid, men ting gikk rundt og livet gikk sin vante gang. Helt til noen, som ifølge politiet lignet på ham (han hadde dreadlocks), utførte et væpnet ran i samme område som restauranten lå. I den påfølgende jakten på gjerningsmannen skjøt og drepte politiet den 29 år gamle, ubevæpnede og uskyldige Nikea. Livet til Shackelia og familien ble snudd på hodet i løpet av et øyeblikk.

Mange år etter har verken Shackelia eller familien oppnådd rettferdighet for broren. Derimot har de blitt truet og forsøkt tiet i denne kampen. Kampen mot et gjennomkorrupt rettssystem preger Shackelia, som til slutt så seg nødt til å flytte fra Jamaica, landet hun elsker så høyt. Hun bor nå i eksil i USA. Noe av det som slår meg mest med møtet med Shackelia, er når jeg spør henne om hun frykter for sitt liv. Hun svarer rolig: «Jeg døde dagen broren min ble drept. Jeg har ikke noe liv å frykte for.»

Grunnen til at jeg fikk gleden av å møte henne på en café i Oslo, er at hun besøkte Amnesty International, som har bestemt seg for å hjelpe Shackelia i hennes kamp for rettferdighet. 

Og det kan du også, ved å signere kampanjen mot politivold på Jamaica.


Tusen takk for din oppmerksomhet!


- Nico D