Bilde
AKSJON

Bahrain: Fengslet og mishandlet for å kreve demokrati

Del    
Aksjonen er avsluttet



Dette var saken:

Hundrevis av mennesker ble fengslet under demonstrasjonene i februar og mars i år. Blant dem er 48 helsearbeidere som hjalp døende demonstranter. Krev at de løslates!
Publisert: 14. sep 2011, kl. 16:44 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30
Dette er saken
Demonstrasjonene til støtte for politiske reformer startet den 14. februar i hovedstaden Manama. De påfølgende dagene ble to demonstranter skutt og drept av sikkerhetsstyrkene. Hundrevis ble arrestert og fengslet.

Mange av de som fortsatt sitter fengslet er opposisjonspolitikere, akademikere og helsepersonell. Selv ambulansepersonell som deltok i redningsarbeidet ble angrepet og fengslet. Minst 48 helsearbeidere, inkludert leger og sykepleiere er tiltalt og risikerer langvarig fengsel.

Tiltalene mot dem lyder på alt fra forsøk på å skjule våpen til å planlegge drap, tiltaler som er politisk motiverte. Helsearbeiderne skal i realitet ha blitt fengslet fordi de kritiserte myndighetenes brutale behandling av demonstrantene og for å ha gitt uttrykk for dette til utenlandske medier.

20 av dem skal stilles for en militære domstol, resten har fått flyttet saken sin til en sivil domstol. Mange av dem er allerede blitt utsatt for tortur og mishandling i fengselet. Rettssakene er varslet å starte 25. og 26. september.

Blant de som ble fengslet er Roula al-Saffar og Jalila al-Salman, som vi har aksjonert for tidligere. De er løslatt mot kausjon, men skal nå møte i retten 25. september.

Amnestys krav
Amnesty krever at
  • demonstranter som er fengslet utelukkende fordi de brukte ytringsfriheten på en fredelig måte løslates umiddelbart
  • det gjennomføres en uavhengig og grundig gransking av sikkerhetsstyrkenes handlinger mot demonstrantene
  • myndighetene etterforsker anklagene om tortur og mishandling, og stiller de ansvarlige for retten
  • de som er ansvarlige for å ha beordret og gjennomført de dødbringende voldshandlingene mot de fredelige demonstrantene må identifiseres og stilles til ansvar.

Hva kan du gjøre
Du kan

Bli med å samle underskrifter!
Heng opp underskriftslisten på en felles oppslagstavle, legg listen i kantinen på jobb og skole eller ta den med på møtet i idrettslaget i kveld.

OPPDATERINGER
17. desember 2012
De 13 opposisjonsaktivistene og samvittighetsfangene som ble sømt til fengsel av en militærdomstol i 2011 etter å ha deltatt i en fredelig demonstrasjon mot regimet fikk sine sommer opprettholdt av domstolen i september i år. Den kjente menneskerettighetsaktivisten Nabeel Rajab, som er leder for Bahrain Venter for Human Rights ble den 11. desember dømt til to års fengsel for å ha deltatt i fredelige demonstrasjoner i februar og mars.

14. februar 2012
Det er i dag et år siden demonstrasjonene startet i Bahrain, samme dag ble også den første demonstranten drept av sikkerhetsstyrkene. Siden har minst 50 mennesker blitt drept under demonstrasjonene som fulgte. Hundrevis er arrestert, mange av dem har blitt utsatt for grov tortur i fengsel.

Selv om noen få politimenn er under etterforskning for vold mot fanger, er det ikke foretatt noen større grep og myndighetene fortsetter å fraskrive seg alt ansvar. Journalister og menneskerettighetsforkjempere nektes adgang for å kunne dokumentere overgrepene. Det er helt avgjørende at det rettes internasjonal oppmerksomhet mot situasjonen. Bli med og aksjonèr!

26. oktober 2011:
Positiv utvikling:
Ankedomstolen frafalt mange av tiltalene, og besluttet at de såkalte tilståelsene som var fremskaffet ikke skal kunne brukes som bevis på grunn av mistanke om tortur og mishandling. Alle tiltalte er løslatt mot kausjon inntil neste høring 28. november.

29. september 2011:
Etter 7 minutter i en militær domstol ble alle dømt til lange fengselsstraffer, enkelte fikk så mye som 15 år.

Amnesty mener både rettssaken og tiltalene er en farse. Det er tydelig at myndighetene forsøker å sende et sterkt signal om at politisk motstand ikke nytter og vil slås hardt ned på.

Amnesty fortsetter kampen!

27. september 2011:
Vi sendte igår signaturene via epost til Bahrains ambassade i Berlin, da de ikke har svart på henvendelsene fra våre kolleger i Tyskland, om å få et møte med ambassadøren. Amnestys kontor i Berlin og Kroatia har også sendt appellbrev med signaturer.

Så langt har ingen av Bahrains ambassadører imøtekommet ønsket om å få et møte med Amnesty International.

To av lærerne tiltalt i de militære domstolene ble dømt til fengselsstraffer på søndag.

23. september 2011:
Vi har idag forsøkt å fakse signaturene til kongen av Bahrain, etter de første 68 sidene slo de av faksen. Vi sender nå alt sammen til våre kolleger i Tyskland, som vil overlevere signaturene personlig til Bahrains ambassade i Berlin.

Vi fortsetter å presse på myndighetene, og vil komme med oppdateringer fortløpende!

Over 500 mennesker ble arrestert forbindelse med demonstrasjonene. Fire av disse skal ha omkommet i fangenskap under uklare omstendigheter.

Mange av de fengslede ble senere fremstilt for militære domstoler, flere av dem var opposisjonelle akademikere, lærere og helsepersonell.

Over 2500 mennesker ble sparket eller permittert fra sine arbeidsplasser som følge av demonstrasjonene.

Den 17. mars publiserte Amnesty International rapporten Bloodied but Unbowed: Unwarranted State Violence against Bahraini Protesters.
His Majesty Shaikh Hamad bin ‘Issa Al Khalifa

King of Bahrain

Office of His Majesty the King

P.O. Box 555

Rifa’a Palace

al-Manama

Bahrain




Your Majesty,

I am writing to urge you to end the trials of scores of civilians, including health workers, opposition and human rights activists, and teachers, before military courts in Bahrain and to release all those detained solely for peacefully exercising their rights to freedom of expression and assembly.

I am not aware of any evidence that the accused in these high profile trials used or advocated violence and many of them have alleged that they were tortured in custody. I am concerned that many of the defendants may be prisoners of conscience detained solely for participating in anti-government demonstrations in February and March 2011, for publicly criticizing the actions of the security forces to repress them or for providing medical assistance to people injured during the protests.

I am appealing to you to release all individuals detained for peacefully exercising their rights to freedom of expression and assembly immediately and unconditionally and to set up promptly a full, independent and impartial investigation into all allegations of torture and other ill-treatment, to make its results public and to ensure that all those responsible for such acts are brought to justice. Finally, I would like to urge you to end the practice of trying civilians before military courts.

Yours sincerely