Bahrain: Nekter journalister adgang

Det meldes fremdeles om tortur og overgrep i Bahrain, ett år etter at opprørene mot regjeringen startet. Flere journalister og menneskerettighetsforkjempere får ikke komme inn i landet. 
Publisert: 13. Feb 2012, kl. 17:35 | Sist oppdatert: 15. Feb 2012, kl. 13:57
Amnesty oppfordrer myndighetene til å oppheve all innreiseforbud for utenlandske journalister og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner.

Flere journalister og menneskerettighetsforkjempere har blitt nektet adgang på Bahrains internasjonale flyplass, og andre har blitt nektet besøksvisum. Mange journalister hadde planlagt å reise til Bahrain for å dekke ettårsdagen for opprørene.

Amnesty International frykter at regjeringen vil unngå internasjonal granskning nå som massedemonstrasjoner er ventet.

Skriv under på Amnesty-aksjonen for et rettferdig Bahrain!

Må løslate fanger

Regjeringen i Bahrain er langt i fra å gjennomføre menneskerettighetsforandringene som ble anbefalt av en uavhengig internasjonal kommisjon (Bahrain Independent Commission of Inquiry). Det mener Amnesty International.

Amnesty advarte mot at regjeringen ikke kom til å overholde sin selvpålagte tidsfrist for å gjennomføre anbefalningene. Fristen er i slutten av februar.

Regjeringen har kommet med en rekke kunngjøringer om hva de har gjort for å forbedre menneskerettighetssituasjonen. Sannheten er at de fortsatt ikke har levert på de viktigste områdene, mener Amnesty International.

Amnesty krever at regjeringen skal løslate alle fangene som ble dømt eller anholdt for å fredfullt delta i protestene, og bringe alle de som er ansvarlig for grove menneskerettighetsbrudd til ansvarlighet.

Holder ikke løfter

Personer som er blitt utsatt for alvorlige menneskerettighetsbrudd som tortur, vilkårlig fengsling og overdreven bruk av makt, venter fortsatt på rettferdighet.

Minst 35 mennesker døde under demonstrasjonene i februar og mars 2011. Etter dette har minst 20 blitt drept i de pågående opprørene – som følge av vold fra sikkerhetsstyrkene.

Samtidig som bahrainske demonstranter nå forbereder seg til å markere ettårsdagen for starten på de massive protestene mot regjeringen, advarer Amnesty regjeringen i Bahrain mot overdreven bruk av makt.

Tåregass i begravelse

Det rapporteres fortsatt om tortur og annen mishandling i Bahrain.

Hassan ’Oun, en 18 år gammel student, ble arrestert 3. januar 2012 i en garasje. Han har fortalt sin advokat at han ble tvunget til å stå oppreist i elleve timer, og at han hadde blitt slått på føttene med en slange og truet med voldtekt.

Sayyed Hashem Saeed (15) ble drept da en tåregassbeholder traff ham fra nært hold da sikkerhetsstyrkene svarte demonstrantene 31. desember 2011. Sikkerhetsstyrkene brukte også senere tåregass i begravelsen hans, for å spre de sørgende.

Sikkerhetsstyrkene har fortsatt å bruke overdreven makt for å håndtere demonstranter. Flere har blitt drept siden slutten av november som et resultat av bruken av tåregass.

Frykter mer vold

Tusenvis av mennesker er ventet å trosse myndighetene og ta del i protestene for å markere ettårsdagen. Det fryktes at det bryter ut vold mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker.

I de siste ukene har små demonstrasjoner i Shi’a-landsbyer, og i utkanten av hovedstaden Manama, i økende grad endt voldelig.

Grupper av unge maskerte bahrainere har også angrepet sikkerhetsstyrkene, og blokkert veier og brent dekk.

Amnesty International oppfordrer myndighetene til å tillate fredfulle demonstrasjoner 14. februar.

Myndighetene i Bahrain har ansvar for å sørge for offentlig sikkerhet og opprettholde lov og orden, inkludert bruk av makt når det absolutt er nødvendig, berettiget og forholdsmessig. Det er viktig at dette blir gjort i samsvar med det som er tillatt under relevant internasjonal lov og standard, mener Amnesty International.







AKSJON:
Vis din støtte til folket i Bahrain - signér Amnesty-aksjon her.

BAKGRUNN:


I februar og mars 2011 protesterte titusener av bahrainere mot regjeringen, og krevde politiske reformer, sosial rettferdighet og en slutt på det de oppfattet som diskriminering.

Overdreven bruk av makt

Mellom 14. og 21. februar ble syv demonstranter drept som følge av bruk av overdreven makt, inkludert bruk av gummikuler, hagler og skarp ammunisjon.

I midten av mars ble det erklært unntakstilstand i landet, en dag etter at Saudi-tropper rullet inn i hovedstaden Manama for å støtte regjeringens styrker.

Arrestasjoner, forvaring og tortur

I dagene og ukene som fulgte ble hundrevis av aktivister, opposisjonsledere, helsearbeidere, lærere og studenter anholdt. De fleste ble arrestert ved daggry uten arrestordre, og ble holdt i skjul på politistasjoner i hovedstaden. Mange rapporterte om at de hadde blitt torturert eller mishandlet under da de ble avhørt. De ble tvunget til å signere tilståelser som ble brukt i mot dem i rettssalen.

Urettferdige militære rettssaker

Flere mennesker ble tiltalt i en militærdomstol (National Safety Court of First Instance), og dømt til opptil livstid i fengsel etter grovt urettferdige rettssaker.

Oppsigelser

Mer enn 4000 mennesker, inkludert lærere, studenter og sykepleiere, fikk sparken fra jobbene sine, eller universitetet, på grunn av deres deltakelse i demonstrasjonene mot regjeringen.

Ødeleggelser av religiøse strukturer

Minst 30 Shi'a-bønnehus ble revet i kjølvannet av demonstrasjonene i februar og mars, under påskudd om at de hadde blitt bygd ulovlig.

Amnesty International anser denne praksisen som en form for kollektiv avstraffelse.

Utprøving av opposisjonsledere

Abdel Hadi al-Khawaia, en velkjent menneskerettighets- og oppopsisjonsaktivist, var en av 14 fremtredende opposisjonsledere som ble arrestert og dømt etter tiltaler som inkluderte å gjøre slutt på monarkiet og erstatte det med republikansk system.

Han fikk livstid i fengsel, og ble angivelig så torturert at han trengte kjevekirurgi.

Amnesty International har krevd at de skal løslates som samvittighetsfanger, dersom deres tiltale utelukkende var knyttet til deres rett til ytrings- og forsamlingsfrihet.