Bilde
AKSJON

Iran: Løslat Narges Mohammadi!

Aksjonen er avsluttet

Denne aksjonen er avsluttet. Vi har en ny aksjon for Narges som du kan signere her.

Signer ny aksjon her

Del    
Menneskerettighetsforkjemper Narges Mohammadi er dømt til totalt 22 års fengsel basert på anklager knyttet til sitt fredelig menneskerettighetsarbeid. Krev at hun løslates!
Publisert: 20. sep 2015, kl. 17:49 | Sist oppdatert: 28. Feb 2020, kl. 11:30

Narges Mohammadi er en fremtredende menneskerettighetsforkjemper i Iran. I årevis har hun protestert aktivt mot syreangrep på kvinner, kjempet for kvinners rettigheter, rettighetene til minoriteter og vært aktiv i arbeidet mot dødsstraff.

Fengslet for sitt menneskerettighetsarbeid

​I 2011 ble Narges Mohammadi arrestert og dømt til fengsel i sek år. Dommen var utelukkende knyttet til hennes fredelige menneskerettighetsarbeid, og Amnesty betrakter Narges Mohammadi som en samvittighetsfange.

Ble syk i fengselet

Den 22. april 2012 startet Narges soning. Fengselsoppholdet førte til at hun fikk store helseproblemer. Etter flere anfall og midlertidig tap av synet ble hun 31. juni 2012 løslatt og innlagt på sykehus for å få medisinsk behandling.

Fengslet på nytt

I mai 2015 ble Narges på nytt hentet av politiet og brakt til fengsel for videre soning. I fengsel har Narges hatt flere anfall, og en rekke leger og nevrologer har påpekt at Narges er for syk til å sone. Dette har iranske myndigheter ikke tatt hensyn til.

Senter for menneskerettigheter

Narges Mohammadi var talsperson for og nestleder i Senter for menneskerettighetsforkjempere i Teheran (CHRD). I 2008 stengte iranske myndigheter senteret, og flere av senterets medlemmer har i ettertid blitt trakassert, arrestert og dømt til lange fengselsstraffer. En av de som etablerte senteret og som nå er i landflyktighet, er fredsprisvinner Shirin Ebadi.

Ny rettssak og nye anklager

Den 6. oktober 2015 skulle Narges' rettssak starte. Nå var hun tiltalt for nye "forbrytelser". Etter flere utsettelser ble hun dømt til ytterligere 16 års fengsel i mai 2016. Dommen er tredelt. Ti år er basert på anklagen om å «grunnlegge en ulovlig gruppe», fem år for «å konspirerer for å begå forbrytelser mot rikets sikkerhet», og ett ekstra år for «å spre propaganda mot systemet». Retten brukte intervjuer hun ga til internasjonale medier og hennes møte med EUs daværende høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, Catherine Ashton, i mars 2014 som «bevis» mot Mohammadi.

Adskilt fra barna

Narges Mohammadi er mor til tvillingene Ali og Kiana. Hun har uttalt at det å være borte fra barna er den aller største sorgen. Tvillingene måtte flytte til utlandet og bo hos sin far da Mohammadi ble arrestert på nytt i mai 2015. Hun fikk kun snakke med barna sine noen få ganger etter at hun ble fengslet. Dette var så nedbrytende for henne at hun påbegynte en sultestreik i juni 2016 i protest. Hun avbrøt sultestreiken etter å ha fått en skriftlig bekreftelse på at hun skulle få snakke med barna på telefon én gang i uken.

Dommen opprettholdt ved anke

Straffutmålingen ble opprettholdt i ankesaken i september 2016. Dette betyr at hun må sone minst 10 nye år i fengsel basert på den mest alvorlige dommen om «å grunnlegge en ulovlig gruppe». I henhold til Irans straffelov skal man sone den lengste dommen dersom man har blitt dømt i flere saker.


Amnesty International krever at:

  • Narges Mohammadi umiddelbart og ubetinget blir løslatt
  • Iranske myndigheter sikrer henne regelmessig kontakt med sin familie og en advokat hun selv velger.
  • At hun, så lenge hun fortsatt holdes fengslet, får den nødvendige medisinske behandlingen og oppfølgingen hun trenger.
  • Det blir en slutt på trakassering og trusler rettet mot menneskerettighetsforkjempere i Iran, inkludert medlemmer av Senter for menneskerettigshetsforkjempere.
Hva kan du gjøre?
  • Signere aksjonen
  • Print ut underskriftslisten og hjelp oss med å samle signaturer;
  • Det er gode solidaritetsmuligheter i saken til Narges Mohammedi. Er du interessert i å bidra med dette er det fint om du kontakter oss på [email protected] for mer informasjon.

FØLGENDE ARTIKLER FRA MENNESKERETTIGHETSERKLÆRINGEN ER BRUTT I DENNE SAKEN:

  • Artikkel 19: Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å hevde meninger uten innblanding og til å søke, motta og meddele opplysninger og ideer gjennom ethvert meddelelsesmiddel og uten hensyn til landegrenser.
  • Artikkel 20.1: Enhver har rett til fritt å delta i fredelige møter og organisasjoner.

Oppdateringer

17.01.2018
Denne aksjonen er nå avsluttet. Vi har opprettet en ny aksjon for Narges Mohammadi her.

15.11.2017
I september skrev Narges et brev til fengselsledelsen i Evin fengselet. I brevet kritiserer hun at fengselspersonalet utsetter henne og andre fanger for verbal mishandling. Dette, hevder hun, er spesielt skadelig for mentalt syke pasienter. For å protestere mot dette har hun nå nektet å motta medisinsk behandling frem til fengselsledelsen endrer måten fangene behandles på. I august ble Narges Mohammedi utsatt for verbal vold da hun ble fraktet til en klinikk utenfor fengselet for nødvendig medisinsk behandling. Narges hevder samtidig at fengselspersonalet handler etter instruks fra fengselsledelsen.

22.08.2017
Narges Mohamadi er en av sakene som omtales i Amnestys ferske rapport om forfølgelsen av menneskerettighetsforkjempere i Iran: Caught in a web of repression: Iran's human rights defenders under attack

28.09.2016
Vi har i dag fått den nedslående nyheten om at dommen på 16 års fengsel fortsatt står etter at ankesaken ble behandlet i retten.

01.08.2016
Den 16. juli avsluttet Narges Mohammadi sultestreiken etter at hun fikk lov til å ha en 30 minutters telefonsamtale med barna sine. Hun fikk også en skriftlig bekreftelse på at hun heretter får ha telefonkontakt med barna én gang i uken. Sultestreiken ble dermed avsluttet etter 20 dager.

06.07.2016
Amnesty har fått melding om at Narges Mohammadi påbegynte en sultestreik den 27. juni. Sultestreiken er en protest mot at fengselsmyndighetene nekter henne telefonkontakt med barna. De ni år gamle tvillingene måtte i fjor flytte til utlandet for å bo hos sin far etter at Narges ble arrestert i mai. Siden den gang har hun kun fått lov til å snakke med barna på telefon én gang. Sultestreiken er spesielt alvorlig fordi Narges er alvorlig syk og avhengig av en rekke medisiner.

Narges har uttalt følgende: «Jeg har glemt hvordan stemmene deres høres ut. Jeg har ikke lenger bildene deres ved siden av sengen min. Jeg makter ikke å se på dem.. Myndighetene anser meg for å være kriminell fordi jeg er en menneskerettighetsforkjemper, men enda mer smertefullt er det at de nekter meg å være kvinne og nekter meg å være mor…

19.05.2016
Narges Mohammedi er dømt til 16 års fengsel. Dommen er tre-delt hvorav 10 år er basert på anklagen om å «grunnlegge en ulovlig gruppe», fem år for «å samle og konspirerer for å begå forbrytelser mot rikets sikkerhet», og ett ekstra år for «å spre propaganda mot systemet». Retten brukte intervjuer hun ga til internasjonale medier og hennes møte med EUs daværende høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, Catherine Ashton, i mars 2014 som «bevis».

Dersom domfellelsen og straffutmålingen overholdes må hun sone minst 10 nye år i fengsel basert på den mest alvorlige dommen om «å grunnlegge en ulovlig gruppe». I henhold til Irans straffelov skal man sone den lengste dommen dersom man har blitt dømt i flere saker.

04.04.2016
Narges Mahammadi har blitt informert om at hennes rettsmøte er planlagt til 20. april. Hun har ikke fått lov til å ta kontakt med barna sine på over åtte måneder, og hun er fortsatt kritisk syk.

13.01.2016
Narges Mohammadis høring som skulle holdes 9. januar ble nok en gang utsatt uten noen forklaring. Dette er tredje gangen rettsaken mot henne har blitt forsinket. De siste tre ukene har ikke Narges fått medisinen hun trenger regelmessig. Dette setter helsen hennes i fare ifølge ektemannen, Taghi Rahmani. Hun lider av lungeemboli (blodpropp i lungene) og en nevrologisk lidelse som kan føre til anfall og midlertidig lammelse av kroppen.
08.01.2016
Rettsaken mot Narges Mohammadi skal starte 9. januar. Hun er blant annet tiltalt for «å spre propaganda mot systemet» og «samle og konspirerer for å begå forbrytelser mot rikets sikkerhet». Rettsaken har allerede blitt utsatt to ganger. Hennes mann, Taghi Rahmani, har fortalt Amnesty at Narges fortsatt blir nektet retten til å ringe barna sine, åtte år gamle tvillinger som flyttet til utlandet for å bo hos sin far da det ikke var noen som kunne passe på de i Iran.

02.11.2015
Den 11. oktober ble Narges Mohammadi overført til et sykehus etter å ha fått et anfall. Hun lider av lungeemboli (blodpropp i lungene), en nevrologisk lidelse som kan føre til anfall og midlertidige lammelse. Hun ble returnert til fengslet den 28. oktober, til tross for legens råd om at Narges måtte fortsette sin medisinske behandling. Hennes mann, Taghi Rahamani, har fortalt at rommet til Narges var under konstant vakthold og at hun var pålagt å ha på seg håndjern.

Narges Mohammad har ennå ikke fått snakket med barna sine. Det er over tre måneder siden hun sist snakket med barna.

08.10.2015
Rettssaken mot Narges har blitt utsatt. Det er ikke gitt noen begrunnelse for hvorfor saken er utsatt. Ny dato for rettssaken er ikke satt.

06.10.2015
I dag starter rettssaken mot Narges Mohammadi. I følge en rekke leger og nevrologer er Narges for syk til å være fengslet. Flere har anbefalt at hun overføres til nærmeste sykehus for behandling.

Amnesty International anser Narges som en samvittighetsfange og krever at hun løslates umiddelbart. Vi krever også at Narges får tilgang til den medisinske behandlingen hun trenger.

23.08.2015
Dato for ny rettssak er satt til 6.oktober. Taghi Rahmani, mannen til Narges, fortalte Iran-teamet at iranske myndigheter enda ikke har gitt henne tillatelse til å bli overført til et sykehus for behandling. Noe hennes lege har anbefalt. Hun har midlertidig fått tilgang til nødvendige medisiner.

06.08.2015
Narges Mohammadi ble hentet fra fengselet til sykehus 1. august. Da hadde hun vært delvis lammet i åtte timer den dagen. Legene på sykehuset sa at hun trengte å bli undersøkt av en spesialist for å bli behandlet. Til tross for denne medisinske anbefalingen ble hun returnert til fengselet neste dag uten å få spesialisert behandling.

08.06.2015
Flere leger har tidligere fastslått at Narges Mohammadi er for syk til å være i fengsel i det hele tatt. Da hun sist satt fengslet, i 2012, opplevde Narges å bli lammet i deler av kroppen etterfulgt av anfall og midlertidig tap av synet. Hun fikk da permisjon fra fengselet for å få medisinsk behandling. Nå er hun fengslet på nytt og vi frykter for helsen hennes.

11.05.2015
Narges Mohammadi ble arrestert i sitt hjem på morgenen den 5. mai etter at sikkerhetsstyrkene truet med å bryte ned døren hennes hvis hun ikke åpnet den. Hun ble deretter tatt med til Evin-fengselet i Teheran. To dager før hun ble arrestert startet rettssaken mot henne. Advokatene hennes fikk ikke lov til å se saken mot henne før rettssaken startet. Før hun ble arrestert, fortalte Mohammedi Amnesty International at anklagene mot henne stammer utelukkende fra hennes fredelige menneskerettighetsaktivisme. Det er fortsatt uklart om hun ble arrestert for tidligere- eller nåværende anklager mot henne. Narges Mohammedi er en samvittighetsfange og vi krever at hun løslates umiddelbart!

30.04.2015
Rettssaken mot Narges Mohammadi er planlagt til 3. mai i revolusjonsdomstolen i Teheran. Hun er bl.a. anklaget for å «spre propaganda mot systemet», «samle og konspirerer mot rikets sikkerhet» og for å «grunnlegge en ulovlig gruppe».

25.06.2014
I dag har vi sendt 1902 signaturer til myndighetene i Iran. Tusen takk til alle som har signert så langt, vi fortsetter å aksjonere for Narges Mohammadi.

08.04.2014
Narges Mohammadi har permisjon fra fengselet fordi hun får medisinsk behandling. Mohammadis mann forteller Amnesty at hun får den medisinske behandlingen hun behøver og er etter forholdene i god form.

Bakgrunn

Mohammadi forteller at det å være skilt fra barna sine er det som smerter aller mest. Mohammadi har tidligere beskrevet smerten ved ikke å få være sammen med barna sine:

Jeg har glemt hvordan stemmene deres høres ut. Jeg har ikke lenger bildene deres ved siden av sengen min. Jeg makter ikke å se på dem. Myndighetene anser meg for å være kriminell fordi jeg er en menneskerettighetsforkjemper, men enda mer smertefullt er det at de nekter meg å være kvinne og nekter meg å være mor

Narges Mohammadi


BAKGRUNN
Spesielt kvinnelige aktivister har betalt en høy pris for sitt arbeid og engasjement for menneskerettighetene. De må bryte gjennom flere lag med diskriminering i samfunnet, og blir dermed utsatt for stigmatisering av andre som ser på deres arbeid som en trussel mot religion, ære eller kultur.

Som et resultat blir de utsatt for forskjellige former for overgrep fra myndighetene i et forsøk på å kneble dem. Kvinnelige aktivister risikerer forfølgelse, vilkårlige fengslinger og arrestasjoner for helt lovlige handlinger.

Mange ganger holdes de fengslet uten lov og dom i lange perioder, ofte i isolasjon. Ofte settes kausjonsbeløpet så høyt at det er praktisk umulig for familiene å imøtekomme kravet, mange blir rett og slett nektet kausjon og dømt til lange fengselsstraffer.

Supreme Leader

Ayatollah Sayed ‘Ali Khamenei

The Office of the Supreme Leader

Islamic Republic Street – End of Shahid

Keshvar Doust Street

Tehran

Iran

 


Your Excellency,

I am deeply concerned about the case of Narges Mohammadi, a distinguished human rights defender who has been sentenced to a total of 22 years in prison for her peaceful human rights work and has been imprisoned in Tehran’s Evin Prison since May 2015. She is an active supporter of the Campaign for Step by Step Abolition of the Death Penalty, known by its Persian acronym, Legam. She is also the Vice-President of the Centre for Human Rights Defenders in Tehran, which was forcibly closed down in 2008 and several of its members were arrested and sentenced to lengthy prison terms.

Narges Mohammadi was arrested in May 2015 to resume serving a six-year prison sentence from 2011, which was connected to her peaceful human rights work. A year later, she was sentenced to a further 16 years in prison, following an unfair trial in April 2016, which convicted her of “founding an illegal group … with the intention to disturb national security”, “gathering and colluding to commit crimes against national security”, and “spreading propaganda against the system”.

Her conviction was based solely on her peaceful human rights work including her vocal opposition to the death penalty, her participation in gatherings outside prisons prior to executions to support the families of death row prisoners; her connections with other human rights defenders such as Nobel Peace Prize Laureate Shirin Ebadi; and her March 2014 meeting with Catherine Ashton, the then EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy.

After her arrest in May 2015, Narges Mohammadi was not allowed for over a year to make phone calls to her eight-year old twins who had to move abroad to live with their father as they had no caregiver in Iran. She ultimately went on a hunger strike for 20 days in June 2016, which compelled the authorities to allow her to call her children once a week.

I call on you to:
• Release Narges Mohammadi immediately and unconditionally, as she is a prisoner of conscience, held solely for her peaceful human rights work;
• Ensure that pending her release she is allowed to have regular visits and phone calls from her family, including her children.

Thank you for your attention to this serious matter.