Bodø: Amnesty-konsert mot tortur

Amnestys frivillige gruppe i Bodø arrangerer konsert mot tortur fredag 28. august  på Studenthuset UFO. Alle inntekter går uavkortet til Amnesty International.
Publisert: 12. aug 2015, kl. 15:35 | Sist oppdatert: 14. aug 2015, kl. 12:56
Amnesty-gruppen i Bodø har lang tradisjon for å arrangere konserter, og etter noen års opphold er de tilbake med en artistrekke som imponerer. Her skulle det være noe for enhver smak. Konserten er en del av Amnesty Internationals "Stopp Tortur"-kampanje.

Manna er et reggaeband fra Bodø og består av rutinerte gamle rockere som i de fleste tilfellene startet sin reggaekarriere i Irie Darlings tidlig på 90-tallet. Som Irie Darlings spilte de inn et album og et par 7-tommere på Jamaica, og jobbet med legender som Big Youth, Earl "Chinna" Smith, Ras Michael og medlemmer fra Skatalites, i bl.a. legendariske Tuff Gong Studio. Singelen "Babylon Fall" ble sluppet på nevnte "Chinna"'s label High Times og gikk inn på listene i Jamaica. Etter et par Europaturnéer, og en CDEP til oppløste Irie Darlings seg på midten av 90-tallet.

Noen år etterpå startet bandet opp igjen som Manna: Forskjellen nå var at jamaicansk patois var byttet ut med ramsalt nordnorsk, og at rockeelementene fra Irie Darlings var erstattet med 100% blytung roots rock reggae. Dette er reggae på gamlemåten. I tekstene sine legger Manna ingen fingre i mellom, og synger om Rastafari, udugelige politikere og forbrukssamfunnet.

Manna er også kjent for sine samarbeid med Tungtvann, både live og på plate. I 2008 kom vinyl-albumet “Salma i dub” som i tillegg til Bjørn Jervås og Håvard Christensens versjoner består av et knippe framstående norske DJs sine remixer av sine favorittlåter fra førsteskiva. DJer som medvirker er Bjørn Torske, Rune Lindbæk, Kango, Nopia, Jørgen Nordeng og Raggabalder Riddim Rebels.

Bædoddjos er i følge dem selv Bodøs bæææædeste rockeband! På kort tid har de opparbeidet seg ett ry som ett forrykende partyrock band. Med base i Rønvika i Bodø, spiller de i Bædoddjos testosteroninfusert rock med nordnorske tektser, som handler om hverdagslivets gleder og strabaser. I følge dem selv betyr Bædoddjos "slemme bodøgutter" på samisk/engelsk.

Trioen vet hvor rockskapet skal står og er ikke redd for å bruke av erfaringen de har opparbeidet seg fra en rekke undergrunnsband de har vært involvert i gjennom årenes løp.

Magnus Bein (Skulbru) er opprinnelig fra Leknes i Lofoten, bosatt en stund i Narvik før han dukket opp i Bodø. Kort tid etter var Bein & The Vibe Circus en realitet. De var en frisk pust inn i byens musikkscene og ble fort en snakkis.

Sangene har alltid en historie som er relatert til hans liv på en eller annen måte, noe som gjør låtene ekte og lett å like selv om innholdet kan virke både inkluderende og fjernt på samme tid. Før de oppløste Bein & The Vibe Circus spilte de bl.a. på Parkenfestivalen. Siden da har han vært soloartisten Magnus Bein som sakte men sikkert har bygd seg opp en solo karriere med bl.a. å spille som det på årets Parkenfestivalen. Bein er definitivt ett navn for fremtiden.

Behind The Pieces er Bodøs nye metal/hard rock håp, men som klarer å appellere til publikum i alle rockeleirer. De spilte i sommer på Trænafestivalen hvor de ble kåret til nest beste band på hissig.no. Samme nettsted fulgte opp å anmeldte deres debutalbum som kom i mai i år til superlativer neppe noen annen Bodø artist/band har fått for sitt første album. Ros fikk de også i AvisaNordland som fulgte opp med å melde at dette er et band alle bør følge fremover.

Selv om de er unge har de på få år markert seg og funnet sitt uttrykk som de utvikler hele tiden og produserer nye låter med tanke på neste album. Dette er et band som vil opp og fram og som mange kommer til å trykke til sitt bryst etterhvert som de oppdager dem.

PLX-15 beskriver sin musikk som "insane casio electronica". Siden starten en gang på midten av 1980 tallet har de utforsket og manipulert casio «synth» lydene og kombinert dette med rytmer fra pønken til minimalsynthen. Det hele er toppet med humoristiske (som oftest) tekster, hvis de ikke gjør instrumentallåter da.

Bandet har vært en sann hodepine for enhver journalist som skal beskrive dem. De har blitt kalt Doors inspirert, avfeid som pønkere, beskrevet som pre techno, elsket av synthpopfolket og alle som har kommet på en av deres konserter har alltid fått forlenget smilet sitt. Nå gjør de sin siste spillejobb i Norge før de drar til Tyskland for å spille releaseparty for sin neste utgivelse!


HVA ER TORTUR?
Tortur betyr at en offentlig tjenestemann eller en annen statlig aktør bevisst utsetter et menneske for alvorlig fysisk eller psykisk lidelse for å tvinge frem en tilståelse eller informasjon, for å straffe, bryte ned eller diskriminere. Tortur er altså ikke tilfeldig, men brukes for å oppnå et bestemt mål. De siste årene har Amnesty dokumentert bruk av tortur i halvparten av alle verdens land. Det meste av torturen foregår under arrestasjoner og på politistasjoner. Vi må stille oss imellom de som torturerer og de som blir torturert, og kreve stopp på tortur en gang for alle.

Torturert for å bruke ytringsfriheten sin
Dilorom Abdukadirova fra Usbekistan flyktet til Australia etter å ha deltatt på en demonstrasjon som utviklet seg til å bli voldelig i Andizhan. Tilbake i Usbekistan ble hun møtt med tortur og fengsel. Amnesty anser henne for å være samvittighetsfange, dømt for å ha brukt ytringsfriheten sin og for å ha deltatt på en fredelig demonstrasjon.

SAMMEN KAN VI STOPPE TORTUR
For å stoppe tortur trenger vi mange som går imellom de som torturerer og de som tortureres. Signér aksjonen her







AMNESTY-KONSERT MOT TORTUR

Fredag 28 august 2015 på Studenthuset UFO i Bodø.

18 års aldersgrense
100,- kr i billett.

Dørene åpner 19:00

20:45 PLX-15
21:30 Behind The Pieces
22:15 Magnus Bein
23:00 Bædoddjos
23:45 Manna


Alle inntekter går uavkortet til Amnesty International.