Amnesty-aktivister vasket Shell-stasjoner

Med vaskekoster og beskyttelsesdrakter reiste flere aktivister på østlandsturné i den gule Amnesty-bussen torsdag 13. juli. Budskapet var klart: Shell må rydde opp!
Publisert: 13. jul 2012, kl. 07:41 | Sist oppdatert: 16. jul 2012, kl. 15:17
Aksjonen er et ledd i Amnesty Internationals årelange arbeid for å få Shell til å ta menneskerettighetene til lokalbefolkningen i Nigerdeltaet på alvor.
- I Nigeria er Royal Dutch Shell et versting-selskap og har vært det i årtier. Selskapet er ansvarlig for enorme miljøødeleggelser og for at livsgrunnlaget til befolkningen i Nigerdeltaet er ødelagt, sier Fredrik Grimstad, praktikant i Region Øst og initiativtaker bak aksjonen.
9 Shell-stasjoner
Hele 9 Shell-stasjoner fikk besøk av Amnesty-aktivister ikledd hvite beskyttelsesdrakter, og utstyrt med vaskekoster og bøtter. Her møtte de lokal presse, delte ut flyers og infomerte forbipasserende om saken.
- Dette er en symbolsk aksjon, der vi ønsker å skape en oppmerksomhet rundt menneskerettighetsbruddene Shell er ansvarlige for. Vi ønsker å si at Shell skal rydde opp! sier kampanjeleder Camilla Skare.
Aktivistene fikk mye oppmerksomhet der de vasket, og aksjonen ble dekket av flere lokalaviser som Sarpsborg Arbeiderblad, Moss Avis, Halden Arbeiderblad og dittOslo. Nysgjerrige forbipasserende tok bilder med mobiltelefonene.
Aksjonen ble avsluttet på Shell Norges kontor på Skøyen, der bannerne fra aksjonen ble overrukket Anniken Heder i Shell Norge.
Livsgrunnlaget ødelagt
I Nigerdeltaet er jord og vann forurenset av oljesøl, og bønder og fiskere sitter ribbet tilbake uten sitt levebrød.
Amnesty Internationals etterforskning fra Nigerdeltaet dokumenterer den direkte sammenhengen mellom Shells oljeutslipp og hvordan dette har ødelagt livsgrunnlaget for befolkningen.
Ansvarsfraskrivelse
Shells svar har alltid vært ansvarsfraskrivelse og manipulering av tall.
I fjor la FNs miljøprogram (UNEP) frem sin rapport fra området som bekrefter Amnestys funn og konklusjoner. Ifølge UNEP vil det kunne ta 30 år å rydde opp i de enorme miljøødeleggelsene i Nigerdeltaet.
Shell har utnyttet Nigerias svake rettssystem og manglende regulering av oljeindustrien. De har vist svært dårlig praksis når det gjelder å ta de nødvendige forholdsregler for å unngå forurensning og å ta ansvar for å rydde opp i oljesølet de er ansvarlig for.

Istedet forsøker selskapet å fraskrive seg sitt ansvar for de enorme miljøødeleggelsene ved å vise til at utslippene skyldes sabotasje, og ved å anvende tallmateriale de ikke kan dokumentere.
Ekstreme utslipp

En ny utredning viser at Shells lekkasje i Bodo i august 2008 var på minst 103.000 fat olje. Selskapet hevder selv at utslippet bare var på 1.640 fat. Det er en dramatisk forskjell i volumet på utslippene som oppgis. Utredningen som er utført av Accufacts Inc. avslører en omfattende feilrapportering fra Shell om oljelekkasjen i Bodo.

Den 23. mars i år startet rettsaken mot Shell der 11.000 innbyggere fra Bodo i Nigerdeltaet fremmer felles søksmål mot Shell.
De anklager selskapet for to store oljeutslipp som fant sted i 2008, og som har ført til at jorda og vannet i de 35 landsbyene de bor i nå er ødelagt av råolje.


Amnesty International krever at Royal Dutch Shell:
  • Foretar en omfattende opprydning av miljøødeleggelsene i Nigerdeltaet forårsaket av selskapets virksomhet, og at dette skjer i nær konsultasjon med de berørte mennesker og lokalsamfunn, og at selskapet jevnlig og offentlig rapporterer på dette.
  • Sørger for full åpenhet og tilgang på informasjon om Royal Dutch Shells virksomhet i Nigerdeltaet.
  • Foretar en menneskerettighetsvurdering av alle selskapets prosjekter i Nigerdeltaet.
  • Tillater uavhengige vurderinger av selskapets prosesser for miljøhåndtering, noe som innebærer at de faktiske operasjonsområdene inspiseres.
Les også: "Aksjonerte mot oljeutvinning" i Halden Arbeiderblad


Les mer på amnesty.no