Shells oljesøl er 60 ganger større enn oppgitt

En ny utredning viser at Shells lekkasje i Bodo i august 2008 var på minst 103 000 fat olje. Dette er svimlende 7.8 millioner liter. Selskapet hevder selv at utslippet var på 1 640 fat.
Publisert: 16. okt 2012, kl. 16:36 | Sist oppdatert: 21. okt 2012, kl. 19:06
- Det er en dramatisk forskjell i volumet på utslippet som oppgis, sier Beate Ekeløve-Slydal, politisk rådgiver i Amnesty i Norge.

Under TV-aksjonssendingen søndag 21. oktober møtte norske seere Amnestys Afrika-direktør Audrey Gaughran. Hun er spesialist på miljøkriminalitet, og har blant annet frontet rettssakene mot Trafigura (kjent som Gulen-saken i Norge).

I løpet av innslaget forklarte Gaughran hvordan Shell endret datoene for oljeutslippet i Bodo uten å forklare hvorfor.

KLIKK HER FOR Å SE SHELL SIN EGEN "INVESTIGATION FORM" OM BODO-OLJEUTSLIPPET SOM BEKREFTER DETTE

Utredningen som er utført av Accufacts Inc. har et estimat på hele 49 millioner liter på det høyeste. Dette avslører en omfattende feilrapportering fra Shell om oljelekkasjen i Bodo i 2008.
- Selv med utgangspunkt i Accufacts laveste estimat er volumet på oljeutslippet hele 60 ganger større enn det volumet Shell gjentatte ganger har hevdet er volumet på utslippet, sier Ekeløve-Slydal.
Store sprik
Det store utslippet i 2008 skjedde som følge av svikt i Shells oljerør, og konsekvensene ble en enorm forurensing rundt byen Bodo, som har 69 000 innbyggere.
Selskapets offisielle undersøkelser viser til et utslipp på totalt 1 640 fat.
Den uavhengige etterforskingen påviser nå at utslippet var mellom 1 440 og 4 320 fat olje per dag i de 72 dagene lekkasjen varte. Dette gir en total mengde på mellom 103 000 og 311 000 fat olje.
Dermed er forurensingen minst 60 ganger høyere enn Shells egne beregninger.
Nærmiljøet sitter igjen med ubrukelige åkre og forurensede innsjøer. Tidligere rapporter påviser alvorlig skade på landbruk og fiske, og også et forurenset drikkevann.

Ikke troverdige fakta
I tillegg er startdatoen for utslippene omdiskutert. Shell hevder at lekkasjen først ble registrert den 5. oktober, mens lokalsamfunnet og lokale myndigheter har bekreftet at 28. august var første dag med utslipp fra denne lekkasjen. Det fant sted to større lekkasjer ved anleggene i Bodo i 2008, ett i august og ett i desember.
Shell har gjentatte ganger hevdet at hovedgrunnen til mesteparten av utslippene i Nigerdeltaet er sabotasje, men fortsatt har ikke oljeselskapet kommet opp med troverdige undersøkelser.
- Sabotasje er et reelt og alvorlig problem i Nigerdelta, men Shell misbruker problemstillingen som en ren PR-avledning vekk fra egne ødeleggelser og eget ansvar, sier Ekeløve-Slydal.
Viktige momenter som årsaken til utslipp, og lekkasjens størrelse og startdato har ikke blitt dokumentert på en tilfredsstillende måte.
- Shell kommer med påstander som plukkes fra hverandre når de granskes, understreker Ekeløve-Slydal.
I henhold til nigeriansk lov har ikke Shell erstatningsansvar for utslipp som oppstår ved sabotasje.

Bodo er kun et eksempel, men Amnesty International og Centre for Environment, Human Rights and Development (CEHRD) har også avslørt alvorlig svikt i rapporteringen fra andre lekkasjer.

Status tre år etter
Over tre år etter utslippene har Shell verken ryddet opp etter lekkasjen eller betalt erstatning til de mange berørte i lokalsamfunnet.
Protestene i lokalsamfunnet i Nigeria har ikke nådd frem og innbyggere har nå tatt sine protester videre til høyesterett i Storbritannia.
I august 2011 innrømmet Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDC) sin delskyld og forhandlinger om kompensasjonon er påbegynt.
Denne uken kommer aktivister i fjorten land til å protestere mot Shells behandling av saken samt kreve at selskapet rydder opp. Mot slutten av uken blir en demonstrasjon holdt utenfor Shell sine kontorer i Port Harcourt i Nigerdeltaet.


Saksøker Shell

Ifølge NTB har 11.000 nigerianere anlagt felles søksmål mot Shell i London for utslippene i 2008 og 2009. Saksøkerne hevder utslippet har ødelagt livsgrunnlaget deres og krever titalls millioner dollar i erstatning.

En talsperson for Shell sier ifølge NTB at selskapet ikke vil kommentere rapporten fra Amnesty så lenge saken i London pågår. Selskapet viser også til at forsøkene på opprenskning er blitt sinket av den utrygge situasjonen i Bodo på Nigerdeltaet.


BAKGRUNN:
Etiske retnigslinjer,
for Statens pensjonsfond utland, tildigere Oljefondet: