Amnesty-sjefen: Norge må presse Russland

Amnestys internasjonale generalsekretær Salil Shetty ber Norge legge press på russiske myndigheter for å stanse terroren i Syria.
Publisert: 10. Feb 2012, kl. 14:40 | Sist oppdatert: 16. Feb 2012, kl. 14:17
Det tok Amnesty-toppsjefen opp i møte med utenriksminister Jonas Gahr Støre i Oslo, fredag 10. februar.

- Jeg er her nå for å få Norge til å legge press på Russland. Russland tjener heller ikke på situasjonen i det lange løp – Syria vil kollapse. Situasjonen har nådd et ekstremt nivå. Sikkerhetsstyrkene er ute av kontroll, sier Shetty.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa til Shetty at han skal ta opp Syria-problematikken med Russlands utenriksminister. Støre sa også at Norge følger situasjonen i Syria nøye, og forsøker å bidra til at det kommer i gang politiske prosesser.

Ifølge Amnesty-tall har minst 5400 personer blitt drept siden opprøret startet i mars i fjor. 250 er rapportert døde i fengsel. Tortur er svært utbredt.

- Det foregår systematisk terror i landet. Vi vil gå så langt som å si at det er en forbrytelse mot menneskeheten. Det er en humanitær krise fordi befolkningen ikke får tilgang til medisiner og mat, og blir utsatt for massive angrep. Syriske myndigheter stenger alt ute. Tusenvis er drept, og mange, mange flere er såret og forsvunnet, sier Shetty.

La ned veto

Lørdag 4. februar kom den dårlige nyheten om at Russland og Kina la ned veto mot FNs Sikkerhetsråds Syria-resolusjon. Det skjedde dagen etter et militært angrep mot boligstrøk i byen Homs, hvor minst 200 personer ble drept. De fleste var ubevæpnede, flere ble drept av snikskyttere.

Ifølge Amnesty har konflikten endret seg i natur. Det som tidligere var sivile mot et brutalt regimemaskineri av maskingevær, pansrede kjøretøy og bombing, bærer nå i økende grad preg av å være en væpnet konflikt. Det er mellom regimets utsendte på den ene siden, og bevæpnede avhoppere på den andre.

- Amnesty støtter de som kjemper for frihet og menneskerettighetene sine, og legger press på myndighetene, og dokumenterer det som skjer. Disse menneskene risikerer livet sitt for å stå opp for rettighetene de har krav på. Vårt budskap er at vi står sammen, sier Shetty.

- Mennesker har blitt torturert, bortført og mistet sine kjære i brutale drap. Men likevel fortsetter de å kjempe.

Sterke kvinner

Da Shetty besøkte Egypt i fjor, møtte han moren til to som ble brutalt drept under demonstrasjonene. De var de blant de første som mistet livet da demonstrasjonene begynte.

- Moren hadde mistet sønnene sine, men hun var så utrolig stolt av dem.

Under den arabiske våren har man sett kvinner stå på barrikadene, side om side med sine menn.

- Det har vært fint å se den rollen som kvinner har hatt. Og alle de unge som står rak i ryggen og krever rettferdighet. De er modige, mener Shetty.

Fornyet innsats

Shetty har vært Amnestys internasjonale generalsekretær siden 2010, og er organisasjonens åttende.

Da Salil Shetty ble generalsekretær
understreket han viktigheten av at Amnesty fortsatt skal være en kampanjeorganisasjon, som arbeider for ansvarliggjøring og rettsforfølgelse av de som begår menneskerettighetsbrudd.

Han kalte på fornyet innsats for å stoppe ulovlige fengslinger, avskaffe dødsstraffen, bekjempe diskriminering, og å beskytte flyktningers og asylsøkeres rettigheter.






Les også:
Syria: snart tomt for medisinsk utstyr


Syria: En humanitær katastrofe



Salil Shettys bakgrunn

Før Shetty ble generalsekretær i Amnesty International, var han direktør for FNs millenniumskampanje. Den har mobilisert til støtte for å bekjempe fattigdom, analfabetisme og sykdom i det sivilie samfunn, media, privat sektor og styresmakter over hele verden.

Han har også vært direktør for ActionAid i India i ti år, og Kenya i tre, før han ble øverste leder for ActionAid internasjonalt fra 1998 - 2003. I løpet av denne tiden bidro han til at organisasjonen ble en av de største globale kampanje- og lobbyorganisasjonene for fattigdomsbekjempelse.

Salil Shetty var instrumentell i etableringen av "Global Call to Action Against Poverty", og i å lede "Stand Up Against Poverty" i oktober 2009, som mobiliserte over 173 millioner mennesker rundt omkring i verden.