Egypt: La folket demonstrere!

Amnesty krever: Militærmakten i Egypt må beskytte demonstrantene og sørge for at de får bruke retten sin til å samles i fredelig protest.
Publisert: 25. Jan 2012, kl. 11:58 | Sist oppdatert: 26. Jan 2012, kl. 10:28
Det er Amnesty Internationals viktige budskap, på ettårsdagen for 25.januar-revolusjonen som endte president Hosni Mubaraks styre.

Dessverre virker det ikke som militærmakten (SCAF) i landet har planlagt å ta denne oppfordringen på alvor.

Mangler sikkerhetsopplegg

Den egyptiske innenriksministeren sa på mandag at det ikke vil være noe sikkerhetsopplegg rundt Tahrir-plassen eller andre steder hvor det er planlagt demonstrasjoner for å minnes 25.januar-revolusjonen.

Han har dessuten uttalt til noen medier at sikkerhetsstyrkerne er forberedt på å skyte med skarpt på demonstrantene, dersom offentlige institusjoner blir angrepet.

- I stedet for å holde seg unna steder med planlagte demonstrasjoner, så bør sikkerhetsstyrkene ta ansvar og sørge for at alle trygt kan bruke retten sin til å ytre seg og samles i fredelige former, sier Hassiba Hadj-Sahraoui, Amnesty Internationals visedirektør for Midtøsten og Nord-Afrika.

-Uakseptabelt

Innenriksministeren advarte også mot at personer som utgir seg for å være politifolk og soldater kanskje vil delta i protestene - i den hensikt å provosere frem konfrontasjoner mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker.

Ministeren sa ikke hva myndighetene planlegger å gjøre for å beskytte demonstrantene eller for å forhindre mulige sammenstøt. Amnesty mener det er svært kritikkverdig at man advarer mot ”falske” politifolk og militære, men ikke gjør noe for å ta tak i trusselen.

- Det er uakseptabelt. Slik oppførsel gir ikke egypterne tilbake troen på en lenge mislikt innenriksmininister, sier Hadj-Sahraoui.

Ett år etter at de kom til makten, har de egyptiske myndighetene ennå ikke offentliggjort reglene som er gitt til sikkerhetsstyrkene angående bruk av makt. Dette til tross for gjentatte oppfordringer fra Amnesty og andre organisasjoner.

- I stedet for å beordre sikkerhetsstyrkene til å stoppe unødvendig maktbruk, så har myndighetene støttet handlingene deres og fortsatt å skylde på demonstranter og ”skjulte elementer” som konspirerer mot Egypts stabilitet, sier Hassiba Hadj-Sahraoui.

Systematisk voldsbruk

Siden 25.januar-revolusjonen har sikkerhetsstyrker – som inkluderer soldater, politi og de sentrale sikkerhetsstyrkene – rutinemessig blitt brukt for å undertrykke demonstrasjoner.

De har brukt tåregass, batonger, gummikuler og skutt med skarpt for å spre demonstranter med makt, og ved flere anledninger har de kjørt pansrede kjøretøy inn i menneskemengder for å spre og skade folk.

At egyptiske myndigheter har varslet at den 30 år lange unntakstilstanden skal bli løftet i dag, kommer neppe til å endre situasjonen for folket. Såkalte unntakslover vil nemlig fortsette å gjelde i møte med det myndighetene definerer som ”kjeltringer”.

Mange liv tapt

Minst 90 mennesker har blitt drept og flere tusen skadet under demonstrasjoner i året som har gått.

I midten av desember ble 17 personer drept under en markering ved regjeringsbygget. Mange døde av skuddsår.

I november ble mer enn 50 mennesker drept og over 3000 skadet. Det skjedde etter at sikkerhetstyrkene hadde spredt demonstranter, og familiene til ofrene etter 25.januar-revolusjonen, fra Tahrir-plassen.

I oktober angrep sikkerhetstyrker demonstranter som protesterte mot religiøs diskriminering. 28 mennesker ble drept – mange knust av pansrede kjøretøy som kjørte for full fart inn i folkemengdene.

Overgrep mot kvinner

Når sikkerhetsstyrkene har slått ned på demonstrasjonene, har ofte kvinner blitt plukket ut som mål for mishandling. Mange har rapportert om at de har blitt misbrukt og truet med seksuelle overgrep når de er i varetekt.

I desember ble det lagt ut bilder på internett av kvinner som ble slått og avkledd av sikkerhetsstyrker. Det skapte internasjonal forargelse, og flere protester fra kvinneorganisasjoner i Egypt.

I mars i fjor dokumenterte Amnesty hvordan flere kvinnelige demonstranter ble tvunget til å gjennomføre såkalte ”jomfrutester” av bevæpnede styrker. I desember kom det en rettslig avgjørelse om at dette var ulovlig og måtte stoppes umiddelbart.

Volden har tæret på livene til egypterne. Dette inkluderer personer som Ahmed Harara, som har mistet synet på begge øynene etter skader i forbindelse med to ulike demonstrasjoner.

Straffefrihet

Kun tre militære offiserer har hittil blitt tiltalt for mord, etter drapet på 14 demonstranter i Maspero i oktober.




Les mer:

AKSJON: Stopp militære rettssaker mot sivile

KAMPANJE: Midtøsten og Nord-Afrika

BAKGRUNN: Egypt


TETT PÅ: Amnestys Egypt-etterforsker Muhamed Lotfy i nettmøte på VG Nett

KVINNER: Fortsatt diskriminert