ICC må på banen i Syria

Over 1,300 skal være drept i Syria etter at våpenhvilen trådte i kraft for halvannen måned siden. Nå må Den internasjonale straffedomstolen (ICC) på banen, sier Amnesty-direktør Philip Luther.

Publisert: 29. Mai 2012, kl. 13:52 | Sist oppdatert: 29. Mai 2012, kl. 15:44
Syriske myndigheter har ikke respektert fredplanens forpliktelser med å trekke tilbake regimestyrker fra sivilområdene, og de blodige angrepene og antall drepte øker på tross av FN-observatørene i landet og våpenhvilen som trådte i kraft den 12. april.

I dag møtte FNs spesialutsending og tidligere generalsekretær Kofi Annan på nytt Syrias president Bashar al-Assad for nye fredssamtaler. Møtet fant sted i kjølvannet av fredagens massakre i byen Houla, der minst 108 mennesker ble drept i granatangrep og skytemassakrer. Halvparten av de drepte skal være barn.
Vitner forteller om å ha sett barnelik med knuste skaller, antageligvis fra geværkolber. Flere skal fremdeles være savnet etter angrepet, og det er uvisst om de har flyktet eller blitt bortført.

Et splittet Sikkerhetsråd

FNs Sikkerhetsråd fordømte søndag angrepene, men mangler fremdeles konkrete og effektive handlinger for å stoppe lignende hendelser og angrep fra å finne sted.

- FNs Sikkerhetsråd må straks overføre situasjonen til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) for å få slutt på volden i Syria, sier Amnestys direktør for Midtøsten og Nord-Afrika, Philip Luther.

Ikke én eneste mistenkt i regimestyrkenes misbruk og maktovergrep har blitt stilt for retten i løpet av de 14 månedene med protester og uro i landet.

Ifølge Amnesty-direktøren bærer Russland store deler av skylden for den manglende besluttsomheten i Sikkerhetsrådet, og han oppfordrer landet til å støtte FNs arbeid for fred i landet.

Signer aksjon: Krev stans av våpeneksport til Syria

- De skyhøye sivile dødstallene og mengdene drepte kvinner og barn må bringe Sikkerhetsrådet sammen om å ta grep om situasjonen i landet, sier Amnestys direktør for Midtøsten og Nord-Afrika, Philip Luther.

Gir terroristgrupper skylden
Kofi Annan beskriver fredagens massakre som et ”frastøtende øyeblikk med omfattende konsekvenser”, og oppfordrer syriske myndigheter til å ta modige steg for fred i landet.

Ifølge en talsmann for syriske utenriksmyndigheter skal myndighetene etter massakren fredag ha opprettet en "juridisk militær komité" for å etterforske angrepene i Houla i påvente av Annans besøk.
Likevel gir det syriske statskontrollerte nyhetsbyrået SANA terroristgrupper i tilknytning til Al-Qaida skylden for angrepene i en pressemelding søndag.

- Erfaringer fra tidligere interne granskninger syriske myndigheter har satt i gang, gir absolutt ingen grunn til å forvente et positivt utfall i hverken denne saken eller andre, sier Luther.

10.000 drepte på ett år

Det er forventet at FNs tidligere generalsekretær kommer til å presse Assad om tidligere forpliktelser til å håndheve våpenhvilen ved å respektere FN-observatørenes tilstedeværelse og å trekke tilbake tanks og styrker fra sivilområdene.

I etterkant av massakren i Houla har syriske myndigheter tvert imot økt antallet sikkerhetsstyrker i området, og ifølge lokale aktivister skal det ha blitt opprettet fire nye militære checkpoints etter fredagens massakre.
Lokale har derfor enda ikke klart å hente ut alle drepte fra Houla-området etter massakren.

- Når drapene og volden eskalerer må FN-observatørene få forsterket omfanget og mandatene sine fra Sikkerhetsrådet, og myndighetene i landet må tillate den selvstendige granskningen igangsatt av FNs menneskerettighetsråd, sier Luther.

Amnesty International har siden april 2011 mottatt navnene til 9.750 drepte, hvorav mer enn 700 av de drepte er barn.
Vil du få ferske nyheter fra Amnesty.no hver dag? Lik Facebook-siden vår!


LES MER:
DETTE KAN DU GJØRE: