30. november 2010 lyssetter 17 norske byer signalbygg for å markere sin motstand mot dødsstraff. I fjor var bare tre byer i Norge med i det internasjonale nettverket Cities for Life.
Publisert: 30. nov 2010, kl. 11:14 | Sist oppdatert: 21. Mai 2019, kl. 15:09
Cities for Life
Cities for Life er et nettverk av byer som sier ja til liv, nei til dødsstraff. Til nå er 1224 byer fordelt på 81 land med i nettverket, av disse er 61 hovedsteder (blant andre Stockholm, København, London, Roma, Paris, Brussel og Madrid). Alle byene i nettverket markerer 30. november som Cities for Life Day, en dag som feirer liv og markerer motstand mot dødsstraff. Dette gjøres ved å flombelyse et signalbygg eller et monument i hver by.

Støtten til det internasjonale nettverket mot dødsstraff har økt kraftig siden i fjor takket være målrettet og iherdig innsats fra Amnestys regionledere rundt omkring i landet. De har henvendt seg til en rekke byer med forslag om å bli med.
De 17 byene er: Oslo, Larvik, Sande Tromsø, Mo i Rana, Trondheim, Stjørdal, Bergen, Stord, Kragerø, Stavanger, Haugesund, Skien, Farsund, Arendal og Porsgrunn. I Oslo vil Rådhuset være helt mørklagt frem til kl 22.00 da flomlyset kommer på. I Trondheim vil bildet av et stort lys bli projisert over hele fasaden til Kristiansten festning.

Historien bak
Det er det katolske fellesskapet Sant’Egidio som har tatt initiativet til Cities for Life, og Amnesty samarbeider med Sant'Egidio på verdensbasis om å rekruttere byer til prosjektet.

I 1786 opphevet storhertugen av Toscana, Peter Leopold Joseph, bruken av dødsstraff i regionen. Dette var første gang i moderne tid en stat avskaffet drap på individet som juridisk avstraffelse. 30. november, ble avskaffelsen innført og Peter Leopold Joseph beordret alle instrumenter innen regionen brukt i utførelse av dødsstraff destruert. I år 2000 instituerte Toscanas regionale myndighet en årlig feiring av dagen. Dette er bakteppet for initiativet fra Sant’Egidio.


Amnesty om dødsstraff
Amnesty anser dødsstraff som den fremste fornektelse av menneskerettighetene. Vi mener dødsstraff er et forsettlig og instrumentelt drap på et menneske begått av staten. Amnesty mener denne inhumane, brutale og fornedrende avstraffelsesmetoden begått i rettferdighetens navn bryter med Retten til liv slik denne er formulert i Verdenserklæringen om Menneskerettighetene.
Amnesty International motsetter seg all form for dødsstraff i alle saker uten unntak uavhengig av sakens forhold, tiltaltes karakteristika, eller henrettelsesmetode brukt av stat.

Stadig færre stater henretter
FN har innført et moratorium mot dødsstraff og vi nærmer oss sakte, men sikkert en verden uten dødsstraff. Aldri før har så få land benyttet dødsstraff som i 2009, viser Amnesty Internationals årlige dødsstraffoversikt. Antall land som foretok henrettelser falt fra 25 i 2008 til 18 land i 2009. Det er nå 95 land som helt og holdent har fjernet dødsstraffen i sin lovgivning. 139 land har avskaffet dødsstraffen i lovverket eller i praksis. Av de som henrettet flest mennesker i 2009 var Kina verst (usikkert antall), deretter kom Iran med minst 388 henrettelser, Irak med minst 120, Saudi Arabia med minst 69 og USA med 52 henrettelser.