Sannhetens øyeblikk i Jemen

Det internasjonale samfunnet må spille en mer aktiv rolle dersom noen skal bli stilt til ansvar for de blodige drapene i Jemen de siste ukene, sier Amnesty i ny rapport.
Publisert: 5. Apr 2011, kl. 23:07 | Sist oppdatert: 24. Jan 2012, kl. 12:51
Rapporten Moment of Truth for Yemen dokumenterer hvordan demonstrasjoner som har vært drevet av frustrasjon over korrupsjon, arbeidsledighet og frihetsberøvelse har blitt slått hardt ned på av president Ali Abdullah Saleh og hans sikkerhetsstyrker. Hittil i år har de voldsomme sammenstøtene tatt 94 liv og skadet hundrevis.

- Det internasjonale samfunnet må nå kreve at dødsfallene blir gransket av en uavhengig kommisjon. En slik prosess vil kanskje også være spiren til en bredere granskning hvor man tar ordentlig tak i den totale straffefrihet som har fått råde i Jemen de siste årene, sier kommunikasjonssjef i Amnesty International Ina Tin.

Amnesty understreker at en slik granskning må ha tyngde, med myndighet til å tvinge tjenestemenn til å vitne og å sikre at alle som er identifisert i å ha begått eller bestilt ulovlige drap eller har vist overdreven bruk av makt blir brakt for retten.

Toppen av isfjellet
Amnesty har tidligere påpekt hvordan man de siste årene har sett en tiltagende voldsspiral i Jemen i myndighetenes kamp mot al-Qaida, Huthi-opprørere i nord og separatister som krever løsrivelse i sør. Myndighetene har så godt som aldri gransket eller ansvarliggjort de som står bak utallige tilfeller av utenomrettslige henrettelser, tortur og overgrep.

- De siste måneders blodige sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter er bare toppen av isfjellet, stadfester Ina Tin.

Hun fortsetter: - Det internasjonale samfunnet har gitt utviklings- og sikkerhetsbistand til de jemenittiske myndighetene når de har uttrykt ønske om det. Det er nå på tide å trå til for å hjelpe familiene til de etterlatte etter den siste turbulente perioden.

Blod-fredag
Den verste volden etter at opprørene startet fant sted 18. mars, som har blitt gitt navnet "Bloody Friday" av demonstranter. Et tilsynelatende koordinert snikskytterangrep mot en demonstrantleir i Sana'a førte til at 52 menneskeliv gikk tapt og hundrevis ble skadet.

Et øyenvitne fortalte Amnesty International at de fleste av de drepte ble skutt i hodet, brystet eller halsen, mange av dem døde på stedet.

Den jemenittiske regjeringen kunngjorde 19. mars at en etterforskning av hendelsen ville bli igangsatt, men ingen ytterligere detaljer har blitt offentliggjort.

Store demonstrasjoner har fortsatt å finne sted over store deler av Jemen. Senest mellom 2. og 4. april tok tusenvis til gatene i Ta'izz der sikkerhetsstyrkene skal ha skadet hundrevis og drept et hittil ukjent antall demonstranter.

Amnesty er ikke kjent med at noen medlemmer av sikkerhetsstyrkene er under etterforskning for dødsfall som har inntruffet i demonstrasjoner siden midten av februar i år.

Ingen hestehandel
Amnesty advarer mot eventuelle politiske avtaler som vil føre til at president Saleh, hans nære slektninger og eventuelt andre blir tilbudt immunitet mot rettsforfølgelse i retur for å gi fra seg makten til mer demokratiske krefter.

- Det jemenittiske folk viser tydelig at de ønsker at myndighetene skal bli stilt til ansvar, sier Ina Tin.

Slutt på våpentransaksjoner
Amnesty anmoder også alle land umiddelbart om å utsette autorisasjon, forsyning og transport av våpen, ammunisjon og tilhørende materiell til sikkerhetsstyrker i Jemen, hvis dette kan komme til å bli brukt i voldelige svar på demonstrasjoner.

USA og Storbritannia har vært de største leverandørene til Jemen, etterfulgt av Bulgaria, Tsjekkia, Frankrike, Tyskland, Italia, Russland, Tyrkia og Ukraina.




Les rapporten Moment of Truth for Yemen

Les også Jemen i fritt fall

Amnesty følger utviklingen i Nord-Afrika og Midt-Østen dag for dag.
Hold deg oppdatert og aksjoner på
Uro og opprør - Siste Nytt