Syria: Lever i et mareritt

Syrerne lever i frykt for vold og grusomme overgrep. En ny Amnesty-rapport dokumenterer hvordan myndighetene systematisk bruker barbariske torturmetoder.
Publisert: 13. Mar 2012, kl. 21:41 | Sist oppdatert: 10. Feb 2017, kl. 10:03
Ett år etter at protestene i landet brøt ut blir volden og brutaliteten i Syria stadig verre. En fersk Amnesty-rapport dokumenterer mishandlingen i detalj.

Signér aksjonen: Få slutt på blodbadet - be Russland stanse våpeneksporten til Syria.

Overgrepene etter massearrestasjonene for ett år siden er på et nivå som ikke er observert i landet siden de mørke 1970- og 1980-årene. Dokumentasjonen viser til et titalls intervjuer av tidligere fanger som Amnesty gjennomførte i februar.
Rapporten ”Jeg ville dø": Syrias overlevende av tortur snakker ut” avslører systematisk bruk av tortur i fengsler, interneringssentre og i sykehus.
- Vitneskildringene gir et innblikk i et bekymringsverdig system der pågripelse og avhør er ment for å nedverdige, ydmyke og skremme fangene til taushet, sier Ann Harrison i Amnestys program for Midt-Østen og Nord-Afrika.
Usikre tall
FN har opplyst at 7500 personer er drept, mens syriske aktivister har oppgitt 8500 drepte siden demonstrasjonene startet for et år siden. Amnesty kan bekrefte navnene på 6500 drepte.
- Historiene til de pågrepne etter massearrestasjonene for ett år siden viser en grusom verden der systematisk vold dominerer, og de minner om historiene som kom frem under regimet til tidligere president Hafez al-Assad, sier Harrison.
Systematisk tortur
Rapporten viser at volden følger et mønster der grov vold starter ved pågripelse. Deretter blir fangene slått med kjepp, geværkolbe, piske og knyttnever ved ankomst til interneringssentra, en praksis som ofte ble refert til som´haflet al-istiqbal´eller ´mottagelsen´.
Vitnebeskrivelsene forteller imidlertid at fangene er under størst risiko under avhørene. Her har mange fortalt at de ble utsatt for ´hjulet´, en torturmetode der fangen blir tvunget inn i et bildekk som heises opp. Deretter blir fangene slått.
Beskrivelsene påpeker en utstrakt bruk av ´shabeh´. Det innebærer at fangen blir hengt opp, ofte etter håndjern, slik at bare tærne når gulvet. Andre metoder som kommer opp i Amnesty-rapporten er bruk av klyper for å rive av huden på benet, og ulike former for elektrisk sjokk.
Forbrytelser mot menneskeheten
Amnesty International mener at volden ikke er tilfeldig, men systematisk og at det dermed er snakk om forbrytelser mot menneskeheten. Amnestys krav er derfor at situasjonen i Syria blir lagt frem for Den internasjonale menneskerettsdomstolen, ICC. Dette har blitt hindret to ganger med veto fra Kina og Russland i FNs sikkerhetsråd.
Uttalelsen fra et samlet sikkerhetsråd den 1. mars som beklager den humanitære situasjonen i landet er den første fra et samlet sikkerhetsråd på Syria siden august 2011. Russland og Kina har siden den gang nedlagt veto mot sikkerhetsresolusjonen som fordømmer volden i Syria.
Amnesty i Norge var tidlig ute med en oppfordring til Sikkerhetsrådet om å ta konkrete grep for å stanse blodbadet i Syria.
- All den tid politikken på kort sikt hindrer behandling av saken hos ICC, bør de ansvarlige – også den syriske ledelsen, ikke være i tvil om at forbrytelser under deres styre vil bli rettsforfulgt. Det er derfor viktig at undersøkelseskommisjonen blir styrket og får fortsette sitt arbeid i Syria, avslutter Harrison.


Amnestys krav til syriske myndigheter:
  • Sette en stopper for pågripelser av personer som på fredelig vis bruker ytrings-, organisasjons- og forsamlingsfriheten.
  • Sette en stopper for systematisk tortur og annen mishandling.

Amnestys krav til verdens regjeringer:
  • Ta på seg et felles ansvar for å etterforske overgrep og andre brudd på menneskerettigheter samt stille de ansvarlige for retten, både i Syria og i resten av verden der tortur blir begått.
  • Opprette internasjonale etterforskingslag med mandat til å operere i Syria.
  • Støtte menneskerettsorganisasjoner, overvåkingsorgan og humanitære organisasjoner som jobber for og med mennesker utsatt for tortur.
Amnestys krav til FNs sikkerhetsråd:
  • Ta sakene i Syria for Den internasjonale straffedomstolen (ICC).
  • Innføre våpenembargo mot Syria.
  • Å fryse midlene til presidenten og andre tjenestemenn som kan ha gjort seg skyldige i forbrytelser mot menneskeheten.
Hva skjer i Syria?
  • Opprør rettet mot president Bashar al-Assads styre.
  • Det eskalerte mars 2011, etter opprørene i Tunisia, Egypt og Libya, også kjent som "den arabiske våren".
  • Opprørerne krever Assads avgang, demokrati og respekt for menneskerettigheter.
  • Demonstrantene har fått gjennomslag for opphør av unntakstilstanden som har vart siden 1963.
  • Regimet forsøker å holde på makta med bla. stridsvogner og snikskyttere.
Tidligere saker: