Seksuelle overgrep i Egypt: Tahrirs livvakt

- Jeg er ingen idealist. Jeg fant en praktisk løsning på et praktisk problem, sier egyptiske Soraya Bahgat. 
Publisert: 27. Mai 2013, kl. 10:58 | Sist oppdatert: 1. jul 2013, kl. 15:48
Takket være hennes prosjekt, Tahrir Bodyguard, ble kvinnelige demonstranter beskyttet mot seksuell vold i tiden som fulgte etter den egyptiske revolusjonen.

Massefenomen

Det er nyåret 2011. Hundretusenvis av demonstranter samler seg på Tahrir-plassen. De protesterer mot Mubaraks vanstyre i landet.

Demonstrasjonene var mange og langvarige. Kvinnelige demonstranter opplevde i økende grad å bli utsatt for angrep. Seksuell trakassering er fra før av utbredt i Egypt, men i månedene etter revolusjonen oppsto dette i en helt egen form.

Les mer om overgrep på Tahrir-plassen to år etter revolusjonen

Angrepene foregikk ved at noen begynte, hvorpå hundrevis av andre hang seg på. Overgrepene gikk ut på å kle jenta naken, å skade jentas underliv, og til voldtekt. Se denne videoen for å få et inntrykk av den prekære situasjonen.

- Selv i glovarme Kairo måtte jeg kle meg i mange lag klær under demonstrasjoner. Dette fordi lagene blir revet av kroppen din av menn i folkemengdene, sier Soraya Bahgat.

Overveldende respons
Hennes vendepunkt kom da hun fikk et panikkanfall på vei til Tahrir-plassen.
- Der og da var alt jeg ønsket meg en livvakt, slik at jeg kunne føle meg trygg. Jeg tenkte at slik kan det bare ikke være. Da fikk jeg ideen, sier Soraya.

Hun bestemte seg for å kalle initiativet Tahrir Bodyguard, og søkte via sosiale medier etter frivillige. Responsen var overveldende. Tahrir-plassen ble et tryggere sted. Angrepene mot kvinner ble drastisk redusert.

Til vanlig har Bahgat en ledende stilling i et privat selskap. Hun legger stor vekt på at denne økonomiske uavhengigheten var uvurderlig for å kunne virkeliggjøre ideen.
- Jeg kjøpte hjelmer og vester for 1000 dollar. Det var et praktisk problem. Jeg fant en praktisk løsning, sier Bahgat pragmatisk.

Bitt av basillen
Soraya Bahgat har aldri tidligere regnet seg som aktivist, og Tahrir Bodyguard var hennes første møte med denne typen arbeid. Hun har nå forlatt organisasjonen, som fortsetter på egen hånd.

Bahgat ønsker nå å jobbe videre med kvinnerettigheter i Egypt, og hun mener en massiv holdningsendring er nødvendig. Som eksempel trekker hun frem kommentarer fra ledende politikere i etterkant av rapportene fra Tahrir. De spurte hva jenta gjorde der. Hva hun hadde på seg. Visste hun ikke at det var farlig?

Soraya slår ut med hendene.
- Når en ledende politiker kan få seg til å si dette for åpent kamera, tenk deg da hva som er holdningene til "mannen i gata".

Hun er ikke i tvil om at hun skal fortsette å jobbe for et bedre Egypt.
- Jeg er bitt av aktivistbasillen. Et av de lykkeligste øyeblikkene i livet mitt var da jeg var på Tahrir-plassen i vest og hjelm. Det var et kjemperush.

- Nå tenker jeg bare at jeg ikke skal holde kjeft før ting har blitt bedre.


TAHRIR BODY GUARD
  • Startet i 2012 av Soraya Baghat.
  • Kvinner på Tahrirplassen ble beskyttet av frivillige "livvakter" i vest og hjelm.
  • Her finner du Facebook-siden deres. På Twitter heter kontoen @TahrirBodyGuard.

Amnesty støtter arbeidet for menneskerettigheter i Egypt.
Målet er at alle fritt skal kunne ytre seg og delta i markeringer uten å frykte for liv og helse.


Vil du også støtte ytringsfrihet i Midtøsten?
Se hva du kan gjøre her.




- Det er utrolig rørende at Amnesty Norge støtter oss på denne måten, sa Soraya Bahgat da hun fikk se denne plakaten på Amnesty-kontoret. Her sammen med generalsekretær John Peder Egenæs og seniorrådgiver Ina Tin.