Texas: Uskyldig dømt og henrettet

I 1989 ble Carlos DeLuna (27) henrettet for et drap han etter all sannsynlighet ikke begikk. Dette er det verst tenkelige resultatet av en allerede barbarisk og utdatert straffemetode, mener Amnesty International.
Publisert: 16. Mai 2012, kl. 14:20 | Sist oppdatert: 21. jun 2012, kl. 10:01
- Bare det faktum at det alltid er en risiko for å henrette uskyldige mennesker støtter vårt absolutte krav om å avskaffe dødsstraffen, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International.
Henrettelsen av Carlos de Luna viser at risikoen ikke bare er teoretisk. Han er helt sikkert ikke den eneste som har lidd denne skjebnen.

Avslørende rapport

I nesten fem år har jusprofessoren James Liebman, sammen med fem av sine studenter ved Colombia University, jobbet for å oppklare det de karakteriserer som et justismord begått av myndighetene i Texas.

Ufullstendig politiarbeid, en forhastet dom og sprikende vitneutsagn er noen av elementene som kommer frem av deres etterforskning.
Hele rapporten, Los Tocayos Carlos, er lagt ut på nettet, og Liebman håper den kan puste nytt liv i dødsstraffdebatten som nå sprer seg i flere delstater.

Dømt av vitneutsagn

Wanda Lopez ble i 1983 knivstukket og drept i byen Corpus Christi i Texas. Carlos DeLuna var i nærheten av åstedet men løp vekk da han forstod hva som hadde skjedd. DeLuna var på prøveløslatelse fra fengselet og ville unngå konfrontasjon med politiet, har han selv forklart til retten.
I følge Aftenposten hevdet vitner å ha sett en mann, med latinamerikansk opprinnelse, iført grå skjorte, løpe nordover fra bensinstasjonen hvor Wanda Lopez ble funnet. DeLuna ble arrestert sør for åstedet, iført en hvit skjorte.
NRK melder at ble det ikke funnet teknisk bevis, som fingeravtrykk og blodspor, etter DeLuna på åstedet, og han ble dermed idømt lovens strengeste straff på grunnlag av vitneutsagn. Utsagn som ikke stemte overens med funnene.
- Mange dødsdømte i USA og andre steder er dømt på vitneutsagn alene, sier John Peder Egenæs.
– Dette til tross for at det finnes mye forskning som viser at vitner er høyst upålitelige beviskilder.
Hevdet sin uskyld
Gjennom rettsaken og helt frem til sin henrettelse hevdet DeLuna hardnakket at han var uskyldig. Ved flere anledninger uttalte han at han viste hvem den egentlige morderen var, nemlig hans navnebror, Carlos Hernandez.
Hernandez beskrives som en kjenning av politiet i Corpus Christi, men under rettsaken argumenterte aktoratet at DeLuna hadde funnet opp Hernandez som en syndebukk for sine egne gjerninger. I følge rapporten skal DeLuna og Hernandez ha vært meget like av utseende, så like at DeLunas egen advokat tok feil av de to på et fotografi. Allikevel ble dette faktumet ikke diskutert i retten.

- Vi har flere eksempler på at politiet tilpasser etterforskningen til den de mistenker. I denne saken førte det til at en uskyldig ble myrdet med loven i hånd, sier Egenæs.
DeLuna er ikke alene

Siden 1973 har rundt 140 personer blitt løslatt fra dødscelle i USA etter at det ble bevist at de var uskyldige, ifølge Amnesty.

- Mange hadde sittet i årevis. For noen av disse personene hadde det allerede blitt fastsatt en henrettelsesdato, men henrettelsen ble utsatt bare timer før den skulle finne sted, sier Egenæs. – De 140 løslatte hadde lykken på sin side, hvor mange uskyldige som ligger i navnløse graver ved amerikanske fengsler vil vi aldri få vite.

Noe som ofte går igjen i disse sakene er ufullstendig arbeid fra politiets eller påtalemyndighetenes side, bruk av upålitelige vitner, gal bevisførsel, falske tilståelser eller ufullstendig forsvarsarbeid, ifølge Amnesty International.
Utbredt diskriminering
Diskriminering basert på hudfarge er utbredt blant Amerikanske straffesaker, spesielt når det gjelder utdelelse av dødsdommer.
Det blir drept like mange hvite personer som svarte personer i USA, men 80 prosent av de dødsdømte har drept en hvit person.
En svart person som dreper en hvit har 11 ganger større risiko for å bli dødsdømt enn en hvit person som dreper en svart person.
Innrømmet skyld
Carlos Hernandez har angivelig innrømmet å ha drept Wanda Lopez, og uttalt at en tocayo (navnebror) sitter inne for drapet han selv begikk, skriver The Guardian
Carlos DeLuna måtte betale den ultimate prisen for å være på feil sted til feil tid. Døden har ingen ankemulighet og denne saken beviser de ufattelige fallgruvene man står ovenfor når en stat kan ta liv.


FAKTA
  • Jussproffesor ved Colombia University, James Liebman har sammen med fem jusstudenter etterforsket dommen mot Carlos DeLuna de siste fem årene.
  • Resultaten ble en rundt 800 siders lang rapport, Los Tocayos Carlos, som ligger i sin fullhet på nettet.
  • Rapporten tar for seg grove feil ved politietterforskningen, mangel på bevismateriale og sviktende vitneutsagn som bidro til det de mener er et justismord.
  • Ingen tekniske bevis ble funnet mot Carlos DeLuna, dommen ble basert kun på vitneutsagn.
  • Carlos Hernandez skal anngivelig innrømmet å ha drept Wanda Lopez, før han selv døde i fengsel under soning for et annet lovbrudd.
  • En kilde i politiet i Corpus Christi skal ha innrømmet at de fikk tips om at Hernandez var den egentlig morderen, men disse tipsene ble ikke fulgt opp.
  • I følge Death Penalty Information Center finnes det sterke bevis i 8 andre saker for at henrettelse av uskyldige har funnet sted i USA (Amnesty International tar ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider).
  • Troy Davis ble i september 2011 henrettet uten noe fysisk bevis mot ham og etter at syv av ni vitner hadde trukket seg, stor tvil hersket om Davis' skyld.
DØDSSTRAFF I USA
  • Så lang i 2012 har 21 henrettelser funnet sted spredt på 7 amerikanske delstater.
  • I skrivende stund sitter 3 199 innsatte på death row i USA.
  • siden 1973 har 140 innsatte blitt løslatt fra death row etter å ha fått påvist sinn uskyld.
  • Det er uvisst hvor mange som har blitt uskyldig henrettet .
  • Connecticut ble i april 2012 den femte delstaten på like mange år som avskaffet dødsstraff.
  • Det er 33 delstater som fortsatt praktiserer dødsstraff, 17 har avskaffet.
  • 57% av alle innsatte på death row i USA har en annen hudfarge enn hvit.
Les mer fra Amnesty International om dødsstraff