Ti på topp i samfunnsansvar

Idag offentligjør Amnesty hvilke ti norske selskap som skåret høyest på Amnestys næringslivsundersøkelse.
 
Publisert: 12. des 2011, kl. 10:56 | Sist oppdatert: 14. jun 2019, kl. 10:39
Disse oppgir å ha best beredskap på plass for å ikke bryte menneskerettighetene.
Undersøkelsen er anonym, men ti av disse selskapene har sagt seg villig til at navnene deres offentliggjøres.
Les mer om næringsliv og menneskerettigheter her.

Selskapene som toppet listen er følgende (ikke-prioritert, men alfabetisk rekkefølge):

Bama Gruppen
Brødrene Dahl
Coop Norge
Det Norske Veritas
Hydro
Ica Norge
Netcom
Skanska Norge
Statoil
Varner-Gruppen

Intet garantistempel
Beate Ekeløve- Slydal, politisk rådgiver på bedrifters samfunnsansvar i Amnesty International i Norge, understreker at listen ikke gir noen form for garantistempel fra Amnesty.

- Dette er ikke en godkjent-liste fra Amnesty, men en oversikt over de selskapene som utfra hva de selv har svart på spørsmålene i vår næringslivsundersøkelse kom best ut på menneskerettighetsindeksen som har en score fra 1.0 til 5.0. Det er verdt å merke seg at den beste scoren som er oppnådd i undersøkelsen ikke er høyere enn 3.0. Det er med andre ord et godt stykke igjen til at norske selskaper kan anses for å være virkelig gode på sin beredskap for ikke å bryte menneskerettighetene.

I undersøkelsen kartlegges selskapenes beredskap for å unngå å krenke menneskerettighetene. Beredskapen kartlegges gjennom spørsmål om policy, informasjon og opplæring, risikoanalyse, ledelsessystemer og transparens.

Tro på skrivebordsarbeid
Undersøkelsen, som også ble gjennomført for to år siden, viste at antall selskaper som har en policy som omhandler respekt for menneskerettighetene og som lærer opp sine ansatte i denne øker.

Men, bare 4 av 10 selskaper gjennomfører risikoanalyser, kun 3 av 10 selskaper har målbare indikatorer på sitt arbeid på menneskerettigheter, og kun 5 av 10 overvåker eget arbeid for å unngå brudd på menneskerettighetene. Samtidig sier hele 25% av selskapene at de ikke anser det for å være noen risiko for at de gjennom egen virksomhet bryter menneskerettighetene.

- Dette er en farlig selvsikkerhet, for hva er den basert på når de ikke gjennomfører de viktigste tiltakene for å sikre at de ikke bryter menneskerettighetene, spør Ekeløve-Slydal.

Makt forplikter
Amnestys kampanje i høst heter "Makt forplikter" og har som mål å få myndighetene til innføre bindende retningslinjer for bedriftenes samfunnsansvar. Kampanjen har vi i samarbeid med Framtiden i våre hender. Vi arbeider for at det skal bli pliktig for alle norske selskaper å ha en policy på menneskerettigheter, gjennomføre risikoanalyser, ha et monitoreringssystem for å sikre at menneskerettighetene respekteres i egen og leverandørers virksomhet og rapportere åpent om hva de gjøre for å unngå brudd på menneskerettighetene.

- Å stå på Amnestys ti på topp liste forplikter de selskapene som står der til å etterleve det de selv sier de står for, og til å bli enda bedre i sin beredskap på å unngå brudd på menneskerettighetene, avslutter Ekeløve-Slydal.



NÆRINGSLIVSUNDERSØKELSEN

Hovedfunnene i Amnestys næringslivsundersøkelse 2011

Funn samtlige selskaper i undersøkelsen

Funn statlige selskaper

Oversikt over hvilke selskaper som er med i undersøkelsens utvalg

Amnesty og Framtiden i våre hender krever bindende retningslinjer



Les også om næringslivsundersøkelsen 2009