Tunisia: Politiet angrep fredelige demonstranter

Tunisiske myndigheter må etterforske sikkerhetsstyrkenes vold mot demonstranter, journalister og menneskerettighetsaktivister i hovedstaden Tunis, sier Amnesty International.
Publisert: 11. Apr 2012, kl. 15:31 | Sist oppdatert: 11. Apr 2012, kl. 16:40
Flere tusen tunisiere tok til gatene på mandag for å minnes de som ble drept av den franske kolonihæren i 1938, samt de drepte fra det siste året, i anledning Martyrs Day. Da sikkerhetsstyrkene slapp tåregass, svarte demonstrantene med fornærmelser, før politiet begynte å slå rundt seg med batonger. Både demonstranter og sivile ble deretter jaget ut i sidegatene.

Var ute etter journalister

Noen av dem som var på Bourguiba Avenue fortalte til Amnesty International at sivilkledde politimenn banket opp demonstranter og skal ha rettet volden spesielt mot journalister og aktivister. Zied Hani, utøvende styremedlem i den tunisiske journalistforeningen (SNJT), fortalte at han ble dyttet rundt av menn i vanlige klær.

Også Khemeis Ksila, medlem av grunnlovforsamlingen som har ansvar for å utarbeide ny grunnlov i Tunisia, advokaten Ahmed Sadiq og Jouaher Ben Mbarek fra gruppen Doustorna (Vår Grunnlov) ble angrepet. Polititjenestemenn som var vitne til disse angrepene lot være å gripe inn.

En journalist fra TV-kanalen Al-Hiwar al-Tounssi ble overfalt og fratatt sitt kamera. Styremedlem i Amnesty International Tunisia Zouheir Makhlouf ble sparket og slått.

- Tunisiske myndigheter må åpne en granskning av denne volden og stille de ansvarlige for retten. Innenriksdepartementet må umiddelbart avklare statusen for de sivilkledde voldsmennene, sier assisterende direktør for Amnesty Internationals Midtøsten og Nord-Afrika-program, Hassiba Hadj Sahraoui.

Innførte demonstrasjonsforbud

Innenriksministeren forbød demonstrasjoner i dette området fra 28. mars, og har allerede forsvart politivolden på tunisisk TV. Sivile, aktivister, journalister og medlemmer av sikkerhetsstyrkene ble skadet.

- Å innføre et slikt forbud for å slippe å hanskes med demonstranter bryter internasjonale lover. Sikkerhetsstyrkenes handlinger markerer et stort behov for å få på plass et nytt lovverk som beskytter retten til å avholde fredelige demonstrasjoner i Tunisia, sier Hassiba Hadj Sahraoui.

- Så lenge lover fra Ben Alis tid fremdeles eksisterer vil brudd på retten til fredelige sammenkomster fortsette med uforminsket styrke. Det er utrolig at den nye regjeringen ikke bare holder fast på slike lover, men også forbyr demonstrasjoner på den samme gaten som er et symbol på fjorårets opprør.

Les mer om opprøret i Tunisia her.


Amnesty International mobiliserer denne våren til støtte for frigjøring og en revolusjon for menneskerettighetene i Midtøsten og Nord-Afrika. I SOLIDARITET med de som kjemper for demokrati, frihet og respekt for menneskerettighetene, og i PROTEST mot de som undertrykker. Les mer om dette på amnesty.no/mena.

- Må utforme ny grunnlov

Seneste forrige lørdag ble tilsvarende vold brukt for å spre hundrevis av demonstranter organisert av foreningen for arbeidsledige (Union des diplômés chômeurs), som krevde jobb. 37 demonstranter ble slått og sparket før de fikk gå.

Demonstranten Belgacem Ben Abdallah fortalte til Amnesty International at sikkerhetsstyrker slo med pinner på hodet og rygg.

- Tunisiske myndigheter og lovgivere må gripe muligheten til å utforme en ny grunnlov for å bryte med fortidens praksis og gi rom for fredelige sammenkomster og demonstrasjoner, sier Hassiba Hadj Sahraoui.

Skriv under Amnestys aksjon for krav til ny grunnlov!


FAKTA OM TUNISIA:
  • President Moncef Marzouki (2011-).
  • BNP pr. innb.: 51 000 kr
  • Innbyggere under 15 år: 23 prosent
  • Opprøret mot tidligere president Zine Ben Ali (1987-2011) startet i desember 2010. Presidenten flyktet 14. januar 2011.
  • Det moderate islamistpartiet Ennahda konstaterte selv at de vant valget i oktober, og fyller nå 90 av 217 seter i grunnlovsforsamlingen.
  • Tidligere politisk fange Moncef Marzouki ble valgt til president i desember.
  • Det er knyttet usikkerhet til om den nye grunnloven vil være islamistisk - noe de sekulære kreftene i landet er sterkt imot.
  • 17. januar ble det presentert en koalisjonsregjering med tre statsråder fra opposisjonspartiene. Flere av opposisjonsmedlemmene trakk seg imidlertid to dager senere.
  • Representanter fra myndighetene offentliggjorde i januar at minst 78 mennesker har mistet livet i uroen så langt.

AMNESTYS VÅRKAMPANJEN 2012: