Ulovlige fengslinger i Sri Lanka

Hundrevis av mennesker lider i vilkårlig, ulovlig og ofte fullstendig isolert varetekt i Sri Lanka, sårbare for tortur og utenomrettslige henrettelser.
Publisert: 13. Mar 2012, kl. 11:44 | Sist oppdatert: 13. Mar 2012, kl. 13:20
Sri Lankas sikkerhetsfanger avslører at tilfeldige og ulovlige fengslinger forblir rutine på Sri Lanka, der menneskerettighetsbrudd av alle typer pågår uetterforsket og ustraffet. Det sier Amnesty International i en ny rapport.

Uten bevis

Antiterror-lover gir myndighetene mulighet til å arrestere mennesker uten bevis og til å holde dem innesperret uten tiltale eller dom over lengre perioder. Gjennom flere år har Sri Lankas myndigheter rettferdiggjort denne lovgivingen med bekjempelsen av Tamiltigrene (LTTE).

- LTTE hadde en lang og forferdelig liste av overgrep bak seg, som inkluderte både drap og fengslinger av deres kritikere, men dette unnskylder ikke, verken den gang eller nå, den srilankiske regjeringens utbredte og systematiske mishandling av fanger», sier Sam Zarifi, Amnesty Internationals programdirektør for Asia og Stillehavsområdet.

Tamiler i Sri Lanka: Lever i frykt.

Grønt lys for overgrep

Sikkerhetsregimet, som var et kjennetegn på krig, fortsetter etter at LTTE er beseiret.

- Lite har endret seg. Myndighetene benytter seg av lover som gir dem muligheten til å fengsle folk i måneder eller år, uten at de trenger å stille dem for en domstol, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International i Norge.

Han legger til at manglende ansvarliggjøring for påståtte krigsforbrytelser gir srilankiske myndigheter grønt lys til å handle ustraffet.
- Imens er meldingen fra den srilankiske regjeringen at alle som våger å kritisere dem risikerer å bli utsatt for overgrep, eller til og med å forsvinne, sier Egenæs.

- FN må støtte en uavhengig, internasjonal granskning av krigsforbrytelsene som fant sted i sluttfasen av borgerkrigen i Sri Lanka, fortsetter Egenæs.

Mange er «forsvunnet»

Sri Lankas myndigheter anholder personer som anses å være en trussel mot sikkerheten, som for eksempel mistenkte medlemmer av væpnede grupper, men de arresterer også deres familier og deres kollegaer. Fredelige kritikere av myndighetene, inkludert journalister, blir utsatt for trusler og arrestasjoner.

Rapporter om ulovlige arrestasjoner vedvarer. Siden oktober 2011 har 32 personer blitt «bortført» eller utsatt for forsvinninger.

Mange av disse menneskene er fortsatt savnet

Den 10. desember 2011 forsvant to politiske aktivister som organiserte en demonstrasjon for familier som krevde løslatelse av tamilske fanger uten tiltale i Jaffna. Kolleger hevder at de ble bortført av militæret, og mistenker at de blir holdt i isolasjon.

Hundrevis innesperret

I dag sitter fremdeles mange hundre srilankiske sikkerhetsfanger i ulike fasiliteter, fra fengsler til rehabiliteringsleirer. Landet har ikke noen sentral registrering av fangene, noe som gjør det vanskelig å få informasjon om dem som fortsatt sitter fengslet.

Tidligere fanger har blitt trakassert og arrestert på nytt og har blitt fysisk angrepet. Det har også blitt rapportert om drap og forsvinninger av nylig løslatte fanger

Sri Lankas grunnlov forbyr vilkårlig fengsling og tortur

- Sri Lankas sikkerhetsregime bryter med verdiene i deres egen grunnlov, mens tiår med ulovlige pågripelser og fengslinger har skadet rettssystemet atskillig, sier Zarifi.

Amnestys holdning er at dersom Sri Lanka mener alvor med å få en slutt på den rådende straffefriheten og ønsker å forsone lokalsamfunn som er revet i stykker av konflikter, må rettsikkerhet være en stor del av regnestykket.

- Et lands myndigheter har rett til å håndtere nasjonale sikkerhetsspørsmål, men menneskerettighetsbrudd kan aldri rettferdiggjøres, sier Zarifi.







LES MER:

Rapport: "Locked away: Sri Lanka's security detainees."
Sak: Dette bør Norge gjøre i FN i år. Sri Lanka er et av fem land hvor FN bør granske menneskerettighetssituasjonen.


OMFATTENDE OVERGREP

Under den væpnede konflikten ble tusenvis av tamiler som var mistenkt for å ha forbindelser til LTTE anholdt av myndighetene under sikkerhetslovgivningen. Denne lovgivningen inkluderte anti-terror- og beredskapslover, der formålet var etterforskning eller “rehabilitering”

Da de srilankiske myndighetene beseiret LTTE i mai 2009, skal de ifølge vitner ha oppfordret alle som hadde tilbragt så mye som en dag med LTTE til å frivillig «overgi seg» til «rehabilitering. Mange av disse ble anholdt på ubestemt tid, og noen ble også torturert.

Det er ikke bare regjeringsstyrkene som har sluppet unna en ansvarliggjøring.

- Som et resultat av den srilankiske regjeringens tiltro til ulovlige arrestasjoner, har det vært vanskelig å gi en rettferdig behandling og ansvarliggjøre de skyldige for overgrepene som ble begått av LTTE. Ettersom mange potensielt mistenkte blir holdt arrestert uten en skikkelig tiltale og så absolutt uten noen rettssak som kan bidra til å få frem sannheten, er det vanskelig å stille noen til ansvar og gi kompensasjon til ofrene», sier Sam Zarifi, Amnesty Internationals programdirektør for Asia og Stillehavsområdet.

Uten lov og dom

Den 30. august 2011 opphevet Sri Lanka unntakstilstanden som hadde vært på plass i landet siden 1971, og lovet å løslate eller tiltale alle som var fengslet under unntakstilstandslovgivningen. Likevel innførte myndighetene samtidig nye bestemmelser under Prevention of Terrorism (PTA), noe som åpnet for utvidet fengsling av LTTE-mistenkte uten lov eller dom.

Tidligere fanger som løslates fra fengsel forblir overvåket av etterretningstjenesten.

Den srilankiske hæren er fortsatt sterkt til stede i nord, og er utplassert som sivilt politi. Special Task Force (STF), en elite politikommando-enhet ansvarlige for et langt rulleblad av menneskerettighetsbrudd, forblir aktive i hele landet.