Felleseuropeisk dugnad: Hent minst 5000 syriske flyktninger!

Amnesty oppfordrer Norge om å hente minst 5000 av de mest sårbare flyktningene fra Syria - i tillegg til flyktningkvoten. 
Publisert: 2. okt 2013, kl. 12:00 | Sist oppdatert: 26. Jan 2015, kl. 10:34
John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty, reagerer sterkt på uttalelsen til Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde om at den rødgrønne regjeringens løfte om å hente 1000 flyktninger til Norge, nå skal inngå som en del av Norges årlige flyktningkvote på 1200.
- Dette er smålig. Krisen i Syria er akutt. Norge og dens nye regjering er nødt til å ta sin del av ansvaret. Se på våre naboland, Norge må kunne hente minst 5000 flyktninger fra Syria, sier Egenæs.
Han er også kritisk til å sette ulike flyktninggrupper opp mot hverandre. - Situasjonen for flyktninger i Kongo er like kritisk selv om krisen forverres i Syria. Det er på tide at Norge innser sitt ansvar for å gi mennesker på flukt beskyttelse.
Tidlig i september sendte Amnesty i Norge et brev til norske myndigheter og ba om at det iverksettes et eget program for å sørge for at et større antall syriske flyktninger hentes til Norge, i samarbeid med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).
FNs høykommissær for flyktninger ba i en felles uttalelse med Syrias naboland om internasjonal hjelp til å ta imot syriske flyktninger.
Nabolandene bærer byrden

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger er nå syv millioner mennesker på flukt fra blodbadet i Syria. Nabolandene har tatt imot 98 prosent av de to millioner menneskene som har flyktet over grensen, mens Europa bare har gitt beskyttelse til én prosent, det vil si rundt 20.000 mennesker.

Presset på Syrias naboland øker og øker. I dag er hver fjerde innbygger i Libanon en syrisk flyktning. Jordan, som har en befolkning på i overkant av seks millioner, har tatt imot over en halv million flyktninger fra Syria, mens flyktningtallet er nesten like høyt i Tyrkia. Både Irak og Egypt har tatt imot mellom 100.000 og 200.000 syriske flyktninger. Mengden flyktninger i disse nabolandene har fått store konsekvenser for befolkningene og uroen øker.

- At Syrias naboland så og si skal ta hele ansvaret er ikke en varig løsning på den syriske flyktningkrisen, sier Egenæs.
Fyktningdugnad
Amnesty tar til orde for en felleseuropeisk flyktningdugnad.
- Europa har en samlet befolkning på over 500 millioner mennesker og vi kan sammen gi beskyttelse til de aller mest sårbare av flyktningene fra Syria, fortsetter han.

De som regnes for de mest sårbare er kvinner som har blitt utsatt for overgrep, og kvinner på flukt med små barn. Det gjelder også barn som er på flukt alene. Mange kvinner som flykter fra Syria har blitt utsatt for voldtekt eller andre kjønnsbaserte overgrep i borgerkrigen eller på flukt fra den. Noen av dem har blitt utstøtt av sine familier, mens andre er i faresonen. Disse kvinnene er en særlig sårbar gruppe. Mødre er også på flukt alene med barn og det er enslige mindreårige blant flyktningene. Blant de sårbare gruppene er også mennesker som flykter fra religiøs eller politisk forfølgelse.
Norsk humanitær tradisjon
- Norge har en god humanitær tradisjon for å sikre nettopp slike grupper beskyttelse. Nå er det på tide at vi bidrar i en europeisk dugnad for sårbare flyktninger fra Syria, sier Egenæs.

Amnesty anerkjenner at Norge bidrar med betydelige midler i nærområdet, både gjennom midler til de humanitære organisasjonene som jobber i området og gjennom FNs flyktningprogram.

Sverige har nettopp tatt et stort ansvar ved å gi alle syriske asylsøkere i landet permanent opphold. Det handler om 8.000 mennesker.
Svært få syriske flyktninger har kommet helt til Norge og de mest sårbare har verken midler eller overskudd til å flykte helt til Nord-Europa.
- Vi oppfordrer den nye regjeringen til å samarbeide med FNs høykommisær for flyktninger og få ut de mest sårbare fra områdene rundt Syria. Hvis Norge tar et slikt initiativ sammen med andre europeiske land, kan en slik offensiv faktisk gjøre en forskjell, avslutter han.


SOLIDARITETSMARKERING
Amnesty og flere andre organsiasjoner holdt en solidaritetsmarkering for det syriske folk torsdag 5. september på Youngstorget i Oslo.
Det ble holdt appeller fra blant annet Amnesty og alle de politiske partiene.
Les mer om arrangementet på amnesty.no/syriasolidaritet
Henstilling til norske myndigheter


Les mer på amnesty.no