Varm novembernatt. Stavanger sier ja til liv - nei til dødsstraff.

Stavanger kommune lyssetter Valbergtårnet rødt, søndag 30. november. Appell ved tårnet av ordfører Christine Sagen Helgø kl. 17:45. Kunstutstilling med studenter fra Kunstskolen i Rogaland, åpent fra 13:00-18:30, samme sted. Koret Sjokk deltar.
Publisert: 19. nov 2014, kl. 14:12 | Sist oppdatert: 25. nov 2014, kl. 13:24
1. søndag i advent, den 30. november går Cities for life-byer over hele verden sammen og viser sin motstand mot dødsstraff ved å belyse et monument i hver by. Ved denne markeringen står tusenvis av mennesker i hele verden samlet bak budskapet om at dødsstraff er i strid med Menneskerettighetene. Stavanger kommune er medlem av nettverket og belyser Valbergtårnet denne datoen hvert år. Dette er et solidarisk håndslag fra Stavangers innbyggere til alle medmennesker rundt i verden som er dømt til døden.

Søndag 30. november får tårnet rød belysning. Ordfører Christine Sagen Helgø vil holde appell ved tårnet ca. kl. 17:45.

I forbindelse med Cities for life har Amnesty også inngått et samarbeid med Kunstskolen i Rogaland, noe som vil resultere i en utstilling inne i Valbergtårnet samme dag, fra kl. 13:00-18:30. De utstilte arbeidene er laget av 1. klasse-studenter, og disse deltar med bilder laget i et gitt felles format, men med kunstnerisk frihet ift det visuelle uttrykket.

Vi oppfordrer alle til å bli med og aksjonere mot bruken av dødsstraff og gi en hilsen til de menneskene som sitter på dødsceller. Amnesty stiller med stand hvor man kan gi sin signatur til støtte for den unge kvinnen Razieh Ebrahimi, som i 2010 ble dømt til døden i Iran.

Se sak i Aftenbladet

Årets Cities for life fokuserer på saken til Razieh Ebrahimi fra Iran. Hun var 14 år da hun ble gift, og ektemannen misbrukte henne mentalt og fysisk over en lengre periode. Ifølge Razieh Ebrahimi er dette grunnen til at hun i 2010 tok livet av ham. Hun sitter nå fengslet i Sepidar fengsel, sør i Khuzestan i Iran.
I 2010 ble Razieh Ebrahimi dømt til døden etter den iranske loven om qesas av en domstol i Ahvaz. Hun ble funnet skyldig i å ha drept mannen sin, og drapet fant sted da hun var 17 år. Razieh skal ha innrømmet å ha drept mannen mens han sov. Qesas er en praksis i den islamske straffeloven, som tillater at de pårørende etter et drap kan be om at gjerningspersonen henrettes som hevn for deres eget tap.

I juli 2014 fikk Amnesty urovekkende meldinger om at henrettelsen av Razieh Ebrahimi er nært forestående. Kilder har fortalt at henrettelsen av Razieh Ebrahimi skulle funnet sted for noen måneder siden, men at den ble stoppet da Razieh fortalte myndighetene at hun var 17 år da den kriminelle handlingen fant sted.

For mer informasjon, se saken til Razieh Ebrahimi.